Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


За незаконні рішення по арештах майданівців звільнено дніпропетровського суддю

У четвер в Києві Вища рада юстиції прийняла рішення звільнити дніпропетровського суддю Бібіка Миколу Миколайовича. Суддя Бібік — відомий суддя Бабушкінського районного суду Дніпропетровська, який виголошував незаконні рішення по арештах майданівців у 2014 році. ВРЮ проголосувала за внесення Президенту подання про звільнення судді. Про це повідомляє «Громадське радіо».

За даними Тимчасової слідчої комісії, суддя Бібік порушив присягу, проти нього порушено кримінальне впровадження, наразі він знаходиться в розшуку МВС. Там зазначена дата зникнення — 10.03.2015, тобто пройшло більше, ніж півроку.

bibik

«Висновок ТСК стосовно п. Бібіка підтверджений, і після ретельного дослідження обставин Вища рада юстиції дійшла до висновку про необхідність підтримання цього подання і направила Президенту подання на звільнення. Абсолютно такі самі висновки будуть прийняті Вищою радою юстиції стосовно суддів, які порушують закон і надалі, тобто змінився підхід до того, як оцінюються рішення суддів, і цей підхід змінено відповідно до законодавства», — прокоментував «Громадському радіо» Ігор Бенедисюк, голова ВРЮ.

На цьому ж засіданні розглядали справу іншого дніпропетровського судді — Решетника.

«В отношении их есть подозрения по ст. 371 ч.3 и 375 ч.3, за которое грозит лишение свободы от 5 до 10 лет. К уголовной ответственности мы добились, чтобы их привлекли. Это решение, оно больше важно для информационного пространства. Что судьи, которые принимали незаконные решения, все-таки наказаны, их отстранили от судейства, и они больше не будут чинить правосудие. Потому что, получается, мы проверяем судей, а они в это время спокойно продолжают выносить решения», — впевнений правозахисник Віталій Погосян.

Розгляд справи судді Решетника, який досі працює в Дніпропетровську суддею, сьогодні відклали. Через те, що був відсутній підпис голови Тимчасової спеціальної комісії. Один з членів ТСК в перерві пояснив «Громадському радіо», що то випадковість, людський фактор.

«Скоріше всього, що це технічна помилка. Час від час в будь-яку роботу закрадується людський фактор», — прокоментував член ТСК Петро Варижко.

За його словами, комісія працювала 6 місяців.

«Ми прийняли більше 3000 скарг. Більша частина була повернена в зв’язку з неналежністю нашій юрисдикції. Прийняла комісія до розгляду понад триста заяв. Кількість суддів і заяв не співпадає, бо по одній може бути декілька суддів. З 300 заяв 66 справ ми розглянули, по 46 дійшли висновку про порушення присяги. По 5 суддям провадження були закриті у зв’язку з відсутністю будь-яких не правових дій. І по 10-и чи 11-и матеріали передані до ВККС, у зв’язку з дисциплінарними. Решта справ лежать», — поділився член ТСК.

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: В Днепре пройдет дискуссия с участниками Евромайдана
Пятая годовщина со дня избиения людей под Днепропетровской ОГА: как проходит рассмотрение дела
Какую ответственность понесли виновные в избиении людей 26 января 2014 года в Днепре
Три года разгона Майдана в Днепре: когда будут аресты и приговоры?
В Днепре провели «Марш достоинства» к третьей годовщине избиения участников Евромайдана