Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Національний екзит-пол’2014: хто проводить, методологія, оприлюднення результатів

26 жовтня 2014 року, у день виборів до Верховної Ради України, Консорціум «Національний екзит-пол’2014», до якого входять Фонд «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва», Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) та Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова, проведуть Національний екзит-пол’2014.

Управління проектом, фінансовий і медійний менеджмент екзит-полу здійснюватиме Фонд «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва». Опитування виборців проводитимуть Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) і Центр Разумкова, наукове керівництво, розробку вибірки та координацію робіт з опитування виконуватиме КМІС.

Вибірка
Генеральна сукупність екзит-полу – виборці, які проголосували на виборчих дільницях на території України (крім спеціальних дільниць – лікарні, тюрми, військові частини, закордонні дільниці). Вибірка буде репрезентативною для України в цілому й для її 4 регіонів (Захід, Центр, Схід, Південь). Вибірка є двоступеневою кластерною, на першій ступені – з кожної області пропорційно кількості дільниць у цій області відбираються виборчі дільниці з рівною ймовірністю, на другій ступені – проводиться систематичний (покроковий відбір) виборців на виборчій дільниці. Використовуватиметься постійний крок відбору протягом дня проведення виборів. Результати опитування будуть представлені в загальнонаціональному масштабі та в розрізі чотирьох регіонів:

Західний регіон — Закарпатська, Волинська, Рівненська, Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська, Чернівецька та Хмельницька області;

Центральний регіон — Житомирська, Вінницька, Кіровоградська, Черкаська, Полтавська, Сумська, Чернігівська, Київська області та місто Київ;

Південний регіон — Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька і Дніпропетровська області;

Східний регіон — Харківська, Донецька і Луганська області.  Екзит-пол буде проведений на тих територіях, на яких відбудуться вибори.

Кількість виборчих дільниць – 400 (по 200 для кожної дослідницької компанії).

Обсяг вибірки – близько 17 000 респондентів (залежно від явки).

Середня кількість опитаних на кожній дільниці – приблизно 45.

Кількість інтерв’юерів – на кожній виборчій дільниці працюватиме 2–3 особи, усього буде задіяно близько 1000 інтерв’юерів, які пройдуть спеціальне навчання.

Похибка вибірки – статистична похибка вибірки з врахуванням дизайн-ефекту не перевищуватиме 1.3%, але є ще систематичні похибки, які залежать від різних факторів. Виходячи з досвіду попередніх екзит-полів, що були проведені за такою самою методологією, ми припускаємо, що помилка вибірки не перевищить 2.5% для лідерів перегонів і буде в межах 0.5–1% для інших партій.  На парламентських виборах 2012 року максимальна помилка вибірки для всіх партій не перевищувала 1.9%.

Метод збору даних і опитувальник – застосовуватиметься методика «таємного голосування», оскільки вона зменшує кількість відмов і суттєво підвищує надійність даних екзит-полу. Суть методики полягає в тому, що під час проведення опитування замість прямого запитання – «Скажіть, за кого Ви проголосували?» – респондент сам заповнює анкету, що починається із цього запитання.  Крім цього, анкета міститиме запитання  про стать, вікову групу, освіту, а також час ухвалення рішення, за кого голосувати.  При цьому респондента проситимуть заповнити демографічні запитання анкети, але зазначать, що це не обов’язково.

Головна мета проекту – забезпечити ефективний громадський контроль за чесністю виборчої процедури, а також отримати інформацію про соціально-демографічну структуру електорату партій.

В Україні вже склалася традиція проведення екзит-полів, яку започаткував Фонд «Демократичні ініціативи»,  вперше організувавши екзит-пол і телешоу «Ніч виборів» під час виборів парламенту 1998 року. Відтоді учасники проекту набули значного досвіду в організації і здійсненні опитувань на виході з виборчої дільниці.

Фонд «Демократичні ініціативи» організовував екзит-поли під час парламентських виборів 1998, 2002, 2006, 2007 та 2012 років, двох турів виборів Президента 1999 року, трьох турів виборів Президента України у 2004 році, двох турів президентських виборів у 2010 р. та президентських виборах 2014 року. В усіх цих екзит-полах з 1999 р. брав участь Київський міжнародний інститут соціології, а з 2004 р. – Центр Разумкова. Цього року це вже буде 14-й Національний екзит-пол, що його організовує Фонд «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва». 13-й національний екзит-пол, що його проводить КМІС і 9-й екзит-пол, що його проводить Центр Разумкова (було проведено також декілька місцевих екзит-полів – у Мукачевому та Києві).

Оприлюднення результатів Національного екзит-полу’2014 відбудеться в Укрінформі (вул. Богдана Хмельницького, 8/16 ) 26 жовтня 2014 року:

— 19.45 – початок прес-конференції.

— 20.01 – оприлюднення на прес-конференції попередніх результатів відразу по закритті виборчих дільниць, на основі даних, що були зібрані за дві години до закінчення голосування і продиктовані телефоном.

— 23.00 – прес-конференція за три години після закриття дільниць з оприлюдненням оновлених даних, зібраних на дільницях, де робота тривала до закриття дільниць (теж продиктованих телефоном).

Деталізований звіт за результатами екзит-полу буде оприлюднено після одержання паперових анкет, орієнтовно 4-5 листопада.

Окрім того, Фонд «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» планує опублікувати книжку за результатами Національного екзит-полу’2014 (як і після кожних виборів).

До початку екзит-полу буде виготовлено промо-сюжет та три промо-ролики.

«Національний екзит-пол’2014» фінансово підтримали міжнародні донори:

  • Міжнародний Фонд «Відродження»,
  • Програма Matra Посольства Королівства Нідерландів в Україні,
  • Національний Фонд підтримки демократії (США),
  • PACT, проект UNITER,
  • Європейський Союз.

Реалізація проекту перебуватиме під контролем Наглядової Ради, до якої увійшли лідери громадських організацій, провідні українські журналісти, вітчизняні та зарубіжні експерти. Консультувати та контролювати проведення Національного екзит-полу будуть міжнародні експерти.

За оприлюдненням результатів Національного екзит-полу’2014 можна стежити на таких інтернет-ресурсах:

Сайт «Національний екзит-пол’2014» —  http://dif-exitpoll.org.ua

Сайт Фонду «Демократичні ініціатива імені Ілька Кучеріва» — http://dif.org.ua/

Сторінка Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» у мережі Facebook — https://www.facebook.com/pages/Democratic-Initiatives-Foundation-Фонд-Демократичні-Ініціативи/104606432904082?ref=hl

Сайт Київського міжнародного інституту соціології — www.kiis.com.ua

Сайт Центру Разумкова — www.razumkov.org.ua

Інформація синхронно оприлюднюватиметься українською та англійською мовами. Окрім вище зазначених інтернет-ресурсів, інформація поширюватиметься за допомогою сервера електронної пошти.

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Днепровские эксперты рассказали о курсе доллара после парламентских выборов
Чи покарали «жорстко» і «красиво» фальсифікаторів парламентських виборів 2014 року?
Більш як півмільярда на агітацію: виборчі фонди партій на парламентських виборах 2014
100 днів після виборів: уроки та перспективи
100 днів після виборів: громадська думка післявиборчого опитування