Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Світові експерти виступили за розширення співпраці з Дніпропетровщиною

Щоб допомогти громадам самостійно залучати соціальні інвестиції і працювати над власним розвитком, Дніпропетровська обласна рада залучає до роботи кращих світових експертів-практиків. Своїм досвідом з керівниками територій поділилися спеціалісти чотирьох міжнародних проектів 3 грудня на конференції обласної асоціації органів місцевого самоврядування.

«У кожного міста, району, села і селища є можливість для розвитку. Потрібно вміти цими можливостями користуватися. Це — функціональний обов’язок керівників місцевого самоврядування. Щоб керівники на місцях стали ефективними управлінцями і навчилися самостійно розвивати свої території, ми залучаємо кращий світовий досвід та експертів», — зазначив голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод.

Про організацію співпраці між українськими та німецькими громадами розповів голова правління громадської організації «Інститут врядування», експерт Фонду Ганса Зайделя (Німеччина) Анатолій Чемерис. За його словами, головне для сільських та селищних голів, мерів міст у пошуку німецьких партнерів має стати вибір тематики для співпраці. Дуже важливо переконати пунктуальних та системних німців у тому, що саме їх досвід буде корисним для впровадження на конкретній території. Ефективна співпраця можлива лише коли у громади буде план дій та розуміння що їй потрібно.

Питаннями сталого розвитку громад на Дніпропетровщині займається проект «Енергоефективність у громадах» GIZ. За словами консультанта проекту Вікторії Погорєлової, сьогодні їх партнерами у нашій області є консорціум міст Дніпропетровськ, Дніпродзержинськ, Кривий Ріг і Павлоград. На цих територіях впроваджується енергетичний менеджмент, який спрямований на раціональне використання енергоресурсів, що дуже актуально у нинішній ситуації. Позитивний досвід міст буде розповсюджено у всьому регіоні для створення цілої мережі енергоменеджерів. Чим більше буде кваліфікованих енергоменеджерів, тим ефективніше буде працювати громада.

Місцевий розвиток громад – сфера роботи проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». За словами координатора проекту Олени Харченко, за роки впровадження проекту в Дніпропетровській області було реалізовано 124 мікропроекти на загальну суму 22,47 млн. грн. Результат роботи – відремонтовані дитячі садки, ФАПи, нове вуличне освітлення на сонячних батареях, перехід об’єктів соціальної сфери з газу на альтернативні види палива та багато інших інфраструктурних проектів.

Кращі світові практики управління спираються саме на принципах децентралізації влади. Місцева влада буде оперувати більшими повноваженнями, більшими ресурсами і, відповідно, нести більшу відповідальність. Підтримкою децентралізації влади в Україні займається Швейцарсько-український проект DESPRO. За словами експерта з підтримки національної політики проекту Марини Бриль, суть їх роботи – інформаційно-просвітницька. Щоб всі представники місцевого самоврядування були обізнаними у тому як ефективно управляти територією у нових умовах, які передбачає децентралізація. Керівники громад не повинні розгубитися від нових повноважень і відповідальності , а навпаки, використати нові можливості.

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Качество аналитики и данных в Украине: возможности сотрудничества между аналитическими центрами и властью
Мэр Днепра и поселковый председатель Слобожанского подписали договор о совместной работе
Новые рабочие места и развитие машиностроения: Немецкие бизнесмены рассматривают возможность инвестирования в Днепр
В Днепре планируют открыть Почетное консульство Латвии
В Днепре ожидается культурный десант «Львовской блогосферы»