Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Что волнует переселенцев в Кривом Роге

Почти 20 тысяч внутренне перемещенных лиц обратились к юристам с января 2016 года. Из них 5% — переехали с оккупированных территорий в Кривой Рог. О том, что волнует переселенцев Криворожья, рассказала координатор проектов Всеукраинского благотворительного фонда «Горение» Елена Манко (далее – УКР.).

Щоб доставити правову допомогу переселенцям і всім нужденним в будь-яких куточках України, фонд «Горєніє» запустив Віртуальний консультаційний центр в січні 2016. «Півтора року наші юристи надають безкоштовну юридичну допомогу віддалено. Де б не знаходилася людина, вона може отримати безкоштовну і якісну правову консультацію через Skype, Viber, Facebook або за телефонами гарячої лінії», — пояснила Олена Манько. Сьогодні Віртуальний консультаційний центр працює за підтримки Ради Європи в Україні.

З якими проблемами переселенці Кривого Рогу звертаються до юристів:

  • соціальне забезпечення — 62%. Це на 20% більше ніж середні показники по Дніпропетровській області та Україні;
  • майнові питання — 12%;
  • питання підприємництва — 8%;
  • трудові питання — 6%;
  • свобода пересування — 3%;
  • реєстрація ВПО — 2%;
  • сімейні питання — 2%;
  • інше – 5.

Демографія криворізьких переселенців:

  • 66% жінок, 34% — чоловіків;
  • у віці від 31 до 40 років — 46%
  • 41-50 років — 19%;
  • до 30 років — 17%;
  • старше 60 років — 13%;
  • 51-60 років — 5%;
  • з середньою спеціальною освітою — 41%
  • з вищою — 24%,
  • із середньою освітою — 18%;
  • середньо технічною — 14%,
  • незакінченою вищою — 3%;
  • 52% працевлаштовані, 48% — працюють.

Всього за даними на червень 2017 в Дніпропетровській області зареєстровано 74 693 ВПО. З них 7 664 — у Кривому Розі.

Тенденції. У січні 2016 року переселенці не могли отримати/продовжити/переоформити щомісячну грошову допомогу без позначки міграційної служби в довідці ВПО. Тоді згідно із змінами в законодавстві міграційна служба не мала права ставити позначки в довідках, а управління соцзахисту — призначати допомогу без цих позначок. Плутанина виникала і з питань терміну дії довідок ВПО. До внесення необхідних законодавчих змін проблема, як правило, вирішувалася в судовому порядку.

У лютому 2016 року — масові призупинення виплат ВПО за так званими списками СБУ. ВПО не розуміли що відбувається, на підставі чого це відбувається і що необхідно робити. Сьогодні призупинення трапляються, але вже з’явився Порядок призначення (поновлення) виплат і Порядок контролю за їх призначенням. Тобто ВПО знають підстави таких призупинень та як їх уникнути.

Гостро в 2016 році стояло питання необхідності повернення державі отриманої адресної допомоги у зв’язку з виявленням у переселенця житлового приміщення або депозиту. Сьогодні кількість звернень з цього питання значно зменшилася – всі проінформовані про те, що необхідно робити у такій ситуації. На законодавчому рівні проблему все ще не вирішено. Однак у наших юристів є успішні практики вирішення цієї проблеми. Тому, ми допомагаємо в цьому питанні всім переселенцям, які звертається до нас, і поширюємо рекомендації в засобах масової інформації.

“Головна тенденція 2017 року: в кінці травня Кабінет міністрів України прийняв постанову, обмеживши коло осіб, які мають право на щомісячну адресну допомогу: відтепер це тільки ті, хто переселився з населених пунктів в зоні АТО, перелік яких затверджено розпорядженням Кабміну № 1085. Останнього разу зміни до цього переліку вносили у 2015 році. Можете собі уявити, як багато в ньому упущень”, — зазначила Олена Манько.

Крім того, права на допомогу позбавляються ті, у кого члени сім’ї володіють хоча б частиною придатного житла на неокупованій території України.

Залишаються актуальними: питання отримання перепусток через лінію розмежування.

“Там безліч проблем: відновлення доступу до сторінки, відновлення логіна і пароля, в цілому функціонування реєстру, в якому часто, наприклад, неможливо переподати заявку на отримання перепустки. Окрім того, заяви зникають та довго обробляються”, — розповіла Олена Манько.

За будь-яких питань — звертайтесь до юристів Всеукраїнського благодійного фонду «ГОРЄНІЄ»:

Skype:
yurist.gorenie.dp
yurist.gorenie.zp
yurist.gorenie.dn
yurist.gorenie.kh

Гарячалінія та Viber для усіх регіонів: 050 044 56 01.
Kyivstar: 068 569 93 06,
Lifecell: 073 106 34 67.

Матеріал підготовлено Благодійною організацією «Всеукраїнський благодійний фонд «ГОРЄНІЄ» в межах реалізації гранту, наданого Проектом Ради Європи “Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні”.

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: В Павлограде представили мобильное приложение для помощи переселенцам
Днепровские юристы помогают переселенцам получить компенсацию за разрушенное жилье
На Днепропетровщине более тысячи семей-переселенцев получат ваучеры на покупки в супермаркете
22 июля в модульном городке для переселенцев в Днепре состоится масштабный концерт
Европейский инвестбанк профинансирует 16 проектов Днепропетровщины, направленных на помощь переселенцам