Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


На Дніпропетровщині безкоштовно навчатимуть фінансовій та правовій грамотності жінок

Раціонально розпоряджатись власними коштами, складати та вести сімейний бюджет, правильно користуватись платіжними картками, розрізняти пастки фінансових шахраїв, формувати в собі ефективні фінансові звички – таким практичним аспектам управління фінансами протягом 10 місяців на Дніпропетровщині навчатимуть жінок, які належать до соціально уразливих груп.

У Дніпропетровській області стартує програма «Розширення підприємницьких та лідерських можливостей для жінок». Про мету проекту, основні завдання, очікувані результати йшла мова під час прес-конференції, яка відбулась у прес-клубі ДОО НСЖУ.

Як розповіла регіональний координатор проекту, заступник голови правління Дніпропетровської громадської організації «Жіночий інформаційно-координаційний центр» Оксана Мірошниченко, даний проект реалізується Українським Жіночим Фондом за підтримки Програми розвитку фінансового сектору (USAID/ FINREP-II) у співпраці з місцевими партнерами: «У нашій області партнерською організацією у впровадженні цієї програми є Дніпропетровська міська громадська організація «Жіночий інформаційно-координаційний центр», яку я представляю. Загалом проект реалізовуватиметься в 7 регіонах України. Його мета – провести навчання та надати консультаційну підтримку жінкам, що належать до уразливих верств населення, з таких важливих для повсякденного життя питань, як фінансова, правова грамотність, особиста ефективність і лідерство, посилення ролі жінки на всіх рівнях прийняття рішень».

Цільова аудиторія проекту – жінки, які мешкають у сільській місцевості, безробітні, багатодітні, матері-одиначки, вдови, сироти, інваліди, пенсіонери, жінки, тимчасово переміщені із зони АТО, звільнені з місць позбавлення волі та інші соціально вразливі групи.

«Фінансова грамотність робить жінок соціально захищеними. Це надає можливість жінці приймати зважені рішення щодо ефективного управління власними фінансами, раціонально діяти відповідно до цілей в конкретних життєвих обставинах, — зазначила координатор проекту. – Ключове завдання програми – зміцнити потенціал жінок в плані кращого розуміння фінансових питань, підвищити їхню особисту ефективність. Тому ми починаємо проводити тренінги з фінансової грамотності та розвитку лідерських якостей для жінок».

Усього в Дніпропетровській області з лютого по листопад 2015 року заплановано провести 20 тренінгів. Мінімальна кількість жінок-учасників одного заходу – 17. Організатори розраховують, що усього за 10 місяців учасників буде 340. Втім, одна і та ж жінка, за бажанням, може пройти навчання кількох модулів.

Перший тренінг відбудеться 25-26 лютого у місті Новомосковськ. З розкладом наступних можна буде знайомитись на веб-сайтах Програми USAID/FINREP-II (http://www.finrep.kiev.ua/structure/gowomen/cooperation_ua.php) та МБФ «Український жіночий фонд» (www.uwf.kiev.ua ). А щоб стати учасницею програми, слід звертатись до партнерських організацій на місцях, або зареєструватись у регіонального координатора проекту за тел. 050-647-12-88 (Оксана Мірошниченко). Навчання є безкоштовним.

На місцях реалізація програми «Розширення підприємницьких та лідерських можливостей для жінок» передбачає залучення партнерів. Це і громадські організації, які взаємодіють з цільовою аудиторією, і центри зайнятості, і соціальні служби, центри у справах сім’ї, дітей та молоді та інші. Так, у Новомосковську громадську ініціативу підтримала районна державна адміністрація. На думку Наталії Коломенської, голови Новомосковської райдержадміністрації, для району з чисельністю близько 75 тисяч чоловік, з яких понад 50% — жінки, такі тренінги є актуальними і корисними.

«Сьогодні найбільшого захисту потребують саме жінки, які мають дітей до 6 років, одинокі чи багатодітні, жінки-інваліди, вдови учасників АТО, вимушені переселенці зі сходу України. Робота соціальних служб нашого району направлена саме на створення цілісної системи взаємодії державних органів влади, громадських організацій, фондів в інтересах жінок, які вимагають захисту і підтримки своїх прав, у створенні необхідних умов для розвитку їхнього соціального становлення», — зауважила Наталія Володимирівна. За її словами, в районі також діє програма «Основи бізнес-планування», в рамках якої надаються консультації щодо вибору виду діяльності, складання бізнес-плану. Так, вже є три жінки, які завдяки такій підтримці створили власний бізнес. І на тренінг з питань фінансової грамотності, який відбудеться 25-26 лютого, на сьогодні зареєстровано 25 учасниць.

Готовність до плідної співпраці з реалізації презентованої програми на Дніпропетровщині висловили і представники обласного центру зайнятості. Заступник начальника відділу організації сприяння працевлаштуванню Дніпропетровського обласного центру зайнятості  Тетяна Лапіна додала, що людина, якій нараховується допомога по безробіттю, при бажанні може отримати одноразово усю суму і використати її на започаткування власної справи. Тому підвищення бізнес-компетенції жінок сприятиме покращенню їхнього майбутнього.

Говорячи про результати, на які очікують ініціатори проекту, Оксана Мірошниченко зазначила: «Ми плануємо, що не менше 60% від загальної кількості жінок підвищать свою власну ефективність, тобто навчаться чомусь новому, збільшать свої доходи, чи, може, стануть приватними підприємцями, створять робоче місце для себе і, наприклад, для своїх подруг. Критерії ефективності досить різні. Як мінімум – жінка навчиться розбиратись у платіжних картках, дотримуватись елементарних правил безпеки, не зберігати PIN-код разом з карткою. Чи, приміром, орієнтуватиметься у фінансових питаннях і не соромитиметься, не боятиметься задавати питання у банківських установах, отримуючи ту чи іншу послугу. Фінансова грамотність – це розвиток цілеспрямованого мислення, це впевненість у завтрашньому дні».

 

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Екскурсії до «Менори», знижки на навчання та медалі від Нацбанку: На Дніпропетровщині підвели підсумки першого в Україні турніру «Фінансова грамотність»
На Днепропетровщине стартовал первый в Украине турнир финансовой грамотности среди школьников
На Дніпропетровщині пройде перший в Україні турнір фінансової грамотності для школярів
Жінок Дніпропетровщини будуть навчати фінансовій грамотності
На Днепропетровщине будут обучать финансовой грамотности