Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Каждый третий украинец готов отказаться платить взятку

barometrЕсли данные предыдущего исследования «Барометр Мировой Коррупции» 2013 накануне Революции Достоинства свидетельствовали о том, что каждый третий украинец готов ради антикоррупционной борьбы выйти протестовать на улицу, то в этом году результаты свидетельствуют о более проактивном подходе к изменениям — 29% наших сограждан готовы отказываться платить взятку, 9% готовы сообщать о коррупции, 6% будут голосовать за добропорядочных кандидатов и партии, 7% готовы вслух обсуждать проблему коррупции, 2% готовы вступить в антикоррупционную организацию, а 1% бойкотировать недобропорядочный бизнес. Об этом сообщает TI Украина (УКР.).

Згідно з опитуванням, проблема корупції досі лишається у трійці найактуальніших для нашої держави – це засвідчили 56% респондентів. На питання, чи знизився рівень корупції за останні чотири роки, 72% українців відповіли заперечно. Спроби Уряду змінити цю ситуацію 86% опитаних оцінюють негативно. При цьому, 49% українців вважають, що заможні люди впливають на Уряд у власних інтересах, і пропонують запровадити більш жорсткі правила, аби цьому запобігти, а 67% впевнені в необхідності заборонити компаніям фінансувати політичні партії та кандидатів.

Найкорумпованішими українці назвали: державних службовців (65%), парламент (64%), працівників податкової сфери (62%), суддів (61%), президента та прем’єр-міністра (60%), представників місцевих органів влади (55%), поліцію (54%), керівників бізнесу (46%), релігійних лідерів (32%).

І це не дивно, адже 38% наших співгромадян протягом останнього року давали хабар при взаємодії з органами влади. Найчастіше українці платили хабар при отриманні послуг у таких установах: початкові та середні навчальні заклади (38%), медичні установи (33%), при взаємодії з дорожньою поліцією (33%), у системі професійної освіти (31%), оформлюючи виплати по безробіттю (9%), оформлюючи соціальні пільги (6%).

При цьому, вважають за непотрібне повідомляти про корупцію 42% опитаних, адже 16% – переконані, що це нічого не змінить, а 14% бояться наслідків такого викриття. Можна назвати українців досить сміливими викривачами, адже майже кожен третій житель Європи та країн Центральної Азії не повідомляє про корупцію саме через страх помсти. Також варто відзначити прогрес порівняно з минулими роками: у 2013 році 74% українців не повідомляли про корупцію, бо 63% з них вважали, що це нічого не змінить, а 24% боялися наслідків.

Таке критичне ставлення українців до антикорупційної реформи, яке виявило цьогорічне дослідження, на думку виконавчого директора Transparency International Україна Ярослава Юрчишина, зумовлене зростанням уваги суспільства до корупції і також свідчить про необхідність посилити реформу: «Завдяки утворенню антикорупційних інституцій та запровадженню нових інструментів запобігання корупції інформація про неї стала доступна широкому колу громадськості. Корупційні правопорушення тепер дедалі важче приховати. Саме тому складається враження, що корупції у суспільстві побільшало. При цьому повідомлень про засудження корумпованих високопосадовців до позбавлення волі обмаль. Зазвичай єдиним наслідком корупційного злочину для чиновника є громадський осуд та зіпсована репутація.

Саме тому необхідно якомога швидше утворити Антикорупційний суд, який буде розглядати справи проти корупціонерів. Адже через відсутність в Україні такого органу антикорупційна реформа не просувається далі, а корупціонери, незважаючи на всі докладені зусилля з боку держави та громадськості, залишаються не покараними», – так прокоментував результати дослідження Ярослав Юрчишин.

barometr_cut-01

barometr_cut-02

barometr_cut-03

barometr_cut-04

barometr_cut-05

barometr_cut-06

 

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: 229 случаев нарушений свободы слова ИМИ зафиксировал в Украине в 2020 году
Эксперты представили рейтинг эффективных украинских медиабрендов 2020
Кризис COVID-19 и украинские МСБ: результаты первой волны исследования Business Index
Украинцы потребляют онлайн-новости хаотично — результаты исследования
В 2020 году украинцы чувствуют себя счастливее и безопаснее, чем 9 лет назад