Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Стартувало ЗНО. Перші висновки громадських спостерігачів ОПОРИ

znoСпостерігачі Громадянської мережі «ОПОРА» відзначають, що цьогорічні особливості зовнішнього незалежного оцінювання загалом не вплинули на підготовку та проведення тестування, а в окремих випадках – фіксують їхню ефективність.

Загальні висновки за результатами спостереження за ЗНО з української мови та літератури

Тестування з української мови та літератури, яке цього року було обов’язковим для усіх випускників загальноосвітніх навчальних закладів, пройшло більш дисципліновано порівняно з попередніми роками. Оскільки його результати зараховуються як державна підсумкова атестація, а також є обов’язковими для вступу до вищих навчальних закладів, явка учасників збільшилася. Сприяв цьому також факт централізованого довезення учнів шкіл до пунктів тестування — особливо це стосується учасників із сіл, які проходили ЗНО у районних центрах та невеликих селищах. Також спостерігачі відмічають зменшення кількості абітурієнтів, які прийшли на пункт тестування без обов’язкових документів: сертифіката, паспорта чи запрошення-перепустки. Експерти пояснюють цю особливість тим, що реєстрація учасників на ЗНО проходила у загальноосвітніх навчальних закладах, представники яких пізніше відповідали і за явку учнів у пункти тестування. За свідченнями спостерігачів мережі ОПОРА, які вели спостереження на пунктах тестування, явка учасників в районних центрах є вищою, ніж в обласному. Як позитив також необхідно відзначити значне зменшення кількості запізнень абітурієнтів.

Розширення мережі пунктів тестування потребувало залучення одночасно до проведення ЗНО великої кількості педагогічних працівників. В окремих регіонах спостерігачі відмічають брак професійності та впевненості у своїх діях персоналу пунктів. Загалом, це не вплинуло на результат тестування, однак затягувало процес перевірки знань. У ЗОШ № 3 м. Ківерці, що на Волині інструктори помітно вагалися у правильності своїх дій під час перерви між виконанням завдань різних рівнів. Аналогічні випадки були зафіксовані на Херсонщині. У Києві абітурієнт подав апеляцію на дії інструкторів, які голосно розмовляли й цим заважали учасникам ЗНО (ліцей № 38 імені В.М. Молчанова).

Ще однією новацією цьогорічного ЗНО була наявність двох рівнів завдань з української мови та літератури – базового та поглибленого. Так, абітурієнти при реєстрації повинні були обирати рівень завдань, які бажають виконувати. Оскільки наявність поглибленого рівня передбачала дещо складнішу процедуру (додаткова технологічна перерва), були побоювання щодо однакового їх застосування на різних пунктах тестування. Наприклад, у Сумському державному університеті (Корпус 1) виникла плутанина із зошитами для поглибленого тестування та звичайного. Розібратися з зошитами вдалося лише за допомогою уповноваженого від ХЦОЯО. Варто зауважити, що не всі учасники тестування, які зареєструвалися на поглиблений рівень, таки бралися до його виконання. Так, спостерігачами були зафіксовані випадки, коли учасники відмовлялися працювати над завданнями поглибленого рівня і здавали незаповнений бланк відповідей типу А+ та Б+. Траплялися також випадки, коли учасники вже після 10 хвилин роботи над тестом базового рівня, мали бажання здати роботу. У таких неординарних ситуаціях старші інструктори не завжди знали як вчинити. У більшості випадків персонал пунктів справився зі своїми обов’язками, проте були й такі, де вступники здавали бланки відповідей базового рівня швидше, ніж оголошувалася перерва для цього (Радехівська ЗОШ 1-3 ст. № 1, Сєвєродонецька загальноосвітня школа I-III ступенів № 14 Сєвєродонецької міської ради Луганської області, Приватний вищий навчальний заклад «Івано-Франківський університет права імен Короля Данила Галицького», Черкаський колегіум «Берегиня» Черкаської міської ради Черкаської області).

Пункти тестування були відповідно підготовлені – приміщення, які не використовувалися були опечатані, наочні матеріали, які могли слугувати підказками — прибрані. Лише в поодиноких випадках спостерігачі фіксували певні порушення, однак останні були одразу ж усунені. Але певні недоліки щодо розподілу аудиторій таки були зафіксовані. Відповідно до вимог, аудиторії, де учасники складали поглиблений рівень завдань, повинні були розміщуватися на окремому поверсі. Однак, у деяких пунктах тестування на одному поверсі знаходилися аудиторії і з базовим, і з поглибленим рівнем. Це спричиняло деякі незручності для учасників, які працювали над завданнями поглибленого рівня, адже під час їхньої роботи над завданнями, учасники з інших аудиторій могли приходити за своїми зошитами, а відповідно створювали шум.

Як завжди, деякі абітурієнти надмірно переживають під час написання роботи. Учасниця ЗНО в Уманському національному університеті садівництва (корпус 4) не встигла заповнити бланк відповідей, і коли інструктор після закінчення часу почала забирати бланк, дівчина влаштувала у пункті тестування істерику. Як вдалося з’ясувати у інших абітурієнтів у цій аудиторії, інструктор повідомляла про спливання часу, відведеного для написання тесту, робила відповідні записи на дошці. Деякі абітурієнти були змушені звертатися до медичних працівників. Але після надання допомоги всі учасники тестування поверталися в аудиторію і продовжували роботу над тестом (окрім абітурієнта із ЗСШ № 92, Львів, який втратив свідомість після того, як в нього виявили мобільний телефон).

Не обійшлося і без випадків неякісного друку. Виявлено браковані аудиторні протоколи (м. Ківерці, Волинська область), які одразу ж замінили. У м. Дніпропетровськ у пункті тестування, що знаходився в Українському державному хіміко-технологічному університеті, було виявлено брак друку на наліпках зі штрих-кодом в одинадцяти (з тринадцяти) аудиторій. А в пункті тестування м. Кривий Ріг в одному із протоколів такі штрих-коди були взагалі відсутні. У пункті тестування Херсонська загальноосвітня школа I-III ступенів № 47 у двох аудиторіях не виявилося бланків для відповідей типу Б, однак проблему було вирішено.

Серед основних порушень процедури стандартизованого тестування, як і в попередні роки, залишається наявність в учасників мобільних телефонів та інших технічних приладів, за допомогою яких можна фіксувати та передавати інформацію. В окремих пунктах тестування достроково завершили роботу над тестом по 4-5 учасників, у яких були виявлені мобільні телефони чи навушники. Наявність заборонених пристроїв уже третій рік поспіль перевіряється за допомогою металодетекторів під час технологічної перерви. На жаль, не всі пункти тестування були обладнані цими приладами, а тому ймовірність виявлення в учасників заборонених предметів зменшується. Як і в минулому році, спостерігачі ОПОРИ зафіксували використання металодетекторів під час технологічних перерв не на всіх пунктах тестування в Одеській та Харківській областях. Вибірково прилади застосовувалися і у Дніпропетровській області. У більшості випадків після виявлення заборонених предметів учасників позбавляли права проходити ЗНО, однак спостерігачі зафіксували і відхилення від правил. У школі І-ІІІ ступенів № 190 Деснянського району міста Київ у вступника знайшли навушники, проте він продовжив роботу над тестом. У Ладижинській ЗОШ І-ІІІ ступенів № 3 Вінницької області під час технологічної перерви у двох учасників ЗНО було виявлено мобільні телефони, проте вони також не були позбавлені права подальшого проходження ЗНО. За словами спостерігача ОПОРИ при цьому була присутня уповноважена особа від ВРЦОЯО, але жодних заходів не вжила.

В аудиторії пункту тестування Сумська спеціалізована школа I-III ступенів № 2 ім. Д. Косаренка серед учасників ЗНО знаходилася особа з особливими потребами, яка мала право користуватися технічними засобами медичного призначення (слуховий апарат). Учасником ЗНО була надана медична довідка і йому дозволили користуватися апаратом.

ЗНО на Донбасі

Минулого року, через складну суспільно-політичну ситуацію та активні бойові дії, ЗНО на Донбасі було відмінене. Цьогоріч на тих територіях, де органи виконавчої влади здійснюють свої повноваження в повному обсязі, для проведення ЗНО було створено 53 пункти тестування в Донецькій області та 23 в Луганській. Участь у тестуванні у цих пунктах також проходили абітурієнти, які проживають на території Донбасу, що тимчасово контролюють сепаратисти. Попри те, що такі вступники самостійно добиралися до пунктів тестування, запізнень не зафіксовано. За повідомленнями спостерігачів з Донеччини, на українських блок-постах з розумінням ставились до учасників і пропускали їх без перепусток. Натомість представники Громадянської мережі ОПОРА на Луганщині зафіксували кілька телефонних звернень від абітурієнтів, які проживають на окупованій території, однак не змогли прибути на пункт тестування через відсутність у них пропуску на українську територію або ж проблеми з транспортним сполученням.

Загалом, явка учасників, які взяли участь у ЗНО становить 94,2 % у Донецькій області та 94,30 % у Луганській. Вона майже не поступається загальним показникам по Україні (за оперативними даними УЦОЯО явка абітурієнтів становить 95,4 % від загальної кількості зареєстрованих).

Загалом, спостерігачі фіксують високий рівень організації та проведення ЗНО. З особливостей – майже в усіх пунктах тестування Донеччини були відсутні металодетектори, і пов’язане це з тим, що частина матеріально-технічного оснащення залишилась на окупованій території (Донецький регіональний центр оцінювання якості освіти тимчасово розташований у м. Слов’янськ). Натомість у Луганській області металодетектори зафіксовано у половині пунктів тестування.

Звертаємося до абітурієнтів, які проживають на окупованій території, враховуючи труднощі при перетині блок-постів і відсутність регулярного транспортного сполучення, просимо заздалегідь планувати свою поїздку в місто, де проходитиме тестування. Також звертаємо увагу, що є можливість пройти ЗНО під час додаткової сесії.

Додаткова сесія

Ті учасники, хто з поважних причин не взяли участі у ЗНО з української мови та літератури 24 квітня, зможуть це зробити під час додаткової сесії 9 червня. Для цього протягом п’яти робочих днів, включаючи день проведення ЗНО, вони мають подати відповідні документи:

— Заява встановленого зразка.

— Копія сертифіката, завірена особистим підписом заявника.

— Оригінал або копія документа, що підтверджує поважну причину, яка перешкодила взяти участь в основній сесії ЗНО, завірена особистим підписом заявника.

Детальніше:
Ольга Стрелюк, керівник освітніх програм Громадянської мережі ОПОРА: +38 098 844 29 65.

Громадське спостереження за ЗНО відбувається в рамках Альянсу Програми сприяння незалежному тестуванню в Україні (USETI Legacy Alliance).

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Шестеро випускників шкіл Дніпропетровщини здобули максимальні результати ЗНО одразу з двох предметів
Результати громадського спостереження за ЗНО в Дніпропетровській області та новації вступної кампанії 2015
На Дніпропетровщині завершилось ЗНО-2015
Близько 11 тисяч абітурієнтів Дніпропетровщини складали ЗНО з історії України
Понад 10 тисяч абітурієнтів Дніпропетровщини склали ЗНО з математики