Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


В Днепре презентовали результаты «Аттестации» депутатов городского совета за второй год полномочий

Общественная организация «Днепропетровский координационно-экспертный центр по вопросам регуляторной политики» (далее — ОО «ДКЭЦРП») во время круглого стола представила результаты оценки деятельности депутатов Днепровского городского совета в течение второго года полномочий (далее – УКР.).

Атестація депутатів Дніпровської міської ради відбулася уперше, хоча в Одеській області за цією методикою оцінка проводилася вже утретє. Завдяки систематичному проведенню оцінки є можливість порівнювати результати оцінки та динаміку їх змін. Основні результати оцінки представив громадський експерт Олексій Літвінов, виконавчий директор ГО «Інститут Громадської Експертизи».

Депутат Дніпровської міської ради Дмитро Хозін зазначив, що результати проведеної оцінки є дуже важливими для удосконалення роботи депутатів, особливо в частині підготовки та оприлюднення звітів про свою діяльність. Д. Хозін також зауважив, що існуючі звіти взагалі недоцільні й відображають те, що комунальні підприємства міської ради та департаменти мали виконати, якби належно реагували на звернення громадян та виконували у повному обсязі свою роботу. На думку Д. Хозіна депутатські фонди є одним з найбільш ефективних інструментів витрачання бюджетних коштів.

За оцінкою ГО «ДКЕЦРП» у Дніпровській міській раді жоден з 63 депутатів (не оцінювався Шевченко Сергій Анатолійович, обраний депутатом 06.12.2017 р.) не отримав «5 балів». За об’єктивними критеріями оцінку у «4 бали» отримали 20 депутатів, посередню оцінку «3 бали» отримали 34 депутати. Негативну оцінку депутатської діяльності «2 бали» отримали 9 депутатів Дніпровської міської ради. Варто зазначити, що за об’єктивними критеріями жоден з депутатів міської ради не отримав «1 бал».

Експерти в оцінці діяльності депутатів Дніпровської міської ради виявилися більш суворими. Так, за оцінками експертів Ярослав Гивель, Руслан Вишневецький, Григорій Гельфер, Юрій Акуленко, Катерина Буря отримали оцінку «1 бал». Оцінку у «4 бали» від експертів отримала лише Олена Стєпанян. Оцінку у «3 бали» отримали 35 депутатів, «2 бали» – 22 депутати Дніпровської міської ради.

Найчастіше позитивну оцінку громадські експерти давали Дмитру Хозіну та Катерині Збарській, а негативну – В’ячеславу Мішалову, Геннадію Глядчишину, Михайлу Лисенку, Артему Хмельникову, Миколі Царенку, Олегу Григоруку, Руслану Краснову, Сергію Суханову, Олександру Черкаському.

З оцінками всіх депутатів Дніпровської міської ради можна ознайомитися в інфографіці.

У ході моніторингу також була створена мапа громадських приймалень депутатів Дніпровської міської ради.

Голова ГО «ДКЕЦРП» Олексій Андреєв розповів про моніторинг дотримання депутатами Дніпровської міської ради вимог щодо проведення особистого прийому виборців. Так, зокрема, він повідомив, що моніторинг було здійснено протягом липня – вересня 2017 р. за офіційно оприлюдненим переліком місць прийому депутатів. За підсумками моніторингу було встановлено, що здійснюють особистий прийом – 8 депутатів (12,5%), прийом здійснюють тільки помічники 46 депутатів (71,87%), не здійснюють прийому у визначений час – 10 депутатів (15,62%). За підсумками моніторингу можна констатувати, що у переважній більшості прийом депутатів міської ради здійснюється у приміщеннях шкіл та закладах середньої освіти — 36 випадків (56,2%). Другим за популярністю місцем прийому є офіс партії – 7 приймалень (10,9%). Незважаючи на те, що до міської ради обрано представників 5 партій, потурбувалася про надання місця прийому виборців у різних куточках міста лише одна – «Опозиційний Блок», де виборець може в повній мірі ознайомитися з агітаційними матеріалами. За великим рахунком відсутність прийому виборців у партійних офісах може свідчити про відсутність функціонування партій, як важливих центральних інституцій виборчого та політичного механізму, а також необхідності перегляду системи виборів за партійними списками, принаймні на місцевому рівні.

Волонтер проекту В’ячеслав Заморський повідомив про особисті спостереження процедури прийому виборців депутатами Дніпровської міської ради. У переважній більшості випадків безпосереднім місцем прийому є класна кімната, перед якою стоячи очікують декілька бажаючих спілкування. Як правило, у кімнаті, розмістившись за однією із парт веде прийом молода особа, яка записує побажання виборців у паперовий блокнот, усуваючись від тривалих бесід і обмежуючись лише фіксацією побажань виборців. Серед очевидних недоліків волонтер проекту відзначив недостатню кваліфікацію помічників депутатів у юридичних питаннях при наданні консультацій виборцям певного округу.

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 14 місцевих рад з 8 областей України. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У місті Дніпро за реалізацію ініціативи відповідає громадська організація «Дніпропетровський координаційно-експертний центр з питань регуляторної політики».

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання та про його результати можна дізнатись:

На сайті організації

У розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»:

У соціальній мережі Facebook на сторінці: «Местные депутаты. Аттестация».

Контактна особа: Олексій Андреєв, тел. (066) 77-66-456, e-mail: dcecrp@i.ua

 

 

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Коррупционное дело депутата горсовета Днепра Акуленко снова в суде
В Днепре стартовал сбор подписей за отзыв депутатов горсовета Вячеслава Мишалова и Артема Хмельникова
В Днепре напали на депутата горсовета
Депутата Днепровского горсовета задержали за попытку дать взятку чиновнику