Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


На Дніпропетровщині шляхом ДНК-дослідження встановлено особу 20 загиблих воїнів АТО

Про це повідомила директор департаменту взаємодії з правоохоронними органами, цивільного захисту та оборонної роботи Дніпропетровської облдержадміністрації Ірина Федорчук.

Вона також розповіла, що з початку проведення АТО до моргів Дніпропетровської області надійшло 387 тіл. З них особи 161 загиблого були упізнані візуально. Інші встановлюються шляхом молекулярно-генетичних досліджень.

Також з 11 вересня у Дніпропетровську проводяться захоронення загиблих у зоні проведення АТО. Вже захоронено 136 тіл. По кожному випадку були відібрані та внесені до єдиної бази зразки аналізів. З цих 136 загиблих наразі встановлено особи 9 воїнів. Це хлопці з Полтавської, Рівненської, Житомирської, Волинської та Чернігівської областей. Родичі 5 бійців прийняли рішення про перепоховання. Облдержадміністрація надала необхідну організаційну допомогу – сприяння у документальному оформленні. Найближчим часом родичі інших 4 героїв приймуть рішення: здійснювати їх перепоховання або залишити похованими у Дніпропетровську.

В моргах Дніпропетровської області наразі знаходяться останки тіл 31 загиблого, особу яких не встановлено.

«Ми звертаємося до людей, родичі яких беруть участь в АТО або вважаються зниклими без вісти, здавати аналіз ДНК. Це робиться для того, щоб встановити особи загиблих або виключити випадки загибелі воїнів», — сказала Ірина Федорчук.

Довідка:
Нагадаємо, наприкінці серпня 2014 року через конфлікт в Донецькій та Луганській областях до моргів Дніпропетровщини почали надходити тіла воїнів, значну частину яких неможливо було впізнати.

Існуюча система проведення експертиз по упізнанню тіл була недосконала. Тому з’явилася необхідність створення єдиної для країни бази даних ДНК-профілів загиблих та людей, чиї родичі зникли без вісти.

Дніпропетровська облдержадміністрація виступила з такою ініціативою. І з 1 жовтня на базі експортно-криміналістичного центру МВС України у Києві створений єдиний реєстр. А при кожному управлінні МВС України в областях були створені робочі групи та гарячі лінії.

На Дніпропетровщині така робоча група працює в обласному центрі за адресою вул. Поля, 1, 4 поверх. Здача аналізів відбувається безкоштовно за адресою вул. Короленка, 4.

Звернувшись сюди, люди здають аналізи, які заносяться до єдиного реєстру. Після чого проводиться порівняльний аналіз ДНК загиблих та потенційних родичів.

В той же час прийнято рішення, що тіла загиблих, особи яких не встановлені, переправляються до моргів Дніпропетровської та Запорізької областей. Єдиною установою, яка займається проведенням експертизи по виділенню ДНК-профіля, є науково-дослідницький експертно-криміналістичний центр ГУМВС у Запорізькій області.

Процедура встановлення збігів ДНК між загиблими та потенційними родичами після взяття зразків аналізів триває близько 3 тижнів.

Якщо людина має сумнів щодо результатів аналізу, то додатковий аналіз ДНК береться у іншого родича.

Номери «гарячих ліній» — 093 801 84 98, 056 756 52 31, 056 745 42 44. Спеціалісти розкажуть як діяти та куди звертатися, якщо ваш родич зник без вісти, або є інформація про його загибель у зоні АТО.

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: На Дніпропетровщині медикам полегшать роботу з проведення ДНК-експертиз