Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Друга річниця Майдану – експертне опитування

1385355787_evromaydanФонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва 16 – 19 листопада 2015 року провів опитування експертів, присвячене оцінці подій на Майдані,  їх наслідків та уроків на майбутнє. В опитуванні взяв участь 31 експерт.

  • Євромайдан експерти визначають переважно як революцію  за демократизацію та європейський вибір (Революція Гідності), а також як своєрідну форму громадянського протесту, сплеск громадянської активності внаслідок масового незадоволення  розвитком суспільно-політичних подій і станом справ у державі. Більшість  експертів сходиться на тому, що Майдан  загалом переміг, але серед тих цілей, що стояли на порядку денному, чогось вдалося досягти, а щось так і лишилося нереалізованим.
  • Головними цілями Майдану, які були досягнуті, абсолютна більшість експертів вважає  повалення режиму Віктора Януковича і його соратників, зміну керівництва країни, а також  відновлення курсу на  євроінтеграцію, зокрема, підписання Угоди про асоціацію з ЄС.  Окрім цього, серед досягнених цілей експерти зазначають початок процесу люстрації у владі, підвищення громадянської активності та самоорганізації населення.
  • Не вдалося до цього часу  реалізувати таких цілей, що стояли перед Євромайданом, як – системна боротьба з корупцією і ліквідація корупційних, непрозорих схем; покарання винних у злочинах проти Майдану і притягнення представників попередньої влади до відповідальності. Окрім цього, частина експертів зазначила відсутність системного процесу реформ, що актуальні для суспільства, а також повного «перезавантаження влади».
  • Серед найбільш істотних позитивних наслідків Майдану  експерти виокремлюють початок формування якісно нової політичної нації українців, зростання рівня національної самосвідомості; підвищення активності громадянського суспільства і появу волонтерського руху,  а також відновлення євроінтеграційного курсу Української держави.
  • Основними негативними наслідками Майдану стала агресія Росії  і початок нею війни проти України,  а також порушення територіальної цілісності Української держави, втрата нею контролю за частиною своєї території.
  • Щодо появи найближчим часом (рік-два) Майдану-3 думки експертів розділилися. Так, половина з них  вважає, що такий розвиток подій загалом можливий, але частина експертів вважає, що це маловірогідно.
  • Серед причин імовірного нового масового протесту експерти передусім назвали відсутність прогресу з імплементації життєво необхідних реформ і відповідних відчутних змін у житті пересічних громадян; загострення соціально-економічної кризи і зубожіння населення, а також  подальше процвітання тотальної корупції в державі.

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: В Днепре пройдет дискуссия с участниками Евромайдана
Пятая годовщина со дня избиения людей под Днепропетровской ОГА: как проходит рассмотрение дела
Какую ответственность понесли виновные в избиении людей 26 января 2014 года в Днепре
Три года разгона Майдана в Днепре: когда будут аресты и приговоры?
В Днепре провели «Марш достоинства» к третьей годовщине избиения участников Евромайдана