Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Днепрянам рассказали о судебной реформе

О судебной реформе и проблемах на пути ее реализации в пресс-центре Відкритого рассказала Ирина Шаповалова — член рабочей группы Совета судей Украины в Днепропетровской области, судья Павлоградского горрайонного суда Днепропетровской области (далее – УКР.).

Що таке судова реформа, та як вона впроваджується в Україні? Цікаво, що судова реформа у нашій країні триває ще з часів становлення незалежності, але найвагоміші зміни відбулися за останні п’ять років.

«Були внесені зміни до фахового закону та до Конституції України, саме цими змінами було передбачено кваліфікаційне оцінювання, тобто кожен суддя повинен підтвердити свою відповідність займаній посаді. Окрім цього, впроваджується електронна система, яка дає громадянам більш зручний доступ до суду», — зазначила Ірина.

Зокрема, таким ресурсом є сайт Судова влада України, де можна, наприклад, побачити інформацію щодо стадій розгляду судових справ, подивитися дату призначення судового засідання тощо.

Також судова реформа передбачала укрупнення та об’єднання судів для оптимізації та скорочення їх кількості та спрощення доступу до них громадян, але ця ідея потребує вдосконалення.

«Судова реформа передбачає і можливість подання позовних заяв в електронному вигляді, тобто кожна особа, яка має доступ до інтернету і сертифікований електронний підпис, може позовну заяву не нести особисто, а надіслати електронним шляхом. Зараз вже працює онлайн-сплата судового збору. Це ті позитивні надбання судової реформи. Також ми можемо сказати, що завдяки судовій реформі суди і судді стають більш відкритими до суспільства. Громадяни починають розуміти, як працюють суди, та як працює система судочинства», — розповіла суддя.

Також експертка зазначила, що рівень довіри населення до суду зріс з 3% до 17-18% за останні п’ять років. При цьому більшість громадян зазначає, що своє ставлення до судової гілки влади вони формують із інформації, яку отримують у ЗМІ та мережі інтернет, і лише 1,3% опитаних громадян роблять висновки після безпосереднього відвідування судових установ.

Судова реформа має і зворотний бік, що якраз і формує негативне ставлення людей до суду. Така ситуація пов’язана зокрема із проведенням кваліфікаційного оцінювання — це дуже довготривалий процес, який може тривати навіть не один рік. Призначення нового судді на посаду також здійснюється не швидко. Окрім кваліфікаційного оцінювання, новоспечений суддя має пройти ще ряд перевірок.

«Саме ці складні процедури зумовили те, що на сьогодні в Дніпропетровській області немає жодного суду, де повністю укомплектований суддівський штат», — прокоментувала кадровий стан Ірина Шаповалова.

Також через тривалий процес кваліфікаційного оцінювання декілька судів в області фактично не працюють, тому що термін повноважень суддів закінчився, і вони не можуть виконувати свою пряму функцію та розглядати судові справи. З цим пов’язано перенавантаження суддів, які не встигають розглянути усі подані справи.

 

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Днепропетровщина — в тройке лидеров по количеству судей, нарушивших критерии добропорядочности
На президентський законопроєкт щодо «судової реформи» подано два альтернативні
Дефицит кадров. До конца года на Днепропетровщине может остаться менее половины судей
Дистанционные судебные разбирательства в Украине: креативность против консервативности
Як COVID-19 змушує суди працювати креативно в нових умовах?