Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Якщо не змінювати систему освіти Дніпропетровщини, то децентралізація буде неможлива, — Олег Кужман

Необхідність оптимізації шкіл виникла у 4 районах області через демографічні показники. Це Царичанський, Софіївський, Покровський та Межівський райони.

Про це повідомив в.о. першого заступника голови Дніпропетровської облдержадміністрації Олег Кужман під час колегії департаменту освіти і науки, яка зібрала більше півсотні освітян.

«Сьогодні на території Дніпропетровської області є школи, які, на жаль, не можуть надавати якісних освітніх послуг. Це пов’язано з фінансовими показниками. Тобто йде перевищення затвердженого державою нормативного розміру витрат на одного учня — це у 8,9 тис грн — мінімум у 2 рази. Наразі рекомендація з оптимізації, таких шкіл розглядається спільно з районними та сільськими радами. Якщо ми не почнемо змінювати систему освіти вже зараз, то децентралізація буде неможлива. У першу чергу через нестачу грошових ресурсів, які територіальні громади мають заробляти для утримання таких шкіл. Крім того, необхідно враховувати також і демографічні прогнози», — повідомив в.о першого заступника голови облдержадміністрації Олег Кужман.

Він також додав, що наразі обласними фахівцями було вивчено ситуацію у Царичанському, Софіївському, Покровському та Межівському районах. Який саме навчальний заклад може бути оптимізований, визначали за чотирма показниками. Зокрема це загальна вартість утримання, наповнюваність учнями, демографічні прогнози у кожному з районів і їхня успішність за освітніми показниками.

Олег Кужман наголосив, що рекомендована оптимізація не передбачає безкомпромісного закриття шкіл, навпаки, тим районам, де процес буде запущено, нададуть певні преференції. Яка саме допомога буде необхідна, представники місцевих влад визначатимуть самі:

«Ми даємо можливість територіальним громадам висловитися стосовно того, чи потрібна та чи інша школа. Якщо громада робить висновок, що необхідно об’єднати деякі навчальні заклади, то ми надаємо їм певні преференції. Це може бути ремонт однієї зі шкіл, закупівля шкільних автобусів або забезпечення комп’ютерною технікою», — пояснив він.

Загалом підготовча робота з оптимізації шкіл триватиме до 2 місяців. За цей час мають пройти громадські слухання та обговорення. Перші практичні кроки можуть бути зроблені вже на початку нового навчального року.

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.