Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Яку пенсійну реформу пропонує уряд? (ІНФОГРАФІКА)

pensijaУряд подав до Верховної Ради пакет законопроектів щодо реформи принципів пенсійного забезпечення. Інфографіка від Міжнародного центру перспективних досліджень демонструє, які основні новації чекають на українців, а економічний експерт Ангела Бочі пояснює, яких ризиків слід остерігатися.

На переконання А. Бочі, передумови для здійснення пенсійної реформи виникли вже давно. Серед них і зменшення кількості платників податків у солідарній системі, і зростання податкового навантаження на працюючих, і велика різниця у розмірі пенсій, а також постійний дефіцит Пенсійного фонду. Останній наразі складає 80 млрд. грн. Ці кошти компенсуються з державного бюджету, а отже їх доводиться забирати з інших статей видатків.

Саме дефіцит бюджету Пенсійного фонду є одним з факторів, що може стати на заваді реалізації урядової реформи. Адже за такого дефіциту перехід до накопичувальної системи, що є складовою запроваджуваної трирівневої пенсійної системи, є неможливим.

Крім того, для успішної реалізації реформи необхідно відновити економічне зростання, провести реформу фінансового сектору, здійснювати реальну боротьбу з корупцією в державному секторі. Та найголовніше – влада має проявити політичну волю і бажання взяти на себе політичні ризики.

Експерт також вважає, що запропоновані урядом законопроекти несуть у собі ряд ризиків та недоліків. Основні з них такі:

— Законопроект не передбачає проведення реформи фінансового ринку. Неефективність приватних пенсійних фондів та інвестиційних компаній, а також ненадійність комерційних банків можуть негативно відбитися на власниках недержавних пенсійних рахунків.

— Запровадження державного Накопичувального фонду за умов сьогоднішніх корупційних ризиків не буде сприяти формуванню довіри громадян до нього. Крім того, існує ризик нецільового використання коштів цього фонду.

— Економічний спад негативно буде впливати на розмір майбутніх виплат, сприятиме їх знеціненню. На жаль, для Україні характерні часті економічні спади, а знецінення національної валюти вже стало буденністю.

pension_

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Что украинцы думают о реформах: результаты исследования
Чего ждать пенсионерам в 2019 году: выплаты вырастут, а накопительные пенсии отсрочат
Пенсионная реформа: как будет работать обязательный накопительный уровень и в чем проблемы
Будущая пенсия: государство перекладывает всю ответственность на человека
Пенсии по-новому: накопительная система и стаж на первом месте