Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Президентські вибори. Чи виставить опозиція єдиного кандидата?

Попри те, що до президентських виборів ще більше року, питання щодо єдиного кандидата від опозиції було одним з ключових у 2013 році. Про це повідомляється у щотижневому інформаційно-аналітичному бюлетені Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва». У 2004 році номінація єдиного від опозиції кандидата Віктора Ющенка привела його до перемоги на президентських виборах. І для порівняння слід згадати президентські вибори 1999 року, коли опозиційні лідери з так званої «каневської четвірки» постійно обіцяли визначитися з єдиним кандидатом, і зрештою утрьох пішли на вибори, внаслідок чого до другого туру увійшов дуже зручний для Кучми противник – кандидат від Комуністичної партії Петро Симоненко, і таким чином удруге став президентом.

Здавалося б, шлях визначення єдиного кандидата очевидний – це соціологічні опитування, проведені професійними соціологічними службами (краще – декількома). Опитування різних соціологічних фірм, що проводилися протягом 2013 року, чітко зафіксували тенденцію зростання рейтингу Віталія Кличка та, відповідно, зниження рейтингу Арсенія Яценюка та Олега Тягнибока. Дані опитувань Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва», наведені у таблиці, засвідчують також зростання рейтингу Віктора Януковича, який падав протягом року, проте істотно зріс у другій половині грудня, після підписання Угоди з Росією про надання кредиту Україні та зниження ціни на газ.

Отже, здавалося б, цілком очевидним, що саме Віталій Кличко має найбільше підстав бути єдиним кандидатом від опозиції. Тим більше, що навіть на Заході російськомовний Кличко набирає 35% – більше, ніж Яценюк (15%) чи Тягнибок (9%), не кажучи вже про те, що він має більші електоральні можливості на російськомовних Сході та Півдні.

Проте й під час парламентських виборів передвиборчі опитування давали партії Віталія Кличка «УДАР» результат, майже рівний з партією «Батьківщина», а реально «УДАР» отримав на 12% менше. Причина нижчого, порівняно з опитуваннями результату, полягала у тому, що серед потенційного електорату Кличка половину становила молодь до 30 років – електорат значно менш надійний порівняно з виборцями старшого віку. І зараз в опитуванні серед електорату Кличка 1-го туру 57% виборців – віком до 40 років, а от у категорії пенсіонерів Кличко програє усім кандидатам, за винятком Тягнибока.

Отже, одна із імовірних причин зволікання з визначенням єдиного кандидата може бути у сподіванні Арсенія Яценюка (і небезпідставному), що він теж має можливість увійти до другого туру виборів і як кандидат опозиції перемогти Януковича.

Опитування, проведене наприкінці грудня 2013 року, показує, що у 2-му турі у Януковича можуть виграти Кличко (10%), Яценюк (7%) та Порошенко (5%), а от щодо Тимошенко та Тягнибока, то у них з Януковичем у 2-му турі результат практично однаковий.

Чи означають ці результати, що у разі проведення чесних виборів перемога опозиційному кандидату (Кличку, Яценюку чи Порошенку) забезпечена? Річ у тім, що у Януковича резерв росту рейтингу більший, ніж у опозиційних кандидатів. У Східному та Південному регіонах, які раніше традиційно голосували за Януковича та Партію регіонів, зараз за нього готові прогодувати лише 40% населення, решта не стільки перейшла до електорату опозиції, скільки перебуває у невизначеності: 34–35% або не мають наміру іти на вибори, або проголосували б проти всіх, або ще не визначилися зі своїм вибором. У регіонах, де більшу підтримку має опозиція, таких значно менше: 17% на Заході і 23% у Центрі. Отже, чи зможе Янукович повернути собі своїх колишніх виборців – основне питання майбутньої виборчої кампанії. Очевидно, що це питання буде вирішуватися на основі розгортання соціальних програм та підвищення рівня життя населення, на що й піде значна частина кредиту, отриманого від Росії.

Проведене наприкінці грудня 2013 року опитування показало, що населення Сходу та Півдня так само, як на Заході та Сході не задоволені ситуацією в Україні: лише близько 3,5% жителів Півдня і 8% Сходу вважають, що за останній рік добробут їхніх сімей зріс, а 38% та 48% засвідчили про зміни на гірше. А від цих оцінок ситуації в країні та своєї власної істотним чином залежить голосування виборців цих регіонів: серед тих небагатьох, хто відзначив зміни на краще, 74–84% готові проголосувати за Януковича, а от серед тих, чиє становище змінилося на гірше, таких лише 22–23%; серед тих, чиє становище не зазнало змін, виборців Януковича 40–44%.

Висновки

Отже, єдиний шлях для Януковича відносно чесно виграти вибори – це значно підвищити рівень життя населення, у першу чергу – у регіонах своєї традиційної підтримки, що дуже складно зробити в умовах економічного спаду. Власне, пошук великих кредитів і був основною метою усіх коливань Януковича між ЄС та Росією – хто дасть грошей, причому – без умов щодо їх використання. Дала Росія.

Передвиборча роздача грошей, не вмотивована ростом економіки (підвищення зарплат, пенсій, зростання пільг, стримування курсу гривні та ін.) штовхатиме країну або до економічного дефолту або до повної залежності від кредитора – Росії. Якщо ж не ставати на шлях популізму, то другий шлях до виграшу виборів Януковичем ще гірший – це пряма фальсифікація результатів та силове придушення протестів, тобто – встановлення диктатури.

Очевидно, що опозиція та громадськість повинні чітко усвідомлювати усю небезпеку подібних сценаріїв, визначитися з єдиним кандидатом, виробити чесну професійну програму реформ і доносити цю програму до виборців, в тому числі – на Сході та Півдні.

 

 

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Изменения в Избирательный кодекс вступили в силу
Верховная Рада приняла изменения в Избирательный кодекс
ЦИК разрешила голосовать на местных выборах по месту жительства
Днепровский эксперт рассказал об избирательной кампании-2020
Выборы-2020: каким может быть бюллетень для больших громад