Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Дніпропетровщина: голова ОВК №28 ігнорує постанову ЦВК про її усунення від обов’язків

Заміна голови в окружній виборчій комісії №28 призвела до численних конфліктів. Візити міліції, прокуратури, СБУ, жеребкування до пізнього вечора і врешті-решт відставка вже другої голови комісії Валентини Панкуліч. Про це повідомляє Громадянська мережа «ОПОРА».

Партія «Зелена планета» здійснила заміну голови комісії: Блінової Ірини Арсентіївни на Панкуліч Валентину Віталіївну. Склавши присягу 25 вересня В. Панкуліч відмовилася співпрацювати з системним адміністратором Михайлом Руденком, прийнятим на роботу комісією раніше. Крім того приміщення комісії стали відвідувати невідомі особи, які мали доступ до робочої документації ОВК та сейфу з печаткою.

4 жовтня на засіданні комісії 14 голосами з 18 прийняли постанову про вмотивоване звернення до ЦВК про заміну голови В. Панкуліч. Втім протягом наступних днів різні партії-суб’єкти подання кандидатур до складу ОВК, стали замінювати своїх членів, прибираючи незручних для голови осіб. Сама В. Панкуліч продовжувала ігнорувати рішення комісії та трактувати їх на власний розсуд.

За словами членів комісії та уповноважених осіб партій В. Панкуліч встигла побувати в Києві на навчанні у ЦВК і, користуючись недосконало виписаною процедурою заміни технічних працівників, отримала ключі доступу до ІАС «Вибори» не лише для себе, а і для нового системного адміністратора. Слід зауважити, що комісія, яка є колегіальним органом, не приймала на засіданнях рішення про звільнення М. Руденка і прийняття на роботу нового сисадміна.

Такі дії голови ОВК №28 В. Панкуліч призвели до чергового загострення в роботі комісії 10 жовтня під час жеребкування кандидатур до складу ДВК. Перелік осіб, що пройшли жеребкування, мав бути введений в ІАС «Вибори», однак у системного адміністратора від В. Панкуліч не було формальних прав на це. Відтак він запропонував М. Руденку два варіанти: створення окремого облікового запису для Руденка як оператора і введення даних жеребкування під цим обліковим записом, або введення даних Руденком під записом системного адміністратора В. Панкуліч. Після консультацій з техпідтримкою ЦВК М. Руденко відмовився виконувати незаконні дії, а голова комісії викликала правоохоронні органи.

В.Панкуліч та окремі члени комісії поспілкувались з правоохоронцями, а дані жеребкування в ІАС «Вибори» вводив системний адміністратор, який прийшов разом з В. Панкуліч, хоча договір з ним комісія визнала недійсним. Отже введення даних в ІАС «Вибори» робила особа без належних повноважень.

ЦВК прийняла постанову №1652, якою звільнила Панкуліч В.В. від виконання обов’язків голови ОВК №28, тим самим задовольнивши подання комісії від 4 жовтня.

Утім, за словами Михайла Руденка, станом на 13 жовтня ситуація на краще не змінилася. Він, маючи укладений договір про роботу системним адміністратором, так і не може потрапити на своє робоче місце. В. Панкуліч ігнорує постанову ЦВК і продовжує виконувати свої обов’язки голови комісії (на платній основі). Заступник голови комісії Ведмєдєв Віталій Леонідович (член ОВК від «Радикальної партії Олега Ляшка») під час попередніх засідань був лояльний до В. Панкуліч. Триває виведення зі складу комісії членів, незгодних з методами роботи В. Панкуліч.

Також М. Руденко зауважив, що 13 жовтня мало відбутися тестування ІАС «Вибори», але дроти зв’язку до серверів виявилися обірваними.

Панкуліч Валентина Віталіївна раніше очолювала Дніпропетровську міську виборчу комісію (від «Народної партії»). Під час її головування в 2010 р. перемогу на виборах міського голови втретє здобув Іван Куліченко (на той час — представник «Партії Регіонів»). Широкої відомості в Дніпропетровську набули довибори в місцеві органи влади у 2013 р., коли головою міськвиборчкому також була В. Панкуліч. Тоді приміщення виборчої комісії оточили кількасот так званих «тітушок», які не пропускали до комісії ані кандидатів, ані ЗМІ, ані спостерігачів.

На нинішніх виборах до парламенту в окрузі №28 балотується 12 кандидатів, серед яких Куліченко Іван Іванович (від партії «Блок Петра Порошенка»), чинний міський голова Дніпропетровська.

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: В Покровском исправительном центре обнаружили нарушения трудового законодательства
В Кривом Роге расследуют факт публикации недостоверной информации на плакате о кандидате
Итоги выборов: за какие нарушения в Днепре и области членам комиссий грозит тюрьма
В день голосования ОПОРА не выявила системных нарушений, которые бы повлияли на результаты выборов
Наблюдатель ОПОРЫ рассказал о нарушениях в Днепре в день голосования