Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


У Дніпропетровській області відбулися круглі столи з питань децентралізації

21 та 23 грудня 2015 року у містах Дніпродзержинськ і Новомосковськ, а також у смт Солоне відбулися круглі столи на тему «Децентралізація – базова реформа взаємовідносин центру і громад».

До участі у заходах були запрошені Голова правління ВГО «Комітет виборців України», голова Дніпропетровської обласної організації «Комітет виборців України» Станіслав Жолудєв та експерт з питань державного управління та місцевого самоврядування, магістр з державного управління Богдан Галенко.

Під час круглих столів було обговорено проблемні питання децентралізації в Україні. Станіслав Жолудєв у своєму виступі відзначив, що на сьогодні децентралізація – це одна з ключових реформ, яку реалізує влада в Україні. Голова Дніпропетровської обласної організації «Комітет виборців України» нагадав, що це є передвиборча обіцянка парламентських партій на виборах 2014 року. На його думку, вже прийшов час відповідати політичним силам за свої слова.

Крім того, Станіслав Жолудєв торкнувся питання виборчої системи на місцевих виборах, відзначивши як пріоритет на найближчий період – прийняття Виборчого кодексу, який формалізує інститут виборів за відкритими партійними списками.

KVU2У свою чергу, Богдан Галенко зупинився на різних підходах до децентралізації. Експерт відзначив, що пріоритетом має бути посилення базового рівня, тобто створення на базі територіальних громад системи муніципального управління господарським комплексом, надання адміністративних послуг і точок економічного росту. На його думку, сьогодні з прийняттям закону про добровільне об’єднання громад, змін до Бюджетного кодексу від 28 грудня 2014 року вже розпочався процес укрупнення громад, перетворення громад у самодостатніх господарських і управлінських суб’єктів. Перші вибори вже провели 159 об’єднаних громад, що є значним результатом для старту.

Також спікери зупинилися на проблемі конституційних змін щодо ліквідації державних адміністрацій як органів загальної компетенції і передачі виконавчих функцій виконкомам обласних і районних рад.

Голова Дніпропетровської обласної організації «Комітет виборців України» Станіслав Жолудєв відзначив, що є об’єктивні фактори, які гальмують цей процес, а саме: 1) недостатнє законодавче та нормативне забезпечення процесу; 2) недостатня роз’яснювальна робота щодо вигод, які отримує громада від об’єднання; 3) інституційна слабкість всієї вертикалі місцевого самоврядування та персональні перешкоди чинними представниками цих органів; 4) логістичні проблеми, нерозуміння фіскальної та бюджетної політики тощо. Поліпшенню ситуації посприяло б впровадження електронного урядування (зокрема, створення відповідних реєстрів) та законодавче врегулювання статусу старост, префектів. У цьому зв’язку Станіслав Жолудєв закликав законодавців внести відповідні зміни до законодавчих актів.

За результатами круглих столів було підведено підсумки: процес децентралізації є об’єктивним і необхідним для реалізації системних суспільних реформ, але водночас він обов’язково має бути підкріплений комплексною реформою місцевого самоврядування.

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Для успішного завершення реформи децентралізації визначено шість головних завдань
Закон про админсбор — таблетка от непрозрачных платежей за услуги государства и громад
Услуги по регистрации актов гражданского состояния требуют неотложной децентрализации
Верховная Рада приняла законопроект 3651-д в целом
Парадоксы децентрализации: централизация соцзащиты?