Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Отказы в регистрации кандидатов — самая большая проблема избирательной кампании в ОТГ

На протяжении избирательной кампании наблюдатели ОПОРЫ обнаружили и верифицировали 27 случаев нарушения требований законодательства или стандартов избирательного процесса. Кроме того, наблюдатели зафиксировали 11 решений ТИК об отказе в регистрации кандидатов, десять из которых — в двух громадах. Такие результаты общественного наблюдения представители ОПОРЫ представили на пресс-конференции 22 декабря (далее – УКР.).

Громадянська мережа ОПОРА здійснювала комплексний моніторинг виборчого процесу на перших місцевих виборах у 38 з 51 ОТГ.

Координаторка виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська розповіла про порушення, які зафіксували спостерігачі під час виборчої кампанії. «Протягом виборчої кампанії спостерігачі ОПОРИ виявили та верифікували 27 випадків порушення вимог законодавства або стандартів виборчого процесу. 13 з них стосувалися поширення агітаційних матеріалів без відповідних відомостей, випадків брудної агітації та чорного піару, а 4 – випадків публічної підтримки посадовими та службовими особами кандидатів у робочий час», – зазначила вона.

За словами аналітика Громадянської мережі ОПОРА Олександра Неберикута, формування складу територіальних виборчих комісій відбувалось у відповідні строки. «До 38 ТВК, які  були охоплені спостереженням ОПОРИ, усі місцеві організації політичних партій подали 582 кандидатури, з яких майже 80% запропоновані осередками парламентських політичних партій. Найбільшу кількість представників у ТВК отримали місцеві організації партій «Блок Петра Порошенка «Солідарність» та «Народний фронт». Ці політичні сили мають більше 18% усіх посад у ТВК. Найбільшу кількість керівних посад у складі ТВК отримали місцеві організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» – 24, при цьому 10 з них є посадами голів ТВК. Ця політична сила, за даними спостерігачів, отримала 26% посад голів ТВК на перших місцевих виборах», – зазначив він.

На виборах сільських та селищних голів в 30 з 46 ОТГ, де відбувалось спостереження ОПОРИ, зареєстровано 148 кандидатів. «Із цих кандидатів більшість є самовисуванцями – 85 або 57%, натомість 63 або 47% були висунуті місцевими організаціями політичних партій», – підкреслив Неберикут.

Як зазначив аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев, спостерігачі зафіксували 11 рішень ТВК про відмову в реєстрації кандидатів, при цьому 10 відмов стосується 2 територіальних громад – на Вінниччині та на Одещині. «Так, причиною відмови у реєстрації кандидатам Новогребельської сільської ОТГ було те, що місцева організація політичної партії вчасно не повідомила ТВК про проведення конференції з висування кандидатів. Але ще більш гострою проблематичністю характеризується ситуація із реєстрацією кандидатів у депутати та на посаду голови громади від місцевої організації ВО «Батьківщина» у Таїрівській селищній ОТГ Одеської області. Таїровська селищна ТВК відмовила в реєстрації кандидатом на посаду селищного голови кандидату місцевої організації ВО «Батьківщина», обґрунтовуючи своє рішення тим, що у даної особи відсутній документ, який підтверджує громадянство України. Громадянська мережа ОПОРА закликає ЦВК оперативно забезпечити законне реагування на факт невиконання рішень судів Таїровською селищною ТВК Одеської області щодо реєстрації кандидата на посаду селищного голови», – підкреслив він.

За словами Олександра Клюжева, спостерігачі ОПОРИ в Миколаївській області також виявили неоднакове застосування положень Закону України «Про місцеві вибори».

За даними ОПОРИ, у найбільшій кількості громад помітну агітаційну активність проявляли кандидати місцевих організацій політичних партій «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» (у 24 громадах) та ВО «Батьківщина» (19 громадах). Варто зазначити, що під час проведення попередньої хвилі перших місцевих виборів у ОТГ (29 жовтня 2017 р.) лідерами за агітаційною активністю були, як правило, ті ж самі політичні сили. Втім, на виборах у об’єднаних територіальних громадах 29 жовтня наймасштабнішу агітаційну кампанію проводила ВО «Батьківщина».

«Крім того, на перших місцевих виборах у об’єднаних ОТГ традиційною проблемою залишається недостатня мотивація суб’єктів виборчого процесу подавати кандидатури до складу ДВК.  Спостереження за процесом утворення ДВК у 36 ОТГ показало, що 25% (65 з 259) комісій цього рівня було сформовано за поданнями голів районних виборчих комісій у зв’язку з відсутністю достатньої кількості кандидатур від суб’єктів виборчого процесу. Також у 64% ОТГ не було створено контрольну комісію у зв’язку із відсутністю подань від місцевих організацій політичних партій або непоінформованістю суб’єктів виборчої комісії про необхідність утворення відповідної комісії», – підкреслив Олександр Клюжев.

Незважаючи на виявлені проблеми у адмініструванні виборчого процесу, спостерігачі ОПОРИ не відзначають наявність серйозних викликів для належної організації та проведення голосування. Винятком є окремі громади, підготовка до дня голосування в яких дестабілізована незавершеними виборчими спорами щодо реєстрації кандидатів (зокрема, Таїровська селищна громада Одеської області).

Із повною версією проміжного звіту можна ознайомитись за посиланням.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Следующие первые выборы в ОТГ состоятся одновременно с очередными местными выборами
Кто победил на выборах в Обуховской и Магдалиновской громадах
Выборы в ОТГ на Днепропетровщине: зарегистрировано 9 сообщений о нарушениях
22 декабря выборы пройдут в 5 ОТГ Днепропетровской области
Кто срывает выборы в Черкасской ОТГ на Днепропетровщине