Новый Формат

     СПЕЦПРОЕКТЫ:      Выборы 2015      Евроинтеграция     Реформы     Транспорт     Децентрализация     Кадровая политика


Днепропетровщина: Наблюдатели ОПОРЫ сообщили о сборе персональных данных и платном участии в митинге

Жители одного из домов в Кривом Роге Днепропетровской области сообщили наблюдателям ОПОРЫ о сборе персональных данных, вероятно, в пользу Юлии Тимошенко. В Днепре предлагают 600 грн за участие в митинге во время ее приезда (далее – УКР.).

19 січня приблизно о 16:00 в Кривому Розі активні мешканці будинку за адресою вул. Каткова, 55 помітили жінку, яка проводила обхід квартир та, за її словами, “збирала списки по газу”. При цьому мешканцям будинку начебто пропонувалось власноруч написати на бланку ПІБ, номер телефону та поставити підпис. Андрій Слобідський, активіст ініціативної групи зі створення ОСББ в цьому будинку, записав відео інциденту.

Як видно на відео, яке опублікували активісти, невідома жінка, яка не побажала представитись, начебто збирала підписи, за її словами “по газу”.

Активісти викликали поліцію, а також надали ОПОРІ відео, де зафіксовано конфлікт місцевих мешканців з цією жінкою.

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРИ поспілкувались з представниками штабу ВО “Батьківщина”, проте вони відмовились надавати коментарі щодо цього випадку. Проте зазначили, що підписи збирають волонтери “від себе” та, за словами представниці штабу, порадили волонтерці також звернутись до поліції.

Автор даного відео Андрій Слобідький в коментарі спостерігачам ОПОРИ розповів про телефонний дзвінок від мешканців будинку, які повідомили, що по квартирам будинку ходить представниця міськгазу, це викликало у людей занепокоєння, що в будинку можуть відключити газ. Він розповів, що волонтерка не представилась та не змогла чітко пояснити мету збору персональних даних, а ймовірні керівники волонтерки погрожували, що його «відвезуть в поліцію,  в СБУ». Активіст залишив при собі планшет з підписними листами, в шапці яких  зазначено, що підписи збираються для звернення до Президента України. Окремо в папці знаходився роздрукований лист-вимога ймовірно за підписом кандидатки на посаду Президента України Юлії Тимошенко.

Натомість мешканці будинку підтвердили у коментарях спостерігачам ОПОРИ, що персональні дані дійсно збирали та навіть намагались взяти персональні дані у неповнолітньої особи. За згоди батьків спостерігачі ОПОРИ записали коментар дівчини.

19 січня спостерігачі ОПОРИ у Дніпрі особисто зустріли на вулиці волонтерів, які розповсюджували плакати із зображенням кандидатки на посаду Президента України Юлії Тимошенко, також волонтерки проводили опитування. Перехожі, місцеві мешканці питали у волонтерів, коли буде знижена ціна на газ, адже на підтримку цієї ініціативи вони раніше ставили підписи.

Волонтери також пропонують роботу на виборах. Для цього записали ПІБ та номер телефону спостерігачки ОПОРИ. 31 січня їй  зателефонували та запросили на співбесіду до штабу ВО «Батьківщина» за адресою м. Дніпро, вул. Калинова, б. 40. Як зазначили працівники штабу, вони відповідають за 29-й виборчий округ, який включає частину м. Дніпра, Дніпровський та Петриківський райони. В штабі спостерігачці запропонували привести шість людей на мітинг Юлії Тимошенко в Дніпрі, який відбудеться 5 лютого о 17:00. За словами працівників штабу, старший групи отримує 500 грн, кожен з шести людей в групі отримає 100 грн.

Також мешканці Дніпра повідомляють спостерігачам ОПОРИ, що раніше отримували персональні листи від партії ВО «Батьківщина».

Відповідно до частини 6 статті 64 Закону України «Про вибори Президента» прямо забороняється укладення з виборцями за рахунок коштів виборчого фонду оплатних договорів на проведення передвиборної агітації.

Відповідно до ч. 5 ст. 6 Закону України «Про захист персональних даних» обробка персональних даних здійснюється для конкретних і законних цілей, визначених за згодою суб’єкта персональних даних, або у випадках, передбачених законами України, у порядку, встановленому законодавством.

Як зазначає радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Павло Романюк, збирання персональних даних про особу не допускається без її згоди. Відповідно до ст. 2 Закону України «Про захист персональних даних» згода суб’єкта персональних даних — добровільне волевиявлення фізичної особи (за умови її поінформованості) щодо надання дозволу на обробку її персональних даних відповідно до сформульованої мети їх обробки, висловлене у письмовій формі або у формі, що дає змогу зробити висновок про надання згоди. Оскільки мета обробки не була повідомлена, не можна зробити висновок про надання такої згоди. В зазначених діях можуть міститись ознаки складу кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 182 ККУ — Незаконне збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про особу або незаконна зміна такої інформації. Виходячи із положень Закону України перелік відомостей, що охоплюються поняттям конфіденційна інформація не є закритим. У зазначеному вище випадку до конфіденційної інформації можна віднести, зокрема відомості про ПІБ, адресу проживання та номер телефону, що дозволяють ідентифікувати таку особу.

 

Оставить комментарий

*

Вы можете пропустить до конца и оставить ответ. Pinging в настоящее время не доступны.
Материалы по теме: На Днепропетровщине открыто уголовное производство по факту нарушения избирательного законодательства
Основные выводы КИУ относительно дня голосования 21 апреля
Результаты параллельного подсчета голосов ОПОРЫ во втором туре выборов
В Днепропетровской области зафиксированы различные нарушения процесса голосования
Как проголосовали жители Днепропетровской области