Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Чи покарали «жорстко» і «красиво» фальсифікаторів парламентських виборів 2014 року?

Vybory-2014Попри обіцянку Авакова, майже 70% порушених на парламентських виборах кримінальних справ завершилися нічим. Під час позачергових виборів до Верховної Ради міністр заявив, що це буде перший виборчий процес, коли винуваті будуть покарані «жорстко і красиво». З дня голосування вже минуло майже 7 місяців і суспільству вже час дізнатися про ефективність красивого і жорсткого покарання за злочини проти виборчих прав громадян. Про це повідомляє Громадянська мережа «ОПОРА».

Порівняно з парламентською кампанією 2012 року, позачергові вибори народних депутатів України торік продемонстрували поступ держави в забезпеченні належних стандартів виборчого процесу. Кардинально зменшився вплив адміністративного ресурсу на передвиборну кампанію та не було зафіксовано системного втручання посадових осіб у процес волевиявлення громадян.

Підвищення конкурентності виборчого процесу стало наслідком змін у владній вертикалі, зацікавленості політичної еліти продемонструвати спроможність держави провести вибори на демократичних засадах. Але говорити про перемогу демократії поки зарано.

Політичний контекст виборчого процесу має властивість змінюватися, зацікавленість політиків у чесних виборах може зростати або зникати, а виборче законодавство в Україні постійно переглядають. Лише справедливе покарання винуватих у злочинах проти виборчих прав громадян, незалежність правоохоронних органів у виборчих справах здатне забезпечити тяглість демократичних стандартів виборчого процесу в Україні.

На жаль, усю попередню історію виборів у незалежній Україні законодавець, реагуючи на порушення, йшов шляхом постійного ускладнення виборчих процедур. Натомість кандидати успішно знаходили схеми для обходу нових заборон та обмежень, що перетворило реформування виборчого законодавства на замкнуте коло.

Під час позачергових виборів до Верховної Ради України міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що це буде перший виборчий процес, коли винуваті будуть покарані «жорстко і красиво». З дня голосування вже минуло маже сім місяців і суспільству вже час дізнатися про ефективність красивого і жорсткого покарання за злочини проти виборчих прав громадян.

Громадянська мережа ОПОРА в середині березня 2015 р. звернулася до Головного слідчого управління МВС України із запитом про результати кримінальних проваджень, відкритих на позачергових виборах народних депутатів України. Для «перехресного контролю» було надіслано аналогічні запити до обласних управлінь МВС України. Проміжні результати розслідувань злочинів проти виборчих прав громадян засвідчують, що з сотень відкритих у 2014 році кримінальних проваджень до суду дійшли поки лише одиниці.

За даними Головного слідчого управління, станом на середину березня 2015 р. під час позачергових виборів народних депутатів України до Єдиного обліку заяв і повідомлень внесено 4069 заяв і повідомлень про вчинені злочини й інші події, прямо чи опосередковано пов’язані із виборчим процесом, за якими було відкрито 451 кримінальне провадження.

При цьому за статтями 157, 158, 158-1, 158-2, 159-1, 160 Кримінального кодексу України, які безпосередньо стосуються злочинів проти виборчих прав громадян і не виключають побутові, хуліганські або інші випадки під час виборів, було відкрито 291 кримінальне провадження.

Таблиця 1. Розподіл відкритих кримінальних проваджень на позачергових виборах до Верховної Ради України за статтями Кримінального кодексу України (за даними Головного слідчого управління МВС, березень 2015)

tabl1

Найбільше кримінальних проваджень було відкрито за статтею 157 Кримінального кодексу — 181. Ця стаття Кримінального кодексу України охоплює випадки перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права, перешкоджання діяльності іншого суб’єкта виборчого процесу, члена виборчої комісії, при виконанні ними своїх повноважень, поєднані з обманом або примушуванням, а також ухилення члена виборчої комісії в роботі комісії без поважних причин. До цієї статті також включені випадки втручання службової особи з використанням службового становища у здійснення виборчою комісією їх повноважень.

Друге місце за кількістю відкритих кримінальних проваджень займає стаття 158 ККУ (46), що включає надання неправдивих відомостей до органу ведення Державного реєстру виборців або фальсифікацію виборчих документів підсумків голосування або відомостей Державного реєстру виборців. Третє місце займають випадки підкупу виборців (стаття 160 Кримінального кодексу України) — 37 випадків.

Значно менше кримінальних проваджень було відкрито за статтями 158-1 ККУ (незаконне використання виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі, голосування виборцем більше, ніж один раз), статтею 159-1 (порушення порядку фінансування виборчої кампанії кандидата, політичної партії), статтею 158-2 (незаконне знищення виборчої документації або документів референдуму). Варто зазначити, що за статтею 159 Кримінального кодексу (порушення таємниці голосування) не було порушено жодного кримінального провадження.

Як засвідчують дані Головного слідчого управління МВС України, лише 4,5% кримінальних проваджень від їх загальної кількості отримали своє результативне завершення (дані, які надійшли від обласних управлінь).

З 13-ти результативно завершених кримінальних проваджень в 11 випадках було направлено до суду обвинувальні акти, у двох випадках ішлося про направлення до суду угоди про визнання винуватості, укладеної між обвинуваченим і прокуратурою. Різниця між обвинувальним актом та угодою полягає в тому, що остання містить узгоджене покарання та згоду обвинуваченого на його призначення або на призначення покарання та звільнення від його відбування з випробуванням.

Обвинувальні акти, направлені до суду, найчастіше стосувалися кримінальної відповідальності за статтею 158-1 (Незаконне використання виборчого бюлетеня більше, ніж один раз), найменше за статтею 157 Кримінального кодексу України (Перешкоджання здійсненню виборчого права роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача). При цьому лише 2 з 11 обвинувальних актів стосувалися статті 160 Кримінального кодексу України щодо підкупу виборців.

Натомість одна з двох угод про визнання винуватості стосувалася кримінального правопорушення за статтею 157 Кримінального кодексу України (Перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії чи діяльності офіційного спостерігача), інша — статті 158-1(Незаконне використання виборчого бюлетеня, голосування виборцем, учасником референдуму більше, ніж один раз).

Станом на березень 2015 р. органами внутрішніх справ було закрито 202 з 291 кримінальних проваджень (69% від загальної кількості відкритих проваджень). Розслідування щодо 75 (25% від загальної кількості) кримінальних проваджень досі триває.

Таким чином, майже 70% відкритих на позачергових парламентських виборах кримінальних справ завершилися нічим.

Водночас, за даними обласних управлінь МВС України, слідчі проводять розслідування лише щодо 59 справ. Найбільше досі актуальних кримінальних проваджень стосується органів внутрішніх справ Донецької (33) та Київської областей (12).

У 13 областях України (Запорізька, Житомирська, Херсонська, Тернопільська, Полтавська, Закарпатська, Хмельницька, Волинська, Львівська, Чернівецька, Івано-Франківська, Дніпропетровська обл. ) вже немає справ, розслідування яких триває. При цьому в цих 13 областях разом до суду було направлено 9 справ.

В інших областях кількість як незавершених проваджень, так і завершених направленням матеріалів до суду вимірюється одиничними випадками.

Достатньо цікавою є статистика по Кіровоградській області, одномандатні округи якої фігурували в гучних політичних заявах після дня голосування. Зокрема, мова про наявність фактів, які, ймовірно, свідчили про застосування технологій підкупу виборців в інтересах Олеся Довгого.

Органами внутрішніх справ Кіровоградщини було відкрито 12 кримінальних проваджень, 11 з яких було закрито, розслідування лише одного провадження досі триває. Політичний резонанс без ефективного розслідування, як відомо, це пустий дзвін.

Результативність розслідувань злочинів проти виборчих прав громадян, які здійснювалися на парламентських виборах 2014 р., суттєво вплине на якість майбутніх місцевих виборів. Якщо винуваті в підкупі виборців, фальсифікації виборчої документації, інших злочинах 2014 року не будуть покарані, це означатиме, що ці методи використовуватимуть кандидати на місцевих виборах.

І, скоріше за все, кількість порушень законодавства буде значно вища, оскільки суспільна увага не зможе охопити різноманіття передвиборних кампаній на місцевих виборах. Здатність правоохоронних органів довести до логічного завершення відкриті розслідування злочинів на виборах є черговим тестом для держави загалом. І в цьому питанні не може бути формалізму: стільки справ відкрили, стільки справ закрили.

Суспільство має бути переконаним, що держава об’єктивно і справедливо покарала винуватих і зробила все можливе для запобігання аналогічним злочинам у майбутньому. Тим паче, керівники силових відомств під час виборчого процесу публічно обіцяли продемонструвати нові підходи до роботи, «жорсткого» та «красивого» покарання винуватих. Час для звіту вже настав.

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: В Покровском исправительном центре обнаружили нарушения трудового законодательства
В Кривом Роге расследуют факт публикации недостоверной информации на плакате о кандидате
Итоги выборов: за какие нарушения в Днепре и области членам комиссий грозит тюрьма
В день голосования ОПОРА не выявила системных нарушений, которые бы повлияли на результаты выборов
Наблюдатель ОПОРЫ рассказал о нарушениях в Днепре в день голосования