Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


7 украинских стартапов, основанных на открытых данных

Открытые данные — это и о прозрачности, и о борьбе с коррупцией, и об инновациях. Понимая потребности современного общества, все больше предпринимателей фокусируются на обеспечении эффективной коммуникации между властью и общественностью и доступе людей к источникам, которые их интересуют. Проекты, которые сочетают общественное значение и бизнес-потенциал, набирают популярность.

Impactlab.media в рамках спецпроекта #ПрозорийImpact предлагает ознакомиться с актуальными инициативами, которые стимулируют использование открытых данных. Итак, украинские стартапы на открытых данных (далее – УКР.).

Clarity Project

У 2017 році молодий розробник з Дніпра Ярослав Гарагуц створив аналітичний інструмент для моніторингу та контролю закупівель. Основою Clarity Project стали відкриті дані ProZorro. Сьогодні сервіс дозволяє в декілька кліків зібрати статистику закупівель конкретного замовника: кількість процедур, конкурентність торгів, скарги, географія постачальників, практика Антимонопольного комітету, — і навіть виявити можливі корупційні зв’язки. Також можна проаналізувати за кодом ЄДРПОУ участь у торгах конкретного постачальника: як часто подає пропозиції та перемагає, з якими установами співпрацює, яка сума контрактів, хто основні конкуренти, чи часто скаржаться на нього та дискваліфікують. Завдяки інтеграції з ЄДР на одній сторінці зібрано повне досьє про компанію: керівництво, адреса, податковий борг, види діяльності, наявність виконавчих проваджень. Clarity Project активно розвивається, серед останніх новацій — поява реєстрів нотаріусів, судових експертів, адвокатів, арбітражних керуючих та атестованих осіб ДАБІ, пошук за рішеннями АМКУ та моніторингами Держаудитслужби.

Зелений Кропивницький

Сьогодні нерідко зустрічаються випадки, коли посадовці приймають рішення щодо «розчищення» території від дерев для будівництва нового магазину або житлового комплексу. Якщо в місті несподівано чи неправильно вирубують дерева, жителі обурюються у формі протестів або страйків у соціальних мережах. У Кропивницькому знайшли спосіб, як боротися із цим явищем − місцева влада буде інформувати громадськість про рішення, прийняті у сфері озеленення, а люди, в свою чергу, зможуть ці рішення контролювати.

Міська рада Кропивницького разом з Агенцією журналістики даних запустили «Зелений Кропивницький» − один з перших стартапів, який дозволяє слідкувати за тим, як тривають роботи з озеленення міста. Тепер для того, щоб їх організувати, не обов’язково надсилати запити до міської ради. Кожен охочий може подивитися, які роботи зараз виконуються, а які тільки заплановані. Проект дає можливість не лише слідкувати за актуальною інформацією, а й самостійно впливати на насадження, обрізування або видалення дерев там, де це необхідно, але ще не заплановано міською владою. Важливо, що чітка картина щодо стану озеленення міста дозволяє уникнути зловживань. Раніше, наприклад, у відкритому доступі не було ані адрес, ані переліку робіт чи інформації про замовників − це давало підрядникам потенційні передумови для зловживання становищем. Тепер за допомогою декількох кліків можна подивитися, чи мають виконавці право зрізати конкретні дерева та чи дійсні в них документи. «Зелений Кропивницький» показує, як міська рада може вести ефективну комунікацію з громадянами. І це не лише підвищить рівень довіри до неї, а й зробить ухвалення рішень щодо озеленення прозорим та обґрунтованим. Перед запуском проекту працівниця одного з міських управлінь комунікації збирала дані про зрізання, насадження та видалення дерев у комунальників. Вона довгий час вела акуратну таблицю в Excel і все фіксувала, тому дані виявилися абсолютно «чистими» і готовими для використання в проекті.

До речі, стартап надихнувся ідеєю NYC Street Tree Map — першого проекту, який надає доступ до інформації про кожне дерево, яке створює зелений простір міста. На сайті можна прочитати про будь-яке дерево, вибирати свої «улюблені» і навіть поширювати їх серед друзів. Крім того, можна вести записи про свою волонтерську діяльність і допомогу деревам у місті.

Антикорупційна карта ремонтів

Кожного року з міських бюджетів виділяються мільйони гривень на ремонти житлових будинків або соціальних закладів. Десь потрібно утеплити будинок, десь − пофарбувати дитячий майданчик або замінити вікна в лікарні. Деякі ремонтні роботи виконуються, а деякі − ні, хоча кошти з бюджету списуються в будь-якому випадку. Для того щоб кожен охочий міг контролювати виділені кошти та виконання ремонтних робіт, була створена Антикорупційна карта ремонтів. Наразі на карті є всі закупівлі ремонтів: від столиці до найменших містечок і сіл. Дані на сайті оновлюються та поповнюються щоденно. Більше того, карта в режимі реального часу «відвідує» ProZorro та спостерігає за всіма закупівлями, щоб розміщувати на сайті те, що стосується ремонтів. Користувачі мають змогу не лише дізнатися всю інформацію про ремонти, які виконуються в місті за бюджетний кошт, а й скористатися юридичною підтримкою Антикорупційного штабу − у випадку якщо буде виявлена корупція на ремонтних роботах. Організація USAID/ENGAGE (програма сприяння громадській активності) разом з Іваном Пресняковим півроку тому запропонували ідею проекту Антикорупційному штабу. Наразі, до 15 березня сайт працюватиме в тестовому режимі, тож усі коментарі та пропозиції заохочуються. У найближчих планах − підсилити карту офлайновою інформаційною кампанією. Для цього проект шукає волонтерів, які допомогли би поширювати оголошення в своїх мікрорайонах на житлових будинках, що ремонтуються за бюджетний кошт.

SaveEcoBot

Ініціативна група Save Dnipro в червні 2018 року запустила чат-бот SaveEcoBot. Це перший в Україні екологічний бот, який дозволяє моніторити інформацію про дозвільні документи та процедури різних забруднювачів довкілля. Через бот користувачі можуть знайти дані про викиди шкідливих речовин в атмосферу, спеціальні дозволи на користування надрами чи водними ресурсами, реєстр оцінки впливу на довкілля, ліцензії на поводження з небезпечними відходами та декларації про відходи. Цього місяця SaveEcoBot отримав більшу функціональність − тепер жителі Києва, Дніпра та Івано-Франківська можуть отримувати сповіщення про забруднення повітря. Організатори не збираються зупинятися на цьому − найближчим часом вони планують додати нові набори даних. Це, наприклад, податкові відрахування від підприємств, результати перевірок підприємств санітарними органами. Крім цього, розробники хочуть створити шаблони, за якими можна буде звернутися до контрольних органів з питань забруднення повітря.

Rada4you.org

Громадяни завжди очікують від влади захисту національних і суспільних інтересів. Rada4you − це проект, розроблений неприбутковою організацією Open Australia Foundation і партнерами громадської мережі ОПОРА  для того, щоб користувачі могли слідкувати та аналізувати, як кожен конкретний депутат голосує за важливі законопроекти і як виконує свої зобов’язання. Портал базується на ідеї австралійського стартапу They Vote For You, а National Democratic Institute зробив пожертви для розвитку української версії цього міжнародного проекту. Кожен охочий має змогу самостійно відслідковувати, якою є політична позиція та результати діяльності певного депутата. На сайті можна переглядати список усіх політик (наборів голосувань за ті чи інші проекти рішень, які пов’язані між собою), а якщо якоїсь немає, її можна запропонувати. Rada4You містить усі голосування народних депутатів починаючи з листопада 2014 року. Усі нові голосування додаються одразу після їхньої публікації на офіційному порталі Верховної Ради. Проект є відкритим, тому він заохочує участь і підтримку всіх бажаючих для наповнення сайту. Rada4you створена на відкритому коді, що дозволяє масштабувати проект на будь-яку раду. Низка міст, зокрема Дрогобич, уже скористалися даною можливістю та створили власні сайти для моніторингу діяльності міської ради.

Ring від Bihus.info

Ring — це один з проектів Bihus.info (групи, що об’єднує антикорупційні й інформаційні проекти та відома сенсаційними журналістськими розслідуваннями). Це пошукова система по 15 офіційним джерелам. Серед них: Єдиний державний реєстр юросіб (ЄДР), реєстр власників елітної нерухомості, декларації родинних зв’язків суддів і кандидатів, електронні декларації, помічники народних депутатів, звіти акціонерних товариств СМІДА, британський реєстр компаній. Назва перекладається як «кільце», що символічно − система дає владу, як перстень Саурона. Ця програма − саме те, що потрібно небайдужому громадському активісту або журналісту, який розслідує актуальні питання. Вона швидко й ефективно надає доступ до всіх даних, які розробники змогли зібрати. Основні принципи роботи самі визначають мету проекту: офіційність, відкритість, без капчі. Ring може стати корисним ресурсом для тих, хто шукає відкритість, доступність, інтелект і гнучкість в одному місці.

Суд на долоні

Це аналітичний інструмент для пошуку, дослідження та візуалізації судових рішень. Проект спрямований на те, щоб побороти дві головні проблеми, з якими стикається судова система: прозорість судової практики і її послідовність прийняття рішень. «Суд на долоні» дозволяє користувачам аналізувати судову практику всього в декілька кліків. Наприклад, тексти судових рішень розробники перетворюють у структуровану базу даних, а дані з них поєднують з даними відкритих державних реєстрів. До речі, «Суд на долоні» посів друге місце у фіналі Open Data Challenge − найбільшого національного конкурсу ІТ-проектів на основі відкритих даних. 500 000 гривень призових мають бути вкладені в розробку продукту. Команда стартапу складається з трьох людей, які 5 років працюють у проектах, пов’язаних з виборчим законодавством і розробкою інформаційно-аналітичних продуктів: Кирило Захаров і команда компанії Promedia Consulting (Ольга Бугай та Олена Данцева). Сьогодні одним з їхніх пріоритетів є робота з відкритими даними.

 

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Зачем открытые данные аналитическим центрам
В Днепре прошел форум по открытым данным
В Днепре состоится Форум по открытым данным
5 кейсов использования открытых данных для контроля власти
Какие города Днепропетровщины являются наиболее открытыми перед гражданами в использовании публичных средств