Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Остановить нельзя продолжить: как идет процесс создания госпитальных округов в регионах

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам здравоохранения провел заседание круглого стола «Создание госпитальных округов в Украине: проблемы и пути решения».

Как отмечалось на мероприятии, с момента утверждения Кабинетом Министров в ноябре 2016 года Порядка создания госпитальных округов (Постановление КМУ от 30.11.2016 г. № 932) по всей территории Украины начался процесс создания госпитальных округов. Об этом сообщает «Децентрализация власти» (далее – УКР.).

На сьогодні Кабінетом Міністрів затверджено перелік та склад госпітальних округів у 13 регіонах України (Дніпропетровській, Житомирській, Запорізькій, Київській, Полтавській, Луганській, Тернопільській, Рівненській, Хмельницькій, Херсонській, Чернігівській, Чернівецькій областях та місті Києві).

За наданою Міністерством охорони здоров’я України інформацією, готуються розпорядження Уряду про затвердження переліку та складу госпітальних округів у Івано-Франківській, Кіровоградській та Черкаській областях.

Пропозиції Вінницької, Донецької та Сумської обласних державних адміністрацій аналізуються МОЗ України.

Волинська, Закарпатська, Харківська, Львівська, Миколаївська та Одеська області готують пропозиції для формування складу та переліку закладів охорони здоров’я, що забезпечують надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги населенню на певній території.

Однак з початку формування госпітальних округів до Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я надходять численні звернення від народних депутатів України, органів місцевого самоврядування (обласних, районних, міських рад, рад об’єднаних територіальних громад), громадських організацій, колективів закладів охорони здоров’я, медичної профспілки та громадян із різних регіонів України, що свідчать про наявність суттєвих проблем у цій сфері та відсутність конструктивної співпраці з питань формування госпітальних округів між різними гілками виконавчої влади, а також органами місцевого самоврядування. Наголошується на відсутності достатнього нормативно-правового забезпечення процесу створення госпітальних округів. Так, Міністерством охорони здоров’я України дотепер не затверджено обсяг надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги, що повинен забезпечуватися багатопрофільними лікарнями інтенсивного лікування першого та другого рівня.

Також існують перестороги, що у разі створення госпітального округу, який включатиме до свого складу декілька районів та міст обласного значення, може відбутися зменшення або припинення надання медичної субвенції з державного бюджету районам, де не буде створено багатопрофільну лікарню інтенсивного лікування, що потягне за собою перепрофілювання, скорочення або навіть закриття районних лікарень. Окрім того, заявники звертають увагу на значну відстань між населеними пунктами (особливо гостро ця проблема стоїть у гірських та аграрних районах), вкрай низьку якість доріг, відсутність прямого транспортного сполучення, високі ціни на пальне та проїзні квитки, що ускладнює доїзд пацієнтів з інших районів до місць розташування майбутніх багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування.

З огляду на наявність суттєвих проблем у цій сфері Комітетом ініційовано проведення тематичного засідання круглого столу для організації широкого діалогу та напрацювання спільних рішень за участю представників законодавчої та виконавчої гілок державної влади, представників місцевого самоврядування, медичної спільноти та громадськості.

Заслухавши інформацію Міністерства охорони здоров’я України, представників органів місцевої влади та місцевого самоврядування з різних регіонів України щодо нагальних питань створення госпітальних округів, учасники заходу наголосили на необхідності недопущення зменшення обсягів медичної субвенції на надання вторинної медичної допомоги населенню України та підкреслили необхідність розроблення та затвердження МОЗ України відповідних нормативно-правових актів у цій сфері, які встановлюватимуть чіткі критерії для визначення багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування першого та другого рівнів при створенні госпітального округу, в тому числі стандартний перелік їхніх відділень та об’єм надання вторинної (спеціалізованої допомоги), що повинен забезпечуватись ними, нормативи матеріально-технічного оснащення тощо.

За результатами круглого столу буде підготовлено та ухвалено відповідну резолюцію.

Довідка:

Згідно з Постановою № 932, госпітальний округ – це функціональне об’єднання закладів охорони здоров’я, розміщених на відповідній території, що забезпечує надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги та екстреної медичної допомоги населенню такої території.

Створення госпітальних округів має на меті, з одного боку, гарантувати пацієнтам своєчасність доступу до медичної допомоги, а з іншого – забезпечити максимально можливу якість медичної допомоги за умови раціонального та ощадливого використання бюджетних коштів.

До складу госпітального округу мають входити не менше однієї багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування першого та/або другого рівня та інші заклади охорони здоров’я. Центром госпітального округу визначається населений пункт (що географічно є найближчим до центру округу), як правило, місто з населенням понад 40 тис. осіб, в якому розміщена багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування другого рівня.

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: В условиях децентрализации медуслуги возвращаются в село, — эксперт
В Днепре утвердили кандидатов в состав Госпитального совета, который будет заниматься развитием больниц Днепровского госпитального округа
Мягкая терапия: что спасет районную медицину
Правительство утвердило границы госпитальных округов 11 областей и г. Киев
Медреформа продолжается. Что изменится на Днепропетровщине