Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Фейки, показательные праздники и бесконтрольная агитация: как прошла предвыборная кампания на Днепропетровщине

19 июля — последний день, когда кандидаты в народные депутаты имеют право вести свою агитацию. В завершение «горячего сезона» гражданская сеть «ОПОРА» подвела итоги предвыборной кампании на Днепропетровщине, сообщает Днепроград (далее – УКР.).

За словами голови «ОПОРИ» Вадима Головченка, наш регіон став найпопулярнішим серед кандидатів, адже тут було зареєстровано найбільшу їх кількість — 316 осіб. Втім, до кінця перегонів дійшли не всі — два десятки кандидатів знялися з перегонів достроково. Загалом на Січеславщині 17 виборчих округів, на яких проживає 2,7 мільйона потенційних виборців.

Найпопулярніших округ — №26, де зареєстровано 32 кандидати. Натомість у 28 окрузі було зареєстровано лише 8 кандидатів.

Вадим Головченко також звернув увагу, що протягом передвиборчої кампанії було зафіксовано ряд порушень, які стосуються агітації.

«На одному із початкових етапів виборчого процесу часто кандидати зловживали тим, що розміщували агітаційні матеріали без вихідних даних.Тоді вони ще не встигали зареєструвати свої виборчі фонди, а агітаційна продукція вже розповсюджувалася. Кандидати пояснювали це тим, що у них нібито є угоди, які будуть оплачені пізніше, але їм це не надавало права без відкриття виборчого фонду друк матеріалів. Відповідно, була підозра, що частина агітаційних матеріалів була проплачена поза виборчим фондом”, — розповів Головченко.

Окрім цього, він зауважив, що під кінець кампанії у хід пішли так звані «чорні технології» — розповсюдження фейкових матеріалів про кандидатів, які мають на меті дискредитацію їхньої діяльності. Розповсюджують такі матеріали переважно вночі. Іноді таку фейкову агітацію навіть підкріплюють вихідними даними, але насправді вони не містять правдивої інформації про того чи іншого кандидата.

Також кандидати у народні депутати не гребували й виступами на показових святах. Ба більше, часто кандидати самі витрачали кошти на організацію масових заходів аби «засвітитися» на них.

Також «ОПОРА» зафіксувала курйозний випадок. На одному з округів Січеславщини у нардепи балотується кандидат, який наразі є чинним депутатом Полтавської обласної ради. Під час одного із заходів цей кандидат чомусь роздавав грамоти від імені голови Дніпропетровської облради. При цьому, відомо, що помічений кандидат йде під кольорами партії «Слуга народу».

 

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Изменения в Избирательный кодекс вступили в силу
Верховная Рада приняла изменения в Избирательный кодекс
ЦИК разрешила голосовать на местных выборах по месту жительства
Днепровский эксперт рассказал об избирательной кампании-2020
Выборы-2020: каким может быть бюллетень для больших громад