Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Украине — 25: достижения и поражения (мнение экспертов)

nezavisimostФонд «Демократические инициативы» имени Илька Кучерива 9 — 19 августа 2016 года провел экспертный опрос «Украине — 25: достижения и поражения». Целью опроса было выяснить мнения экспертов относительно основных достижений и неудач Украины за 25 лет ее независимости. Всего было опрошено 75 экспертов (УКР.).

На думку відносної більшості опитаних експертів (33 експерти), за 25 років незалежності України було більше позитивних тенденцій, тоді як дещо менша кількість експертів (26) зазначає приблизно однакову кількість як позитиву, так і негативу за означений період часу. 12 експертів вважають, що негативні тенденції та явища все-таки переважали за весь період незалежності України, і лише 1 експерт не зміг визначитись із своєю думкою щодо цього питання.

● Експерти переважно негативно або нейтрально оцінюють результати  України в більшості сфер суспільно-політичного життя та державного будівництва за 25 років незалежності. Так, тією чи іншою мірою негативно було оцінено прогрес України в таких сферах: економічний розвиток, розвиток науки, сфера охорони здоров’я, соціальний захист людей, забезпечення соціальної справедливості та гідної старості, захист соціально уразливих груп (інвалідів, багатодітних тощо), формування системи справедливого судочинства, боротьби з корупцією та злочинністю. Нейтральну оцінку отримали зусилля України в таких сферах, як розбудова інститутів незалежної держави, формування української нації, розбудова демократії, забезпечення прав і свобод людей, розвиток культури, розвиток освіти, зовнішня політика та європейська інтеграція. Переважно позитивно експерти оцінили прогрес України у чотирьох сферах: розвиток громадянського суспільства, забезпечення рівноправності чоловіків і жінок, забезпечення свободи віросповідання та забезпечення рівноправності національних меншин. Примітно, що оцінки прогресу України щодо кожної з вищезазначених сфер дещо покращились порівняно із відповідними оцінками за 2011 рік (експертне опитування до 20 років незалежності України).

● Серед подій, які вирішальною мірою визначили напрямок розвитку України, експерти найчастіше згадували «Революцію Гідності»,  «Помаранчеву революцію» 2004 року  та ухвалення Декларації про державний суверенітет і проголошення Незалежності України. До найважливіших подій за час незалежності України з позитивним впливом опитані експерти також віднесли ухвалення Конституції України 1996 року  та підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Серед визначальних подій із негативним впливом опитані експерти насамперед виокремили збройний конфлікт з РФ на Донбасі, встановлення політичного режиму Віктора Януковича, анексію Криму Російською Федерацією, авторитаризм та формування «олігархату» за часів президентства Леоніда Кучми, базування Чорноморського флоту РФ в Криму  та вбивство журналіста Георгія Гонгадзе. Деяка частина експертів вважає, що такі події, як «Помаранчева революція» та «Революція Гідності» мали  неоднозначний   вплив на подальший розвиток України.

Основним досягненням України за 25 років незалежності більшість опитаних експертів визнали насамперед формування активного громадянського суспільства та становлення волонтерського руху. Поряд з цим експерти відзначили також  проголошення та збереження державної незалежності України, реформування оборонного сектору і відновлення боєздатності української армії, збереження виробничого потенціалу і конкурентоспроможності деяких галузей економіки (аерокосмічна галузь, машинобудування, сектор IT-технологій). Важливими досягненнями, на думку експертів, є також підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС та зростання рівня національної свідомості, патріотизму та формування політичної нації в Україні.

● До головних поразок України на її 25-річному шляху незалежності експерти зарахували передовсім високий рівень корупції в державних органах влади і суспільному житті та нездатність захистити територіальну цілісність і, як наслідок, втрата контролю  над частиною територій України (Криму та Донбасу). Також експерти вказали   на брак структурних реформ в економіці і державній системі та проблему впливу олігархів на владу й політичні процеси в країні, занепад сфери соціального захисту і соціальну незахищеність українських громадян, занепад науки та якості освіти.

За 10-бальною шкалою[1] оцінки демократичності режиму опитані експерти розмістили Україну на рівні 6,5 бала, що є вищою оцінкою рівня демократії в теперішній Україні  порівняно з 2011 роком (тоді показник був на рівні 4,4 бала).

● Відповідаючи на запитання, що треба зробити насамперед, щоб Україна стала успішною та процвітаючою країною, експерти вказали передовсім на необхідність подальшого проведення антикорупційної діяльності та викорінення корупції зі всіх сфер життя. Іншими важливими рецептами успіху, на переконання експертів, є проведення економічних реформ, що сприяли би надходженню міжнародних інвестицій та розвитку малого і середнього бізнесу в Україні, а також завершення реформи судочинства, яка забезпечила б незалежність і справедливість судової системи.

25_years_expert.svg_721x1019

 

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Местные выборы, COVID-19 и снос системы антикоррупционного законодательства — что еще будет влиять на ближайшую жизнь страны?
Первый год Президента Зеленского в оценках региональных экспертов и журналистов
Как эксперты оценивают успешность реформ в Украине
Итоги 2019 года: оценки экспертов
Шестая годовщина Майдана: экспертная оценка событий, последствий и уроков на будущее