Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Днепр: в Соборном районе конфликт из-за временного изменения места голосования членами избирательных комиссий

Заведующая отделом ведения Государственного реестра избирателей исполнительного комитета Соборного районного в г. Днепре совета Виолетта Кливцова призвала членов окружной избирательной комиссии округа №27 подавать заявления о временном изменении места голосования централизованно, а не лично, как это предусмотрено законом. Однако 25 марта, в последний день приема документов для временного изменения места голосования, документы, которые подавались не лично, не были приняты. Члены комиссии составили протокол о нарушении, сообщает ОПОРА (далее – УКР.).

5 березня Віолетта Клівцова звернулася до членів окружної виборчої комісії ТВО №27 із закликом підготувати заяви та копії документів для тимчасової зміни місця голосування і централізовано передати їх їй. Теж саме мали зробити і майбутні члени дільничних виборчих комісій. “Хочу зауважити вашу увагу на тому, що все, яку інформацію я буду до вас передавати, там через голову, через заступників, секретарів, ця інформація вона вірна та вона важлива. Слід на неї звернути увагу та прислухатися. Всім членам окружної комісії, я так розумію, необхідно буде зробити тимчасову зміну місця голосування. Для цього необхідно не затягувати, а в найближчі дні, найближчий тиждень, я думаю, може якось централізовано у вас вийде зібрати копії ваших паспортів і з заявами передати до нас. А також заяви від членів ДВК. Я так розумію ви будете співпрацювати з ними кожен і від всіх членів ДВК необхідні заяви на зміну місця голосування також організовано найближчим часом”, — передала на її думку вірне бачення закону Віолетта Клівцова.

На засіданні 22 березня член окружної виборчої комісії Ніна Єлоєва повторила вказівку завідуючої відділом ведення ДРВ: “Голова [ДВК] бере з собою один список з мокрою печаткою, ксеркопірує його по тій кількості, скільки людей буде змінювати місце для голосування, прикладає до цього списку основного з мокрою печаткою, скажімо, 10 заяв, 10 копій паспортів і це все може відносити”. Ніна Єлоєва зазначила, що таке відбувається лише в Соборному районі, у Центральному такого немає.

Станіслав Абрамов, член ОВК №27 повідомив спостерігачу ОПОРИ, що 25 березня кілька голів дільничних виборчих комісій принесли відповідні документи для тимчасової зміни місця реєстрації членами комісій, які вони очолюють. Натомість, за словами Станіслава Абрамова, завідуюча відділом ведення Державного реєстру виборців виконавчого комітету Соборної районної у м. Дніпрі ради Віолетта Клівцова відмовила у прийомі документів у голів комісій. Також Станіслав Абрамов повідомив спостерігачеві, що за цим фактом голова окружної виборчої комісії склав протокол, який вже передано до суду.

«Згідно з ч. 3 ст. 7 Закону України «Про Державний реєстр виборців» за мотивованим зверненням виборця, який має право голосу на відповідних виборах чи референдумі, орган ведення Реєстру може тимчасово (на період їх проведення) змінити виборцю місце голосування (виборчу дільницю) без зміни його виборчої адреси. Виходячи зі змісту цього положення, заява про тимчасову зміну місця голосування подається виборцем, а орган ДРВ може тимчасово змінити місце голосування цьому ж виборцю, тобто, на відміну від ознайомлення та уточнення попередніх списків виборців, звернутися зі зверненням щодо зміни тимчасового місця голосування виборець може тільки особисто», — зазначив Павло Романюк, радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА.

Нагадуємо, таке звернення подається до органу ведення Реєстру за місцезнаходженням зазначеної виборцем виборчої дільниці або за виборчою адресою не пізніше ніж за п’ять днів до дня голосування на відповідних виборах.

 

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Изменения в Избирательный кодекс вступили в силу
Верховная Рада приняла изменения в Избирательный кодекс
ЦИК разрешила голосовать на местных выборах по месту жительства
Днепровский эксперт рассказал об избирательной кампании-2020
Выборы-2020: каким может быть бюллетень для больших громад