Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Пропорційна система і відкриті списки: до чого призведе виборча реформа

Виборча реформа є однією з небагатьох, яка не потребує значних бюджетних витрат і навколо якої вже сформовано консенсус у середовищі політиків, експертів та представників громадськості й міжнародних організацій, повідомляє Громадянська мережа ОПОРА.

Водночас відсутність щонайменшого прогресу на шляху виборчої реформи за останні 3 місяці роботи Парламенту і подальше її відтермінування можуть призвести до кризи довіри громадськості й експертного середовища до правлячої більшості, іміджевих втрат України через порушення міжнародних зобов’язань, зокрема, перед Євросоюзом, Радою Європи і ОБСЄ, та поставити під загрозу отримання повноцінної міжнародної фінансової і політичної підтримки на шляху реформ.

Саме тому групою неурядових організацій у складі Громадянської мережі ОПОРА, Українського незалежного центру політичних досліджень та «Інтерньюз-Україна» за підтримки Міжнародної фундації виборчих систем було проведено вже другу у цьому році широку публічну дискусію про щодо змісту та принципів підготовки змін до законодавства про вибори. У відвертій розмові взяли участь народні депутати України, члени ЦВК, представники міжнародних організацій і посольств, експерти та громадські активісти з різних регіонів України.

Концепція нової редакції Закону «Про вибори народних депутатів України»

Наприкінці листопада 2014 р. фракції парламентської більшості зафіксували в Коаліційній угоді, що протягом 1 кварталу 2015 року буде ухвалено новий Закон «Про вибори народних депутатів України» на основі пропорційної системи з відкритими списками. Разом з тим, ще у 2010 р. Парламентська Асамблея Ради Європи наголосила на необхідності запровадження на виборах народних депутатів України пропорційної виборчої системи, яка базуватиметься на відкритих виборчих списках і регіональних виборчих округах (Резолюція 1755 [2010]). Подібні рекомендації щодо впровадження пропорційної виборчої системи з голосуванням у регіональних округах за відкритими партійними списками висловлювалися також і Венеціанською комісією, зокрема – у її висновку на Закон «Про вибори народних депутатів України» у 2011 р.

Пропорційна виборча система з відкритими регіональними списками дозволяє усунути ряд недоліків чинної в Україні змішаної виборчої системи (50 % парламентарів обираються за мажоритарною виборчою системою, інші 50 % – за пропорційною виборчою системою із закритими партійними списками). Вона також сприятиме інституційній розбудові партій, збільшенню впливу виборців на партії та кандидатів через право на обрання черговості проходження депутатів від однієї й тієї ж партії до Парламенту. Перехід до виборчої системи з відкритими регіональними списками сприятиме оновленню політичних еліт і розбудові внутрішньопартійної демократії та конкуренції.

З іншого боку, впровадження пропорційної виборчої системи з відкритими списками ставить владу і суспільство перед рядом викликів, серед яких – ускладнена (порівняно з мажоритарними системами) процедура голосування, підрахунку голосів та встановлення результатів виборів. Тому реалізація виборчої реформи потребує проведення активної роз’яснювальної роботи серед виборців та членів виборчих комісій. Разом з тим, впровадження невдалого варіанту системи з відкритими списками може призвести до недієвості Парламенту, послаблення ролі партій та інших негативних наслідків, властивих мажоритарним системам.

Експерти наголосили на тому, що процес реформування виборчого законодавства має базуватися на принципах відкритості, прозорості та інклюзивності з ключовою роллю Парламенту і профільного Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя, а також залученням експертного середовища до розробки відповідних законодавчих новацій.

На заході було представлено концепцію нової редакції Закон «Про вибори народних депутатів України».

 

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Изменения в Избирательный кодекс вступили в силу
Верховная Рада приняла изменения в Избирательный кодекс
ЦИК разрешила голосовать на местных выборах по месту жительства
Днепровский эксперт рассказал об избирательной кампании-2020
Выборы-2020: каким может быть бюллетень для больших громад