Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Система працює! В Україні стають можливі електронні тендери держави

Понад сто експертів з органів влади, громадських організацій Грузії та України, ІТ компаній протягом 2014 року розробляли електронну систему закупівель для потреб держави та її підприємств. Результат їхньої праці — платформа ProZorro — була продемонстрована 12 лютого на прикладі підпорогових закупівель Міністерства оборони та Міністерства юстиції. Навіть під час тестового аукціону вказаним міністерствам вдалося зекономити 20% бюджетних коштів. Справа в тому, що ProZorro дозволяє проводити редукціон (аукціони на зниження ціни) в онлайн режимі серед великої кількості компаній, зареєстрованих у системі. Про це повідомляє «Transparency International Україна».

Серед основних переваг платформи ProZorro варто виділити високу конкуренцію учасників, що спонукає до прозорості; анонімність пропозиції, яка ускладнює можливість змови, та застосований реверсивний аукціон, який спонукає до зниження ціни. Все разом це вже дозволяє мінімізувати корупційні ризики та підвищує прозорість процесу закупівель, що відкриє для підприємців реальні можливості брати участь у постачанні державі товарів та послуг. Гарантію безпеки та належної роботи системи забезпечує Transparency International Україна, якій ІТ волонтери передали авторські права на електронну платформу до моменту її подальшої та безкоштовної передачі державі.

Виконуючий обов’язки заступника Міністра оборони України Юрій Гусєв розповів, що минулого тижня Міноборони протестували систему на простій закупівлі, де економія склала 25%. «З 20 лютого через цю систему ми оголошуємо закупівлі на 40 000 спальних мішків для армії», — повідомив він.

«Ще не прийнято відповідного закону, а система вже тестується і працює, — повідомив заступник Міністра юстиції Гія Гецадзе, — Ми маємо унікальний приклад державного, громадського та приватного партнерства, який мінімізує ризики корупції та економить державні кошти».

За словами Дмитра Шимківа, заступника Голови Адміністрації Президента — в Державному Управлінні Справами при Президенті України вже офіційно прописані всі необхідні процедури для функціонування електронної платформи: «Після того, як систему буде протестовано, а помилки виправлено, її передадуть державі. Ми плануємо з часом її використовувати для всіх державних закупівель».

За словами Віктора Нестулі, координатора напряму з реформування держзакупівель в Transparency International Україна, тендери з використанням подібної системи зі спрощеними правилами поки що не передбачені Євросоюзом: «Та якщо Євросоюз захоче імплементувати українські напрацювання у свої директиви, ми точно не будемо проти. Просимо вітати українську розробку, яка здатна подолати лобістські схеми у тендерах, через які досі вимиваються кошти з бюджету України».

Нагадаємо, що підпороговими є закупівлі, при застосуванні яких вартість придбання товарів становить суму до 100 тис. гривень та послуг й робіт  – до 1 млн. гривень. Даний тип закупівель не регулюється тендерним законодавством України.

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Чтобы в регионах развивалась экономика, руководители должны перестать «обилечивать» бизнес, — Валентин Резниченко