Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


В сентябре зафиксировано 6 случаев избиения журналистов

В сентябре Институт массовой информации зафиксировал резкий рост избиений журналистов — 6 случаев, в то время, когда в августе эксперты таких случаев не зафиксировали (далее — УКР.).

Найбільшу кількість побиттів ІМІ зафіксував з початку року в липні – 7 випадків (у червні – 1, у травні – 6, у квітні – 1, у березні – 5, у лютому – 2).

Далі за кількістю порушень іде перешкоджання журналістам – 5 випадків, ця кількість майже не змінилась у порівнянні з серпнем, коли було зафіксовано чотири таких випадки.

Такими є дані щомісячного моніторингу Інституту масової інформації (ІМІ) “Барометр свободи слова”.

Загалом у вересні ІМІ зафіксував в Україні 21 випадок порушення свободи слова та прав журналістів у восьми регіонах. З них 13 випадків – це фізична агресія щодо журналістів.

Найбільше випадків сталося в Києві (7), чотири – на Миколаївщині, по два випадки – на Одещині, Дніпропетровщині, Житомирщині та Рівненщині, в інших регіонах – по одному випадку.

Агресорами та порушниками у вересні переважно були приватні особи, місцева влада та правоохоронці.

Крім того, експерти ІМІ зафіксували три випадки обмеження доступу до інформації, два випадки юридичного тиску та по одному випадку погроз, пошкодження майна журналістів, політичного тиску, стеження за журналістами та кібератаки.

Таким чином, з початку року ІМІ зафіксував 72 випадки перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, 28 випадків побиття журналістів, 25 випадків погроз та 15 випадків обмеження доступу до інформації.

Уперше з початку року ІМІ зафіксував порушення таємниці джерел журналістів. Зокрема, йдеться про випадки отримання доступу Генпрокуратурою через суд до даних з телефонів журналісток Наталії Седлецької та Христини Бердинських.

Нападів цього місяця зазнали журналісти центральних телеканалів – “112 Україна”, NewsOne, ICTV, а також місцевих видань.

Доступ журналістам до публічної інформації обмежувала місцева влада, представники комунального підприємства та Генеральна прокуратура.

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: 229 случаев нарушений свободы слова ИМИ зафиксировал в Украине в 2020 году
Журналистов Кривого Рога и Днепра во второй раз не пригласили освещать визит Зеленского
В Кривом Роге журналистов вытолкали с территории горсовета, где должно было состояться заседание комиссий
Команда «Ревизора» сообщила, что за ними следили во время съемок проекта в Кривом Роге
В Кривом Роге журналиста не пустили на проверку пожарной безопасности в цирке