Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Місцева влада подбала про перевізників. А про пасажирів?

З 1 червня у Дніпропетровську на 33,3% зросла вартість проїзду в маршрутних таксі. Громадські активісти переконані – рішення щодо підняття ціни за проїзд приймалося з порушенням законних процедур і виключно в інтересах перевізників. Які саме порушення виявили експерти та якими будуть першочергові кроки представників громадськості? Про це дізнавались журналісти під час прес-конференції, яка відбулась 5 червня 2014 року у прес-клубі ДОО НСЖУ.

«Громадські організації вже досить тривалий час спостерігають за транспортною сферою. З січня цього року ми займаємось моніторингом діяльності органів місцевого самоврядування у сфері надання послуг з міських перевезень, — розповів Олексій Літвінов, голова Дніпропетровської обласної громадської організації «Дніпропетровський координаційно-експертний центр з питань регуляторної політики». – Саме в цей період було оголошено про підвищення ціни на проїзд. Громадськості називали вартість 3,75 грн., причому передбачалось, що послуги перевізників оцінюватимуться в залежності від довжини маршруту. Після того, як департамент транспорту та деякі структурні підрозділи Дніпропетровської міської ради провели «круглі столи», відбулось певне «покращення», та чомусь виключно для перевізників – тариф на проїзд сьогодні складає 4 гривні. Тому ми розпочали громадську експертизу регуляторної діяльності Дніпропетровської міської ради, пов’язану саме із прийняттям цього регуляторного акту».

Про процедуру громадської експертизи та про вже виявлені недоліки і порушення з боку влади розповів Олексій Андреєв, заступник голови Дніпропетровської обласної громадської організації «Народний контроль». «Дніпропетровський координаційно-експертний центр з питань регуляторної політики» та «Народний контроль» в плані громадського контролю за діяльністю Дніпропетровської міської ради та її виконавчих органів працюють спільно.

«Виконкомом Дніпропетровської міської ради було прийнято рішення № 247 від 21 травня 2014 року «Про встановлення граничних тарифів на послуги з перевезення пасажирів та багажу на міських автобусних маршрутах загального користування у Дніпропетровську». Оскільки цей нормативний документ є регуляторним актом, тобто він впливає на діяльність суб’єктів господарювання — перевізників, прийняття цього рішення повинно проходити за процедурою, передбаченою Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності». Тобто, департамент транспорту і зв’язку міськради, розробляючи документ, повинен був обґрунтувати необхідність прийняття такого рішення про підвищення тарифів. Таке письмове обґрунтування називається «Аналіз регуляторного впливу», де вказується, чому, на який термін, які шляхи вирішення проблеми, альтернативи і т.д. З моменту публікації проекту рішення протягом не менше одного місяця розробник повинен приймати письмові зауваження, заперечення щодо змісту регуляторного акту та або врахувати їх і внести відповідні зміни до документу, або ж письмово відмовити».

Своє бачення проблеми експерти «Народного контролю» та «ДКЕЦРП»  сформулювали наступним чином: «Діючі тарифи не забезпечують рентабельну роботу автоперевізникам, покриття собівартості перевезення». Проект рішення, за словами О. Андреєва, окрім слів про підвищення вартості палива та запчастин, не містить ані конкретних розрахунків собівартості транспортних послуг, ані інформації про обсяг виручки, яку отримує перевізник, ані даних про дослідження пасажиропотоку.

«З тієї інформації, яка є у публічному доступі, незрозуміло, яку частку у собівартості становить вартість палива та запчастин. В свою чергу, відстоюючи свої інтереси, перевізники під час зустрічі з розробниками нормативного документу наводили такі фактори, як відсутність компенсації за перевезення пільгових пасажирів, підвищення вартості обслуговування кредитів. За інформацією, оприлюдненою у засобах масової інформації, представники перевізників посилались на те, що розрахунковий тариф складає від 5,70 грн. до 7,00 грн. У такому разі не зовсім зрозуміло, чому деякі маршрути залишили вартість проїзду на рівні трьох гривень. Виникає питання – якщо розрахунки перевізників настільки перевищують граничний розмір вартості проїзду, чому все ж дехто не став підвищувати ціну? Знову ж таки, в інших містах України вартість проїзду теж зросла, але на 50 копійок, а не на 1 гривню. Це при тому, що у Дніпропетровську ціни на проїзд у маршрутному таксі і так були одні з найвищих в Україні. Робимо висновок – або методика розрахунків неправильна, або перевізники закладали у свої розрахунки недостовірні дані», — заключив юрист.

Аналіз регуляторного впливу також не містить альтернатив. Тобто не вказано, чому проблеми, які існують, не можливо вирішувати за рахунок комунального транспорту. По суті, думка, побажання, зауваження мешканців Дніпропетровська, які користуються транспортними послугами і, власне, за сплачені кошти повинні отримували якісні послуги, не враховуються. А перевізники диктують свої правила.

Окрім того, рішення про встановлення граничних тарифів на послуги з перевезення пасажирів було прийнято раніше, ніж сплив термін для розгляду зауважень від громадськості – 1 місяць. «Зауваження до оприлюдненого проекту регуляторного акту та аналізу регуляторного впливу» (Зауваження до регуляторного акта.pdf), які громадські експерти направили на адресу виконавчого комітету департаменту транспорту і зв’язку міської ради, враховані не були. Тому представники громадських організацій звертатимуться до контролюючих органів (прокуратури, в інспекцію по контролю за цінами, до Держпідприємництва) з проханням перевірити та виявити порушення закону і вжити відповідні заходи для того, щоб даний регуляторний акт було відмінено, проведено повторно обговорення з урахуванням зауважень і прийнято рішення з дотриманням усіх необхідних процедур.

В ході прес-конференції були представлені результати соціологічного опитування «Громадська оцінка якості транспортних послуг у Дніпропетровську», яке з 28 квітня по 20 травня 2014 року проводили експерти ДОГО «Дніпропетровський координаційно-експертний центр з питань регуляторної політики». В опитуванні взяли участь 1280 респондентів.
Результати соціологічного опитування «Громадський контроль якості транспортних послуг у Дніпропетровську» можна завантажити з офіційної сторінки організації за посиланням: http://dcecrp.ho.ua/doc/Opros_short.pdf

Файли для завантаження:
Результати соціологічного опитування.pdf
Зауваження до регуляторного акта.pdf
Аудіозапис засідання робочої групи на якому перевізники змусили підвищити проїзд до 4 грн.
Запит на проведення громадської експертизи.pdf

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: У Дніпрі вартість проїзду в автобусах підвищать з 13 липня
Перевізники Кривого Рогу протестували біля міськради: що буде з тарифами на проїзд?
Подорожчання проїзду в маршрутках: участь у громадських слуханнях візьмуть лише 70 дніпрян
У Дніпрі нові автобуси великої місткості готовлять до виходу на маршрути
Іван Васючков про нову транспортну мережу в Дніпрі та хамство маршрутників