Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Корупція очима бізнесу: антирейтинг очолили податкова, митниця та земельники

tiУкраїнські бізнесмени знову поставили мінус боротьбі з корупцією у державних органах. Середня оцінка антикорупційного прогресу склала -0,8 балів, що значуще не відрізняється від попереднього заміру навесні цього року. 19,5% бізнесменів поставили антикорупційним заходам державних органів найнижчий бал. 52% вважають, що ситуація із корупцією залишається сталою, і лише 3,4% повністю задоволені змінами і поставили найвищий бал. Оцінювання проводилося за шкалою від (-5) до (+5), де 0 означав незмінність ситуації.

Такими є результати соціологічного опитування «Рівень сприйняття корупції бізнесом. Друга хвиля», яке представили Transparency International Україна, ПриватБанк, ТОВ Аудиторська фірма «ПрайсвотерхаусКуперс» («PwC Україна») та GfK Ukraine. Всі дані опитування візуалізовано на сайті www.corruption-index.org.ua.

На думку українського бізнесу в останні півроку рівень корупції погіршився передусім у сфері послуг (з -0,74 до -0,87 балів). Утім, є й позитивні тенденції у сфері сільського господарства – тут оцінка рівня корупція покращилась з — 0,97 до — 0,69 балів. Дещо змінилася географія корупції: якщо півроку тому найбільш корумповані органи влади знаходилися в Одеській області, то тепер першість у свіжому антирейтингу тримає Івано-Франківська область (-1,55). Друге місце, як і раніше, посідає Запорізька (-1,2), «бронза» — у Донецькій області (-1,14). Найменш корумпованими державні органи бізнесмени вважають у Луганській, Хмельницькій (по -0,09), Чернівецькій (-0,25) та Тернопільській областях (-0,38). Півроку тому бізнес вважав найуспішнішою у сфері антикорупції Волинську область. Проте тепер її результати відкинули область зразу на 13-те місце рейтингу.

На думку Олексія Хмари, виконавчого директора Transparency International Україна такі дані областей свідчать, що бізнес втомився від старої бюрократичної системи на місцях і вимагає дій. «Українські підприємці відкрито ставлять антикорупційним зусиллям місцевої владі червону картку. Вони вголос говорять про корупцію і вимагають рішучих змін на місцях», – заявляє Олексій Хмара – «І такі зміни можливі, адже 25 жовтня на нас чекають місцеві вибори по всій країні. Переможцям цих виборів варто врахувати результати дослідження, аби не повторювати помилок своїх корумпованих попередників».

Серед органів центральної влади у лідерах корупційного антирейтингу, як і навесні цього року, опинилася податкова служба: серед підприємств, які за останні півроку стикались з випадками примусу до хабара, 26,7% назвали саме цей державний орган. Друге місце посіла митниця – 6,3%, третє — Агентство земельних ресурсів (6,0%). Далі слідує пожежна служба із 5,2% голосами опитуваних. Що цікаво, корумпованою цю установу назвали вдвічі більше бізнесменів, порівняно із весною.

У цілому випадків здирництва у державних структурах за останні півроку поменшало на 1,9 п.п. — сьогодні про це говорять 12,7% бізнесу. Найчастіше примус до дачі хабара відзначався при оформленні документів на землю, офіс чи нерухомість, а також під час видачі дозвільних документів. При цьому майже вдвічі знизилася кількість випадків оплати без квитанції, вимагання благодійних внесків – з 9,3 до 4,9%. Тоді як випадки вимагання хабарів при реєстрації чи закритті підприємства та при здачі звітності почастішали в чотири рази.

На думку Дмитра Дубилета, заступника голови правління ПриватБанку, оприлюднений антирейтинг – пряме керівництво до дії в сфері боротьби із корупцією. «За правилом Паретто зараз держава має «накинутись» в першу чергу на податкову, митницю та земельників. І я вважаю, що найбільш ефективним інструментом змін зараз може стати переведення адміністративних процесів цих самих структур на електронні рейки», — говорить Дмитро Дубилет.

Всі дані дослідження було систематизовано та передано керівництву держави та інституцій, безпосередньо відповідальних за впровадження реформ та боротьбу з корупцією в Україні.

Серія досліджень «Рівень сприйняття корупції бізнесом» є безпрецедентною міжсекторальною взаємодією партнерів з владного, бізнесового та громадського секторів задля допомоги державі у просуванні ключових реформ у сфері доброчесності влади та протидії корупції. Нагадаємо, перша хвиля дослідження відбулася у квітні 2015 року.

Партнери ініціативи:

Transparency International Україна – розробка методології, міжнародний досвід ведення опитувань в області сприйняття корупції;

GfK Ukraine — розробка методології проведення соціологічного дослідження;

«PwC Україна» — аудит дослідження;

ПриватБанк — технічний партнер (надання ресурсів контакт-центру та клієнтської бази).
Методологія опитування:

Опитування проводилось у серпні-жовтні 2015 року.

Метод опитування – телефонні інтерв’ю з керівниками підприємств.

Загальний розмір опитаної вибірки – 2271 підприємство.

Вибірка дослідження є пропорційною кількості зареєстрованих в Україні та економічно активних підприємств згідно наступних квотних ознак:

  • область реєстрації підприємств (усі області України, виключаючи Крим та «зону АТО» в Донецькій та Луганській областях)
  • галузь підприємств (сільське господарство, промисловість, торгівля, транспорт та зв’язок, інші галузі).

Підприємства для опитування були відібрані випадковим чином.

Максимальна похибка для загальної опитаної вибірки (з імовірністю 90%) – 2,1%.

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Новогодние надежды и неожиданности: с какими чувствами и мыслями украинцы провожают старый и встречают Новый год
Идентичность и внешнеполитические ориентации украинцев: результаты опроса
Что пережили Украина и мир в 2020 году и чего нам ожидать в 2021: политические и экономические прогнозы
Украина на карантине: что украинцы думают о коронавирусе и мерах по борьбе с ним
Каким медицинским институциям доверяют украинцы и как оценивают угрозы коронавируса