Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


В Украине определили ТОП-5 факультетов журналистики

smiВ Украине обнародован рейтинг факультетов журналистики, в частности, определена пятерка лидеров, набравших самые высокие баллы. Таковы результаты пилотного исследования качества журналистского образования в Украине, проведенного ОО «Детектор медиа». Об этом на пресс-конференции сообщила исполнительный директор ОО «Детектор медиа» Диана Дуцик, сообщает Укринформ (УКР.).

Найбільшу кількість балів набрали: Школа журналістики Українського католицького університету (20 балів із 23), Могилянська школа журналістики — 18,5; Запорізький національний університет, факультет журналістики — 17,75; Київський університет ім. Б. Грінченка, Інститут журналістики — 17,25; Чернівецький національний університет ім. Ю. Федьковича, кафедра журналістики.

“Дослідження, яке ми провели — пілотне, ми б хотіли щоб це стало першим кроком до системного обговорення проблеми якості журналістської освіти. Компонентом нашого дослідження було опитування представників медіа-індустрії, це ми робили шляхом анкетування. Ми опитали представників 39 редакцій, у 5 областях України — Львівській, Одеській, Вінницькій, Сумській та Запорізькій”, — розповіла Дуцик.

За її словами, у ході дослідження було отримано відповіді на запити від 19 з 39 факультетів журналістики, які функціонують в українських вишах. Дослідження складалося з таких компонентів: рейтингу факультетів, кафедр, шкіл журналістики (збір даних здійснювався методом опитування через офіційні запити, а також через аналіз відкритих джерел); опитування представників медіа-індустрії та випускників журналістських факультетів Києва; 2 фокус-груп із випускниками факультетів журналістики Києва.

Крім того, дослідження виявило низку тенденцій та проблем української журналістської освіти. За словами Дуцик, значною мірою підхід до викладання журналістики в українських ВНЗ визначений спадком філологічної традиції, адже чимало кафедр журналістики були створені на базі факультетів філології.

Також викладацький склад переважної більшості кафедр представлений як науковцями, так і практиками, однак у значній кількості випадків практичний журналістський досвід викладачів є доволі скромним.

Крім того, дослідження показало, що технічне забезпечення факультетів журналістики є нерівномірним, лише декілька ВНЗ мають добре обладнані студії для виробництва аудіовізуального контенту, мультимедійні аудиторії.

Дуцик зауважила, що є проблема і з комунікацією кафедр та факультетів із зовнішньою аудиторією. Із 39 факультетів та кафедр, які готують майбутніх журналістів, лише 20 мають окремий сайт. З цих 20 сайтів тільки 2 містять вичерпну інформацію про викладачів, студентів, випускників, навчальний процес, розклад.

Дослідження якості журналістської освіти в Україні проводилось з липня по вересень 2016 року та ґрунтувалось на оцінюванні низки показників діяльності кафедр та факультетів журналістики. Експерти опитали представників медіа-індустрії та випускників журналістських факультетів.

Захід проводиться в рамках проекту “Сприяння вдосконаленню системи медіаосвіти в Україні” за підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки та Посольства Чеської Республіки в Україні.

jourkaf_2_2

 

 

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: В Днепре состоится тренинг «Социология в журналистике: как правильно понимать и интерпретировать данные соцопросов»
В Днепре открылся Центр журналистики и медиакоммуникаций
В Днепре откроется Центр журналистики и медиакоммуникаций
Робота ЗМІ під час виборів: висвітлюємо процес і не порушуємо закон
Інформаційна війна в умовах справжньої: журналісти дискутували, як діяти