Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Акция «Влияй на бюджет своего города!» собрала более 300 предложений в местные бюджеты

vliyaj1В последнюю неделю июля в 14 городах Украины состоялась уличная акция «Влияй на бюджет своего города!», инициатором которой выступило общественное партнерство «За прозрачные местные бюджеты» (УКР.)

За задумом організаторів, акція була спрямована на підвищення обізнаності та привернення уваги жителів до проблем місцевих бюджетів, а також спонукання місцевої влади до збільшення рівня прозорості бюджетного процесу та участі громадськості в ньому.

В рамках акції вперше в масштабах всієї України був апробований інноваційний інструмент участі громадян в бюджетному процесі шляхом подачі в органи місцевого самоврядування своїх пропозицій щодо пріоритетних напрямів витрачання коштів місцевого бюджету в наступному році. Цей інструмент був раніше розроблений і успішно випробуваний на локальному рівні Здолбунівською громадською організацією «Аналітичний центр розвитку міста ЗЕОН». Унікальність даного підходу полягає в тому, що в рамках нього в бюджетному процесі може взяти участь будь-який громадянин і для його застосування не потрібно попереднього прийняття будь-яких спеціальних локальних нормативно-правових актів органом влади. Просто склав свою пропозицію до бюджету міста, подав до міської ради, а громадські активісти простежили за її належним розглядом органом влади.

vliyaj2

Всього за час акції в ній взяли участь близько 3000 осіб. Багато учасників охоче погоджувалися вносити свої пропозиції в майбутні місцеві бюджети і за підсумками акції було зібрано понад 300 пропозицій громадян. В основному пропозиції стосуються вирішення актуальних міських проблем — вуличного освітлення, ліквідації сміттєзвалищ, ремонту будинків і вулиць.

Водночас у деяких містах акція вийшла за межі лише збору пропозицій. Так, у Чугуєві Харківської області жителі міста вийшли підтримати ініціативу Чугуївської правозахисної групи щодо впровадження прозорого місцевого бюджету шляхом прийняття міськрадою Положення про проведення закупівель через систему Prozorro. В Івано-Франківську і Дніпрі місцевих жителів підкорили торти — чудові десерти, які символізують бюджети, що із задоволенням обмінювалися на конкретні пропозиції.

vliyaj3

Окрім цього, активісти громадського партнерства «За прозорі місцеві бюджети!» поширювали серед громадян буклети «Де твої гроші в місцевому бюджеті?» і пам’ятку «Як контролювати свої гроші в місцевому бюджеті: 10 порад для активних жителів», а також надавали особисті консультації та роз’яснення з питань публічних фінансів на місцевому рівні.

Паралельно вуличній акції бюджетні пропозиції приймалися від громадян і в режимі онлайн за допомогою спеціальної гугл форми.

Всі пропозиції громадян, зібрані в рамках акції «Впливай на бюджет свого міста!», будуть систематизовані і спрямовані до місцевих рад від імені організацій — членів партнерства «За прозорі місцеві бюджети!», які проводили акцію в тому чи іншому місті. Далі громадські активісти будуть контролювати процес їх розгляду, домагатися максимального їх задоволення і інформувати громаду про досягнуті результати.

У громадському партнерстві «За прозорі місцеві бюджети!» підкреслили, що акція «Впливай на бюджет свого міста!» не разовий захід, а важливий елемент широкого комплексу ініціатив, реалізованих партнерством і спрямованих на системне підвищення рівня прозорості та ефективності формування та витрачання коштів місцевих бюджетів та участі громадян в цьому процесі.

vliyaj4

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Высадить деревья и поблагодарить бойцов. Днепр присоединится к всеукраинской акции «Аллея свободных людей»
«Такси для донора». Как работает акция по бесплатному проезду доноров в банки крови в Днепре
В центре Днепра расставили капканы
Какой вес имеет независимость: днепряне «взвешивали» ценности на весах
В Днепре пройдет акция «НІ! Виборам за законом Януковича»