Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


На Днепропетровщине подвели итоги дня голосования

Наблюдатели ОПОРЫ сообщают, что существенных нарушений, которые могли бы повлиять на результаты волеизъявления в Днепропетровской области, не выявлено. Однако, в день выборов наблюдатели фиксировали определенные процедурные нарушения, ведь в комиссиях работало значительное количество лиц без опыта работы на выборах (далее – УКР.).

В порівнянні з іншими регіонами, у в Дніпропетровській області була краща активність виборців, а саме більша активність саме у сільській місцевості, у порівнянні з мешканцями міст. Явка в межах округів коливалася від 47% до 52,5%. За даними спостерігачів ОПОРИ явка становила 49,5%.  Станом на 09:00 22 липня було опрацьовано близько 50% протоколів. Про це на пресконференції 22 липня повідомив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Дніпропетровській області Вадим Головченко.

«На жаль, у нас організовували роботу і процес голосування особи, які не мали відношення до дільничних виборчих комісії. Їх подавали та затверджували ОВК, але вони не набули в законний спосіб своїх повноважень, як виявили  наші спостерігачі. Частина членів комісій не склали присягу. Наприклад, у Кривому розі на 33 виборчому окрузі була заява від нашого спостерігача про певний факт недотримання норм законодавства, проте виборча комісія не розглянула нашу заяву під час голосування. У нас є підозра, що були такі випадки й у Дніпрі по виборчих округах, оскільки за 2 дні до дня голосування була велика кількість замін у складі виборчих комісій. На деяких дільницях виборці не могли ознайомитися із попередніми списками виборців, щоб перевірити, чи є вони у тому списку чи ні», — розповів Головченко.

Перші суттєві порушення було виявлено на ранкових засіданнях. Коли спостерігачі ОПОРИ приїхали о 06:50 на дільницю, виявили, що комісія вже працює, сейфи відкриті. Це були 31, 32 виборчі округи Кривого Рогу. Законодавство говорить, що підготовче засідання починається не раніше 07:15.

Вадим Головченко зазначив: «По виборчих округах №30 та №36 у спостерігачів виникли підозри щодо наявності механізму контрольованого голосування, коли певні члени комісії або спостерігачі, які вели облік, не явки виборців, а хто саме, який його номер в списку. Ми на це відповідно до законодавство реагували. Процедурою це не передбачено».

«Вчора під час виборів по Дніпропетровській області брали участь у моніторингу від Громадянської мережі ОПОРА 117 короткотермінових спостерігачів і 14 довготермінових, які долучилися за 2 місяці до виборчої кампанії», — Вадим Головченко.

Спостерігачі зазначають, що в 16 з 17 округів лідирують представники партії «Слуга народу».

 

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.