Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


86% українців вважають владу відповідальною за енергозбереження

energozberБільшість населення України вважає, що заощаджує достатньо енергії в побуті, і не вважає правильним покладати відповідальність за зменшення споживання енергії на «звичайних людей». Так, 92% українців стверджують, що в їхніх домогосподарствах прийнято економно використовувати енергію і ресурси. Майже 9 з 10 опитаних вважають, що енергозбереження слід запроваджувати на підприємствах, не змушуючи людей заощаджувати вдома.

Крім того, більше 60% українців скептично ставиться до субсидій і вважає, що вони не допоможуть населенню адаптуватися до нових тарифів. Зокрема, до скептиків належить більше половини самих отримувачів субсидій.

Про це свідчать результати всеукраїнського дослідження «Думки і погляди населення України щодо енергозбереження», проведеного Київським міжнародним інститутом соціології у червні-серпні 2015 року на замовлення Національного екологічного центру України (НЕЦУ) та Представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні, повідомляє «Громадський простір».

«Українці не знають про те, скільки споживають. Майже 80% опитаних вважають, що населення споживає лише незначну частку всіх енергоресурсів країни. Насправді ж, ця частка становить 40% всієї енергії. Опитування свідчить про непоінформованість населення – а відтак, і його неготовність інвестувати в енергозбереження. Інформування населення на цю тему мало б забезпечуватися єдиною інформаційною кампанією на державному рівні. Але її немає», – коментує експерт з енергозбереження НЕЦУ Анна Шумейко.

На думку фахівців, держава повинна системно роз’яснювати громадянам, зокрема, причини підвищення тарифів, призначення і причини запровадження субсидій для окремих категорій населення, важливість участі самих громадян в енергозбереженні.

«Населення має розуміти, які практики та технології енергозбереження є ефективними, і як саме вони мають втілюватися, – зазначає експерт з енергоефективності проекту «Угода мерів – Схід» Святослав Павлюк. – Проте наразі на рівні держави відсутня не тільки єдина інформаційна кампанія з цього приводу – у галузі енергоефективності та енергозбереження навіть до сих пір не прийнята єдина загальнодержавна стратегія».

В опитуванні «Думки і погляди населення України щодо енергозбереження» взяли участь українці віком від 18 років з міст та сіл 24-х областей України. Питання для соціологічного дослідження формувалися на основі проведених у липні фокус-групових дискусій, які виявили актуальні для домогосподарств питання та проблеми. Серед них найбільш важливим виявилося підвищення тарифів на комунальні послуги, яке й стало головним мотивом для енергоощадження.

Повний аналіз результатів дослідження доступний на сайті НЕЦУ.

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Украина-2020: неоправданные ожидания, неожиданные вызовы. Итоги года в зеркале общественного мнения
Відкриття ринку сільськогосподарської землі: як змінилися суспільні настрої протягом 2019–2020 рр.
Как украинцы оценивают ситуацию в стране и кому доверяют: результаты исследования
Украинцы оценили направление дел в стране и назвали ТОП-проблемы
Каким социальным институтам доверяют украинцы: результаты исследования