Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Рік 2014: підсумки свободи слова в Україні

Найгіршою ситуація зі свободою слова у році,  що минає, була у травні та березні. Такі результати дослідження «Барометр свободи слова» оприлюднив Інститут масової інформації .

Загальна кількість порушень свободи слова у 2014 році склала 977 випадків, що вдвічі перевищує показники 2013 року (496 випадків), і втричі – 2012 (324 випадки), цитує дані «Барометру» «Україна без корупції«.

Найбільше порушень було у такій категорії як напади: 285 випадків, у порівнянні з 97 у 2013 році.
Пік нападів на журналістів припав на січень та лютий 2014 року, коли було побито відповідно 82 та 70 журналістів.

Як заявила виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк. — «Ніколи раніше ми не стикалися із викраденнями журналістів незаконними збройними формуваннями, ніколи раніше не було внутрішніх переселенців-журналістів, які змушені були покинути свої місця проживання у зв’язку з професійною діяльністю».

Пік викрадень журналістів припав на квітень, коли у полоні побували 20 журналістів, усі – в Донецькій області.

Результатом цього стало те, що у 2014 році такі міжнародні організації, як «Репортери без кордонів» та «Комітет по захисту журналістів» включили Україну у трійку країн світу, що є найбільш небезпечними для журналістів (після Сирії та Палестини).

Що примітно, не дивлячись на декларативні заяви керівництва держави і правоохоронних органів на курс змін, проблема безкарності лишилася надактуальною.

«У 2014 році, попри прихід нової влади, ми так і не побачили активних розслідувань нападів на журналістів або покарання агресорів. На жаль, безкарність лишилася практично на рівні минулого року. У той же час, у 2014 році сталося багато випадків, за які держава Україна не може нести відповідальності, оскільки вона не контролює частину своєї території», — заявив медіа-юрист Р. Головенко.

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: 229 случаев нарушений свободы слова ИМИ зафиксировал в Украине в 2020 году
Журналистов Кривого Рога и Днепра во второй раз не пригласили освещать визит Зеленского
В Кривом Роге журналистов вытолкали с территории горсовета, где должно было состояться заседание комиссий
Команда «Ревизора» сообщила, что за ними следили во время съемок проекта в Кривом Роге
В Кривом Роге журналиста не пустили на проверку пожарной безопасности в цирке