Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Дніпропетровські журналісти не змогли потрапити на засідання суду

19 січня у Дніпропетровську представники низки ЗМІ не змогли потрапити на судове засідання до Апеляційного суду Дніпропетровської області. Про це повідомляє ІМІ.

Журналісти планували висвітлити справу про виплату компенсацій активістам Майдану, яких незаконно затримали 26 січня 2014 року і проти яких безпідставно порушили кримінальні справи.

Судове засідання було анонсоване на 11:50. Проте у приміщенні суду у розкладі було вказано, що розгляд відбудеться об 11:30. Тож до зали суду змогли потрапити представники ЗМІ, які досить завчасно прийшли до суду.

«Річ в тому, що помилково було зазначено 11:50. Насамперед було призначено на 11:30. Це ми надали не зовсім правильну інформацію», — зазначив адвокат Віталій Погосян.

Судове засідання розпочалося об 11:32. Журналісти, які приїхали пізніше, зокрема знімальні групи «11 каналу», «9 каналу» та ТРК «Регіон» не змогли потрапити до зали, оскільки засідання уже розпочалося. Судовий розпорядник у процесі повідомив суддям, що за дверима чекають журналісти, проте судді не дали згоди, аби кореспонденти зайшли до зали, повідомляє представник ІМІ.

«Ми приїхали об 11:33. Вслід за нами приїхали Денисенко (народний депутат – ред.) і хлопці з «Січі» (добровольчий батальйон – ред.). Працівник суду сказав, що засідання уже розпочалося, що воно відкрите, але нас не пустять, не пояснюючи, чому. Ми вказали, що воно мало розпочатися об 11:50, на що він зазначив, що засідання перенеслося на 11:30», — розповів регіональному представнику ІМІ кореспондент 11 каналу Євген Коптєв.

До зали суду після початку розгляду вдалося прорватися лише присутньому на місці народному депутату Андрію Денисенку. Він із січня 2014 року сприяв захисту прав активістів Майдану. На його думку, плутанина із часом була спланованою, аби обмежити доступ ЗМІ до судового процесу.

«Декілька разів буквально за лічені хвилини до засідання, воно переносилося. Було призначено на 11:50. Потім 11:30, в підсумку 11:00. І двері закрилися перед очима 11 каналу», — заявив присутнім народний депутат Андрій Денисенко, додавши, що «це знущання над представниками ЗМІ, для того, щоби не допустити публічного розгляду процесу».

Загалом судове засідання тривало близько 10 хвилин. Судді винесли ухвалу у справі, а поведінку депутата Денисенка назвали неповагою до суду та вимагали вибачень. Після завершення розгляду журналісти мали змогу отримати коментарі від адвокатів та народного депутата.

Медіа-юрист ІМІ Максим Ратушний вважає, що недопуск журналістів, що запізнилися на судове засідання, є виправданим, проте не виключеним, що така ситуація могла бути спеціально спровокована.

«У кожному суді діють затверджені головою суду Правила поведінки у суді, у яких зазвичай передбачається правило щодо вчасного відвідування судових засідань, що спровоковане щільним розкладом роботи суду та допомагає дисциплінувати судовий процес. Тому, недопуск журналістів, що запізнилися на судове засідання, є виправданим, проте не виключеним є те, що така ситуація могла бути спеціально спровокована задля технічно виправданого обмеження у доступі до інформації журналістів», — прокоментував Ратушний.

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: 229 случаев нарушений свободы слова ИМИ зафиксировал в Украине в 2020 году
Журналистов Кривого Рога и Днепра во второй раз не пригласили освещать визит Зеленского
В Кривом Роге журналистов вытолкали с территории горсовета, где должно было состояться заседание комиссий
Команда «Ревизора» сообщила, что за ними следили во время съемок проекта в Кривом Роге
В Кривом Роге журналиста не пустили на проверку пожарной безопасности в цирке