Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Днепропетровщина: в избирательном округе №38 заменили председателя комиссии, новый председатель заявляет об угрозах

Председателем ОИК №38 в Днепропетровской назначена бывший председатель Новомосковской районной избирательной комиссии Лариса Мамина. Она заявила о получении угроз, якобы из-за назначения ее председателем, сообщает ОПОРА (далее – УКР.).

15 березня Центральна виборча комісія Постановою № 558 затвердила заміну голови комісії у зв’язку з внесенням подання Романа Насірова. Так, за його поданням було виключено голову окружної виборчої комісії №38 Ніну Гаєву та включено до складу комісії Ларису Маміну.

Попередня голова ОВК №38 Ніна Гаєва повідомила представникам ОПОРИ: «Про заміну своєї кандидатури дізналась з Постанови ЦВК, в штабі ніхто не проводив консультацій та про причини мені нічого не відомо».

17 березня відбулось засідання окружної виборчої комісії № 38 (Центр: м. Новомосковськ, включає: м. Новомосковськ, Магдалинівський, Новомосковський, Юр’ївський райони), на якому до повноважень приступила нова голова комісії Лариса Маміна.

На засіданні комісії 19 березня Лариса Маміна повідомила, що звернулась до Новомосковського відділу поліції в Дніпропетровській області через погрози в смс-повідомленнях, начебто, через призначення її головою виборчої комісії №38. Спостерігачам ОПОРИ Лариса Маміна коментувати свою заяву відмовилась.

Також на засіданні 19 березня між головою комісії Ларисою Маміною та членами комісії виникло непорозуміння через те, що голова комісії працює не як звільнений член комісії. За словами членів комісії, в робочі години голова комісії не завжди знаходиться в приміщенні комісії та залишає печатку комісії в сейфі, що значно ускладнює роботу комісії. Відповідно до Постанови ЦВК № 350 від 15 вересня 2010 року: «Відповідальність   за   правильність   використання  та зберігання печатки,  штампа покладається на голову комісії, в разі його відсутності — на заступника голови комісії, за якою в разі відсутності голови, використання печатки покладається на його заступника».

Нагадаємо, Лариса Маміна раніше очолювала Новомосковську районну виборчу комісію. Цю комісію було розпущено Постановою ЦВК №226 від 23 листопада 2018 року після того, як Дніпропетровський окружний адміністративний суд визнав її бездіяльність через неутворення Черкаської селищної виборчої комісії на перших місцевих виборах 23 грудня 2018 року. Таким чином, Новомосковську районну виборчу комісію було розпущено та сформовано новий склад комісії. Нагадаємо також, що вибори до Черкаської об’єднаної територіальної громади так і не були проведені.

Спостерігачі ОПОРИ також проаналізували попередній досвід роботи голів окружних виборчих комісій в Дніпропетровській області. Попередній досвід роботи на керівних посадах у виборчих комісіях також має голова окружної виборчої комісії № 26 Володимир Фещенко, за поданням Романа Безсмертного. В 2014 році він був головою комісії у ВО №96 (Київська область) за поданням від Партії Олега Ляшка та членом комісії від Партії регіонів. Голова окружної виборчої комісії №33 Ірина Шевель за поданням Юлії Литвиненко на місцевих виборах 2015 року обіймала посаду заступника голови комісії за поданням партії Блок Петра Порошенко «Солідарність». Голова комісії №35 Юрій Ткачук за поданням Ольги Богомолець ще в 2010 році здобув досвід секретаря виборчої комісії за поданням Віктора Януковича, у 2012 році був головою виборчої комісії №35 за поданням партії «Союз анархістів України». Голова виборчої комісії №36 Оксана Свідрун за квотою кандидата на пост Президента України Ігоря Шевченка, на виборах в 2012 році обіймала посаду голови комісії №124 (Львівська область) за поданням партії «Єдина родина». Голова виборчої комісії №40 Тетяна Вовк за поданням Володимира Петрова у 2012 році очолювала виборчу комісії №40 за поданням партії «Народно-трудовий союз України».

 

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Изменения в Избирательный кодекс вступили в силу
Верховная Рада приняла изменения в Избирательный кодекс
ЦИК разрешила голосовать на местных выборах по месту жительства
Днепровский эксперт рассказал об избирательной кампании-2020
Выборы-2020: каким может быть бюллетень для больших громад