Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Дніпропетровщина стала пілотним регіоном нового проекту Європейського фонду освіти

Дніпропетровщина та Вінниччина стали пілотними регіонами нового проекту Європейського фонду освіти. Обидві області входять також у список учасників «Туринського процесу». Методика «PRIME» застосовуватиметься в Україні вперше. Як саме система працюватиме у пілотних регіонах європейські фахівці обіцяють визначитися до кінця року. Про це повідомили в департаменті освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації.

Одним з нововведень Закону «Про вищу освіту» має стати зміна рівнів акредитації вищих навчальних закладів. Зокрема, виші І-ІІ рівнів акредитації мають перейти з вищої школи до системи професійної освіти. Це має статися не раніше 2016 року. Відповідні зміни у сфері профтеху має внести новий Закон «Про професійну освіту», робота над яким триває вже майже рік.

Визначити дієвий механізм роботи у напрямку подібних реформ допоможе європейська методика «PRIME». Алгоритм роботи проекту європейські фахівці обіцяють визначити у ході чергової конференції . ЇЇ заплановано на грудень 2014 року.

Рішення про те, що Дніпропетровщина стане однією з пілотних областей нового проекту Європейського фонду освіти «PRIME», було прийнято у ході підсумкової конференції «Туринський процес-2014 в Україні». Нагадаємо, що у травні цього року Дніпропетровщина презентувала розлогий аналіз системи професійно-технічної освіти в регіоні. Ці напрацювання увійшли до загальнонаціонального звіту «Туринський процес: розвиток потенціалу регіонів».

Наразі відомо, що методологія «PRIME» використовується в Європі для аналізу можливих ризиків і наслідків реформ у різних сферах, зокрема, й у галузі освіти. Робота системи передбачає чотири ключові позиції:

— визначення проблеми,
— аналіз,
— визначення мети,
— визначення можливих шляхів вирішення.

Довідка:
Система професійно-технічної освіти області включає в себе 55 навчальних закладів. Тут опановують робітничі професії понад 25 тис учнів. До вищої школи входить, зокрема, 61 навчальний заклад І-ІІ рівнів акредитації. Інші 18 мають ІІІ-ІV рівні акредитації. Загалом в області навчаються понад 162 тис студентів.

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Образование и пандемия: что украинцы думают о дистанционном обучении
Два вуза, три колледжа и техникум. В Кривом Роге из нескольких заведений создают новый государственный вуз
Как в Днепре завершится учебный год
В Днепре началась онлайн-регистрация в первые классы
На Днепропетровщине заработало управление Государственной службы качества образования