Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Інформаційна кампанія на Дніпропетровщині щодо житлових субсидій: успіх чи провал?

subsidiiСьогодні тема підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги є однією з найбільш обговорюваних серед українських споживачів. Одним із небагатьох, проте – безумовно необхідних – заходів з боку держави для пом’якшення суспільної напруги з цього приводу є програма надання житлових субсидій. Але чи всі громадяни знають про своє право і умови отримання субсидії? Чи достатньо попіклувалась про це влада?

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала роботу можновладців Дніпропетровщини відносно інформаційного забезпечення мешканців регіону щодо оформлення житлових субсидій.

Процес інформаційного висвітлення «субсидійної» кампанії тут очолила Дніпропетровська облдержадміністрації. Так, 28 квітня під час своєї першої прес-конференції новопризначений голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко заявив: «Всі пакети документів на оформлення субсидій вже направлені до кожного мешканця регіону. Наразі у Дніпропетровській області ведеться активна роз’яснювальна робота щодо процесу заповнення цих документів та направлення до управлінь соціального захисту населення Дніпропетровської ОДА».

Тоді ж чиновник продемонстрував інформаційні листівки щодо надання субсидій, які згодом були надіслані до всіх міст та районів регіону. «Будуть виступи на телебаченні, будуть макети в газетах. Ми будемо займатися соціальними питаннями. Люди – це мій перший пріоритет», — наголосив Валентин Резніченко.

Наскільки можна судити про це з аналізу місцевих ЗМІ, докладну інформацію про особливості призначення житлових субсидій не опублікували хіба що ледачі. Місцеві телеканали висвітлювали рецепти отримання субсидій і в новинах, і у тематичних передачах, друковані та інтернет-видання активно поширювали роз’яснювальні статті.

В історії України вперше пакети документів на оформлення субсидій надсилалися в кожну домівку. Управління соціального захисту зобов’язало підприємства, що надають послуги з газопостачання, електропостачання та централізованого опалення забезпечити виготовлення бланків Заяви та Декларації і доставку їх до споживача. Кожне домогосподарство одночасно з рахунками для оплати енергоносіїв отримало спрощені форми заяви та декларації для звернення за призначенням субсидії.

Як на це відреагували самі споживачі?

«Я проживаю з чоловіком і ми завжди сплачували повну суму за спожиті послуги,- говорить пані Тетяна, пенсіонерка з міста Павлоград, — але коли почули про нові тарифи, то зрозуміли, що не подужаємо віддавати такі кошти за комуналку. На початку травня отримали надіслані бланки для оформлення субсидій, інструкцію і детальне, доступне роз’яснення до них, за що дуже вдячні. Підрахували з чоловіком і зраділи – входимо у категорію, що мають право на дані пільги».

А от мешканка Дніпропетровська пані Наталя ділиться своїм досвідом: «Про нові умови надання субсидій я дізналась з новин по телебаченню. Потім випадково на очі мені потрапила газета, в якій містилась стаття з детальною інформацією по цьому ж питанню, а згодом поштою надійшли бланки для оформлення документів. Ознайомилась з отриманою інформацією – всю процедуру дуже спростили. Заповнила надіслані форми заяви та декларації і віднесла до управління праці та соціального захисту населення. Тепер чекаю на відповідь, але вже попередньо спеціаліст соцзахисту обнадіяла, що за її розрахунками, компенсацію мені таки нададуть».

Проте були й негативні коментарі від споживачів: «В газеті я прочитала, що субсидію призначають (або відмовляють) через десять днів після подачі документів,- говорить Людмила громадянка Дніпропетровська,- а от в управлінні соцзахисту, сказали, що через невизначеність тарифів та інші не зовсім ясні дані «згори» вони й досі не мають чіткої формули по нарахуванню субсидій. А потім натякнули, що відповідь я можу чекати аж до липня».

А для активних користувачів інтернету на сайтах та сторінках у соцмережах було відкрито онлайн-обговорення поточних питань, що виникали через певні нюанси і особливості умов проживання громадян. Прес-служба Департаменту соціального захисту населення Дніпропетровської ОДА на своїй сторінці у facebook розмістила таблицю розмірів оплати житлово-комунальних послуг осіб, які стали учасниками Програми субсидій, а також ролики та відповіді на запитання громадян щодо житлових субсидій.

Завдяки отриманій інформації про надання компенсацій споживачам стало зрозуміло, наскільки зменшились суми оплати за житлово-комунальні послуги. Намалюємо просту пояснювальну схему:

СУБСИДІЯ = ПЛАТА ЗА ЖКП В МЕЖАХ НОРМ – ПІЛЬГА – ОБОВ’ЯЗКОВИЙ ПЛАТІЖ

Обов’язковий платіж – це 10%-15% доходу. Відсоток залежить від наявності у помешканні відповідно непрацездатних чи працездатних осіб.

Така активна інформаційна кампанія не минула даремно, і з огляду на активність звернень мешканців області щодо отримання субсидій, її можна вважати радше успішною. Як повідомили в управлінні соціального захисту населення Дніпропетровщини, станом на 19 травня 2015 року скористатися перевагами державної підтримки виявили бажання 38,7 тисячі мешканців Дніпропетровщини.

Разом із тим, 2483 жителям регіону вже призначено і компенсовано житлову субсидію. Зокрема, автоматичний перерахунок субсидій був проведений 1 тисячі 357 родинам, ще 1 тисячі 126 родинам субсидія надана за новим порядком.

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Деревья просят защиты у депутатов Каменского
Дніпропетровцям розповіли про нові державні програми співфінансування
Однією з найбільших проблем реформи з децентралізації в Україні є відсутність комунікаційної складової, — експерти
Викривачам корупції пропонують активізуватися, а державі – краще їх захищати