Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Ажиотаж в Днепре: горсовет упростил порядок получения материальной помощи, а потом передумал

23 января депутаты Днепровского городского совета существенно увеличили количество денег на материальную помощь и упростили порядок ее получения. Решение вызвало огромный ажиотаж среди днепровцев и обвинения в подкупе избирателей. Менее чем за три недели депутаты передумали и отменили упрощенный порядок, но лазейки остались. Наблюдатели ОПОРЫ исследовали основные обстоятельства событий в Днепре (далее – УКР.).

До 23 січня 2019 року мешканці Дніпра мали змогу отримати матеріальну допомогу від депутатів, зібравши пакет документів з обґрунтуванням складної життєвої ситуації. А спеціальна комісія могла відмовити у наданні такої допомоги.

23 січня все докорінно змінилося. Змінами до бюджету депутати перерозподілили кошти, додавши Департаменту соціальної політики 140 мільйонів 189 тисяч 680 гривень. Також депутати значно спростили порядок отримання матеріальної допомоги рішенням 56/40: «У разі подання лише документів, передбачених пп .2.6.1, 2.6.2 та 2.6.3 Положення [Заява громадянина, Копія паспорта заявника, Копія ідентифікаційного номера], сума грошової допомоги, яка визначається рішенням Комісії, не може перевищувати двох розмірів прожиткового мінімуму». Відмову у наданні матеріальної допомоги взагалі викреслили з Положення.

Вже за кілька днів під стінами міської ради почали збиратися величезні черги, в основному з людей похилого віку, які приносили заяви на отримання допомоги.

28 січня громадська організація «Платформа Громадський контроль», яку очолює довірена особа кандидата в Президенти України Андрія Садового в ТВО №27 Артем Романюков на своїй Facebook-сторінці, оприлюднила інструкцію «Як будь-який мешканець Дніпра може отримати від мера до 3842 гривень без будь-яких зобов’язань». На думку авторів публікації,  «якщо ці кошти не спрямувати на добрі справи, то вони підуть на скупку голосів на майбутніх виборах».

Такої думки дотримуються і голови опозиційних фракцій у Дніпровській міськраді. У коментарі ОПОРІ голова фракції «Опозиційний блок» Наталія Начар’ян заявила:

«Коли ми побачили цей атракціон небаченої щедрості стало зрозуміло, що це робиться виключно під вибори Президента. Тим паче ні для кого не таємниця, що на базі райвиконкомів розгорнуті штаби. Неприхований підкуп».

«Це було зроблено з певною метою розбудови такої схеми підкупу виборців під благими намірами турботи про людей. Я би назвав процес, який зараз відбувається — це допомога через приниження», — додав голова фракції «Об’єднання «Самопоміч» Олександр Лигін.

Люди у чергах також пов’язували «акцію» від міськради з наближенням виборів. Заяви заповнювалися просто неба на сходах міської ради. Бланків заяв на всіх не вистачало, тому час від часу біля черг з’являлися продавці бланків. Спостерігачі ОПОРИ помічали заяви, написані за інших людей. Хтось тримав одразу декілька заяв. Багато хто запитував, яку причину для допомоги писати.

За декілька днів, з огляду на ажіотаж і велику кількість охочих отримати допомогу, в міськраді повідомили про розширення місць прийому заяв, тепер їх стали приймати також у районних управліннях праці та соцзахисту.

6 лютого чиновники міськради намагалися унормувати розмір допомоги, але не знайшли спільної думки. Як повідомив секретар міської ради Олександр Санжара:

«За дорученням мера профільна комісія збиралася на позачергове засідання щодо цього, однак не було рішення, за яке проголосувала б більшість. Були озвучені різні пропозиції – платити близько 200 грн за такими заявами, хтось пропонував платити близько 500 грн. Максимальна сума, яку озвучували, – 800-1000 грн».

В той же час у районних та міській радах відбувалися зібрання працівників комунальних підприємств та закладів з інформування про можливість отримання матеріальної допомоги.

На одній з таких зустрічей 7 лютого заступник міського голови Михайло Лисенко повідомив:

«Дійсно, як обіцяв мер, матеріальна допомога надається всім, в тому числі працівникам комунальних підприємств. Якщо вам необхідна матеріальна допомога, ви можете добровільно звернутись до вашого керівництва. Для цього необхідна копія паспорта, заява, ідентифікаційний код. Більше нічого не потрібно, йти в черзі десь стояти не потрібно. Це просто матеріальна допомога, яка вас ні до чого не зобов’язує».

Ближче до вечора п’ятниці 8 лютого стало відомо про скликання на понеділок 11 лютого чергової сесії з єдиним питанням порядку денного «Про врегулювання питань щодо призначення та надання адресної матеріальної допомоги окремим категоріям громадян міста».

На сесії 11 лютого за відсутності міського голови Бориса Філатова депутати визнали попередні зміни такими, що втратили чинність. А другим пунктом визначили, що заяви громадян про надання матеріальної допомоги розглядаються міською комісією в порядку, дійсному на дату прийняття заяви. Разом з тим перерозподіл коштів скасовано не було, що викликало побоювання у прийнятті заяв заднім числом.

Як голосували депутати фракцій Дніпровської міської ради

Фракція

Всього депутатів

«За» виділення 140 млн грн на мат. допомогу (23.01.2019)

«За» спрощення отримання мат. допомоги (23.01.2019)

«За» скасування спрощеного отримання мат. допомоги (11.02.2019)

Українське об’єднання патріотів — УКРОП

20

19

19

18

Наш край

8

5

4

7

Опозиційний блок

8

1

1

0

Громадська сила

6

1

0

0

За життя

6

5

5

5

Солідарність

6

4

4

4

Об’єднання «Самопоміч»

3

0

1

0

Позафракційні

7

3

3

3

У коментарі Громадянській мережі ОПОРА секретар міської ради Олександр Санжара заперечив зв’язок між виборами і згаданими рішеннями міської ради.

«Просто передвиборна кампанія співпала з початком року. Січень і лютий — це саме початок фінансового року, коли розподіляються бюджетні кошти, вносяться основні зміни до бюджету», — пояснив Олександр Санжара.

На питання про розповсюдження заяв серед працівників комунальних закладів Олександр Санжара відповів: «Мені про таке невідомо. Бланки на видачу матеріальної допомоги деякі персоналії навіть продавали. Журналісти опублікували інструкцію «Як отримати 4000 гривень від міської ради». Можливо, вчителі та лікарі так само заповнювали такі заяви. Оскільки ми розуміємо, що у вчителів і лікарів не сама велика заробітна плата, і відповідно вони так само могли, як і всі інші, звертатися».

ОПОРА підкреслює важливість протидії практикам зловживання бюджетними ресурсами у виборчих інтересах, що є невід’ємною частиною процесу попередження застосування адміністративного ресурсу і забезпечення політичної неупередженості посадових та службових осіб органів влади.

Під бюджетним адміністративним ресурсом розуміється використання бюджетних коштів та засобів у інтересах окремих політичних партій та кандидатів. Застосування бюджетного адміністративного ресурсу не лише суперечить базовим стандартам виборчого процесу, а й підриває принципи бюджетних процесів та відносин. Як зазначається у Бюджетному кодексі України, бюджетна система України базується на принципах ефективності і результативності, справедливості й неупередженості під час розподілу ресурсів між громадянами і територіальними громадами. Використання бюджетних коштів у виборчих інтересах, як правило, спотворює ці принципи і створює передумови для неефективного використання ресурсів держави.

 

Автор: Денис Давидов, довготерміновий спостерігач «ОПОРИ»

 

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.