Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


На Дніпропетровщині побудують зерносховище для обслуговування фермерського кооперативу

У Васильківці побудують зерносховище. Воно обслуговуватиме кооператив фермерів «Зерновий», що створений у рамках канадського проекту СОКОДЕКВІ. Розпочалася реалізація проекту у квітні 2013 року, завершиться – у лютому 2018 року. Передбачається, що по завершенню проекту кожний з кооперативів об’єднуватиме щонайменше 75 виробників, які вирощуватимуть близько 60 тис. тон зернових на рік на площі 15 тис. га.

Про це йшла мова під час зустрічі в.о. першого заступника голови Дніпропетровської облдержадміністрації Олега Кужмана з представниками Посольства Канади та менеджерами проекту СОКОДЕВІ.

Загальна вартість проекту – близько 13 млн канадських доларів. Планується, що фінансування відбуватиметься не лише за канадські кошти, а й за бюджетні.

«Аграрний сектор має велику тенденцію до розвитку на Дніпропетровщині. Нам дуже важливе використання світових практик саме у питаннях створення кооперативів, так званих об’єднань фермерів. Наша мета — залучати інвестиції для таких проектів, а також займатися їх ефективним менеджментом», — сказав Олег Кужман.

Він також додав, що в регіоні виконуються ряд обласних програм, пов’язаних з аграрним сектором.

«Ми готові до співфінансування канадських проектів. Це нормальна світова практика. Ми будемо допомагати у інфраструктурних та логістичних питаннях, сприяти у швидкому оформленні усіх дозвільних документів. Також обласній владі дуже важлива соціальна складова. Це заробітна плата працівників об’єднання, отримання врожаю та прибутку, відрахування у бюджет», — зазначив Олег Кужман.

За словами заступника директора технічного відділу посольства Канади Дженіфер Купер, делегація вже відвідала майданчик, де планується побудувати кооперативне зерносховище, та поспілкувалася з фермерами кооперативу. Вона висловила впевненість, що цей проект буде успішним.

Нагадаємо, це вже другий проект, який на території нашої області впроваджують канадці. У Покровському районі працює молочна ферма сімейного типу.

Довідка:

Проект фінансується Міністерством закордонних справ, міжнародної торгівлі і розвитку Канади (DFATD), виконується канадською неурядовою організацією СОКОДЕВІ в партнерстві з канадською кооперативною асоціацією (ССА), Інститутом досліджень та освіти для кооперативів та спілок Університету Шербрук (IRECUS).

Кооперативний підхід дозволить фермерам здійснювати загальні закупівлі (включаючи придбання високоякісного посівного матеріалу), мати спільний доступ до сучасного обладнання з доробки та зберігання зерна, спільно здійснювати поставки зернових безпосередньо до найбільших покупців тоді, коли ціни є найвищими.

Проектом передбачені надання підтримки через:

• Фонд обладнання для кооперативів та будівництва двох центральних комплексів зі зберігання, прийомки та первинної доробки зерна (кооперативних зернових елеваторів) потужністю 30 тис. тонн. Частка гранту Проекту у фінансуванні загальних витрат на обладнання та будівельні роботи складатиме приблизно 25-30%, решта витрат на придбання обладнання та будівництво покриватиметься за рахунок власних коштів та прибутку фермерів-членів кооперативів, а також можливої державної підтримки, залучення кредитів тощо.

• Кредитний фонд, який передбачатиме допомогу членам кооперативу на поворотній основі (кредитування під заставу зерна для проведення посіву озимих культур).

• Кредитний фонд для спільної закупівлі с/г техніки (модель кооперативу CUMA).

• Гендерний фонд для створення інвестиційних можливостей для жінок та молодих учасників кооперативу.

2) Співпраця з українськими навчальними закладами у питанні розвитку й впровадженні освітніх програм, спрямованих на управління сільськогосподарськими обслуговуючими кооперативами. Комплекс навчальних програм включатиме коротко- та довго-термінові курси, які будуть запропоновані консультаційним службам, асоціаціям кооперативів та виробників, а також студентам Національного університету біоресурсів і природокористування України (НУБіП) та Дніпропетровського державного аграрно-економічного університету. Передбачається створення навчальної бази в університетах для сприяння сільськогосподарським виробникам в розвитку потужних кооперативів через введення в навчальні програми курсів з кооперації. Також буде проведено тренінг тренерів (представники дорадчих служб, асоціації виробників тощо), який складається з 8 навчальних модулів.

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: На Дніпропетровщині розпочалося будівництво зерносховища вартістю майже 5 мільйонів доларів