Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Молодежь Днепропетровщины узнавала о Конституции

img_2173_500x375В Днепропетровском регионе была проведена серия просветительских мероприятий общественной организации «Международный центр перспективных исследований» (МЦПИ) при поддержке Международного фонда «Возрождение» в рамках проекта «Использование мирового экспертного опыта и проведение публичных консультаций в процессе внесения изменений в Конституцию Украины» (далее – УКР.).

Метою даного проекту було використання кращих міжнародних практик та експертного досвіду для підвищення рівня свідомості представників суспільства, а саме впровадження розуміння, що Конституція створюється самими громадянами для себе, без впливу політичних сил. Приклади країн, що пройшли шлях яким йде Україна в процесі творення нової Конституції стверджують, що найбільша інвестиція була саме у консультації зі своїми громадянами щодо положень Основного Закону, оскільки такий процес участі має потенціал для розвитку, зміцнення почуття причетності до процесів нормотворення в країні, національної єдності та ідентичності, підвищення легітимності процесу розробки конституції, створення фундаментальних основ для розвитку демократичних принципів і процесів всередині країни, розбудови громадянського суспільства.

 

Заходи були спрямовані на підвищення рівня політичної соціалізації молодого покоління, ефективного донесення до молоді знань про роль громадянина, його права та обов’язки, важливість участі кожного в конституційному процесі.

Регіональні партнери МЦПД — громадські організації «Центр підтримки громадських і культурних ініціатив «Тамариск» та «Дніпровські гуманітарні ініціативи», протягом листопада організували 9 публічних лекцій на тему: «Суть Конституції та її роль в повсякденному житті». У лекціях взяли участь близько 1000 студентів та учнів навчальних закладів міст Дніпро та Кривий Ріг.

dscf0112

Спікери з конституційного права – Людмила Адашис, Сергій Понурко, Михайло Альохін та Олена Красуля допомогли учням розібратися що таке Конституція, яка її роль в житті суспільства; розглянути основні права і обов’язки громадян України; дізналися про можливість громадян брати участь в конституційному процесі та ознайомитися з функціями органів державної влади.

Під час лекції студенти та учні задавали питання щодо становлення конституційного ладу, процесу прийняття Конституції, впливу Конституції на різні державні гілки та життя держави загалом, сферу дії Конституції, можливості обмеження в конституційних правах, про внесення змін в Конституцію та хто є гарантом дотримання конституційних прав.

Особливо учням сподобалися професійні відеоролики, розроблені МЦПД. Вони поглянули на Конституцію новими очима і зрозуміли її актуальність, усвідомили, що знання своїх законів, прав та свобод відкриває перед ними багато дверей. Після занять діти підходили, дякували, задавали питання.

Спільними зусиллями зроблено висновок – громадяни мають демократичні засади для активної участі у створенні Конституції для себе та своєї країни.

20161115_132358

Відгуки учасників:

Олена Юденкова (заступник директора МВПУПІТ) – Перш за все, ми щиро вдячні за ваші ініціативи і увагу саме до молоді профтехосвіти. На жаль, сьогодні складні часи для нашої системи підготовки кваліфікованих кадрів і інколи від державних чиновників лунають гасла, що профтехосвіта не потрібна країні. І звісно це призводить до шоку.  Але сьогодні ви дали  молоді надіє відкрили нову модель поведінки – не сидіти і чекати, доки хтось у владних кабінетах вирішить їх долю, а ставати свідомими громадянами, мати активну життєву позицію, сміливо приймати активну участь у політичному житті країни, ідентифікувати себе з конституцією через участь у конституційному процесі. Я думаю, що наслідком сьогоднішньої зустрічі буде розуміння молоді про важливість їх участі для розширення програми конституційної (і соціальної) реформи, появі ефективного діалогу між різними соціальними силами.

Студенти та учні:

«Сьогодні ми отримали нову інформацію, а саме про можливість надсилання своїх пропозицій до конституційної комісії через електронний портал. Звісно, у нас ще мало життєвого досвіду, ми не можемо юридично вірно складати промови чи запити, звернення, але ми тепер бачимо, яким має бути кінцевий результат. А шлях може бути різний. Ми можемо, наприклад об’єднатися у громадську організацію «Молодь профтехосвіти» і запитати у політиків, а чому, якщо в Конституції в усіх рівні можливості і права – у молоді профтехосвіти стипендія вдвічі менша ніж у студентів, які навчаються у технікумах і коледжах. Ми думаємо, що це не справедливо. І я думаю, що тепер ми будемо дійсно більш активними».

«Особисто я не розуміла, чому ми не бачимо реальних шляхів реформування нашої держави після революції Гідності, чому все так довго і не помітно. Тепер я розумію, що багато процесів залежить саме від Конституції і як Ви наголосили, механізмів її реалізації».

«Особливо мені припало до душі відео про права людини. Я й не здогадувався, що в історичному контексті це був такий тривалий і складний процес, який потребував консолідації зусиль багатьох людей і навіть націй. На мій погляд, вдале порівняння Конституції держави з фундаментом будівлі. Це дійсно основа нашого суспільства і гарантія захисту наших прав і свобод».

20161201_123624

 

 

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Почти половина граждан Украины не читала Конституцию — результаты соцопроса
Украинцы стали чаще читать Конституцию
Конституційні зміни щодо правосуддя: думка громадян України
В Дніпропетровську проведуть громадську зустріч щодо створення нової Конституції України
У Дніпропетровську відзначили 19-ту річницю Конституції України