Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


С какими проблемами столкнулись люди с инвалидностью на избирательных участках Днепропетровщины?

Отсутствие пандусов, второй этаж, необходимость просить о помощи — это далеко не полный перечень проблем, с которыми сталкиваются люди на избирательном участке. Активистка ОПОРЫ, потерявшая зрение, рассказала, почему необходимы бюллетени со шрифтом Брайля (далее – УКР.).

Знайомтесь, це Анастасія Ромазова. Вона довгий час працювала регіональною прес-секретаркою житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА та наразі залишається однією з активісток ОПОРИ в Кривому Розі. Через проблеми зі здоров’ям у 2016 році Анастасія втратила зір, проте, залишається людиною з активною життєвою позицією та наразі здобуває фах юриста.

21 квітня Анастасія Ромазова як і більшість українців відвідала виборчу дільницю, де змогла проголосувати за допомогою своєї близької людини – мами. В статті 8 Закону України «Про вибори Президента України» зазначено: «Кожний виборець голосує на виборах Президента України особисто. Голосування за інших осіб, а також передача виборцем права голосу будь-якій іншій особі забороняються. Допомога виборцю з особливими потребами, який не може самостійно заповнити виборчий бюлетень чи опустити його у виборчу скриньку, у виконанні цих дій відповідно до його волевиявлення та у порядку, встановленому цим Законом, не вважається голосуванням замість цього виборця».

Відповідно до частини 4 статті 76 цього Закону виборчі бюлетені заповнюються виборцем особисто в кабіні (кімнаті) для таємного голосування. Під час заповнення виборчих бюлетенів забороняється присутність інших осіб, здійснення фото- та відеофіксації у будь-який спосіб. Виборець, який внаслідок фізичних вад не може самостійно заповнити виборчий бюлетень, має право з відома голови або іншого члена дільничної виборчої комісії скористатися допомогою іншого виборця, крім членів виборчої комісії, кандидатів на пост Президента України, їх довірених осіб, офіційних спостерігачів.

«Я – людина з активною громадською позицією, але з особливими потребами. У мене перша група інвалідності через вади зору. Я пішла на дільницю у неділю 21 квітня, щоб проголосувати. Але, у мене виникли складнощі з тим, щоб попередити всіх людей, хто там був присутнім про те, що я маю право проголосувати з кимось. Коли я пішла голосувати, я взяла свою довірену особу – мою маму. Ми зайшли в кабінку, почали голосувати. До нас вдерлась якась третя невідома мені особа – я не бачу, що це була за особа, це міг бути спостерігач або правоохоронець, який вимагав, щоб я вийшла з кабінки і не голосувала. Перед цим мені пропонували іншу особу для допомоги в голосуванні. Від чого я відмовилась, оскільки інша особа могла бути зацікавленою – я їй недовіряла. Я хочу мати права голосувати самостійно. Щоб до мене ніхто не вдирався в кабінку для голосування, щоб я не шукала людину, на яку я змушена опиратись, щоб я могла самостійно та повноцінно зробити свій власний вибір. Для цього на дільниці мають бути бюлетені зі шрифтом Брайля. Крім того, хоча в мене немає вад опорно-рухового апарату, але навіть для незрячої людини було важко дістатись на другий поверх, бо я не бачу всіх тих сходинок», — розповідає Анастасія Ромазова.

Громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Дніпропетровській області Олена Чернецька також зазначає, що не всі дільниці обладнані пандусами, дістатись другого поверху особі з інвалідністю може бути надто складно: «Я опікуюсь правами людей з інвалідністю, це моя громадянська позиція. Здійснюючи моніторингові візити, я приділяла увагу доступності виборчих дільниць та доступу осіб з інвалідністю до них. На території міста Дніпра є все ж таки дільниці непристосовані до такої категорії громадян. Наприклад, це дільниця №121787 у виборчому окрузі №25. Ця дільниця розташована на території школи на другому поверсі. Так, вхідні сходи до школи облаштовані пандусом. Так, є кнопка виклику членів дільничної виборчої комісії. Однак, сходи до дільниці всередині школи є двохрівневими, вони є слизькими. Тому, людина з інвалідністю, особа на візку навіть за допомогою сторонніх осіб лише дуже проблемно може потрапити на дільницю. Я вважаю, що при формуванні дільниць та виборі місць розташування виборчих дільниць, слід  звертати на це увагу. Варто в подальшому вибирати лише доступні приміщення для виборчих дільниць».

 

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Изменения в Избирательный кодекс вступили в силу
Верховная Рада приняла изменения в Избирательный кодекс
ЦИК разрешила голосовать на местных выборах по месту жительства
Днепровский эксперт рассказал об избирательной кампании-2020
Выборы-2020: каким может быть бюллетень для больших громад