Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Эксперты из Днепра рассказали, в каких ситуациях ОСМД побеждают в суде

Судебные решения в пользу ОСМД Днепра: примеры решения конфликтных ситуаций с государственными органами, — об этом в пресс-центре Відкритого рассказали председатель ассоциации ОСМД «Добробут» Владислав Мирошниченко и адвокат Юлия Яланская (далее – УКР.).

«Є декілька типів справ, які характерні для сьогодення. Наприклад, це проблеми, які виникають у ОСББ з забудовниками, коли останній намагається нав’язати свої послуги, членські внески, обслуговуючу компанію. Тож ми мали трирічний суд з компанією забудовника, навіть дійшли до Конституційного суду. У результаті — перемога за ними. Друга характерна ситуація — це боржники, які існують в усіх об’єднаннях. Якщо є досудова підготовка та правильно складена позивна заява до районного суду, то судді навіть можуть перевести рішення у порядок спрощеного позовного впровадження», — розповідає Владислав Мірошниченко.

За словами Юлії Яланської, спрощений порядок допомагає розглянути справи в досить короткі строки, і для ОСББ це дуже зручно. Адже процес не затягується, борги завчасно будуть погашені боржниками та, можливо, обійдеться без виклику сторін. Але щоб усе так і вийшло, потрібно підготувати належні докази, щоб у суду дійсно з’явилися підстави для спрощеного впровадження.

Як розповів Владислав Мірошниченко, часто в об’єднанні виникають конфлікти з приводу голови. За законодавством України, щоб його обрати, потрібно провести загальні збори, зібрати листки письмового опитування та мати рішення правління.

«Така справа у Дніпрі вже є. Її виграло ОСББ, яке виступало відповідачем. Коли колишній голова ОСББ звертається до суду, йому потрібно розуміти, що його посада виборна. До компетенції загальних зборів відноситься рішення щодо переобрання правління, і надалі серед нових членів правління обирається голова правління. Тому, звертаючись з такими позивними заявами, колишнім головам потрібно вивчити законодавчу базу і зрозуміти, чи взагалі він має на це підстави», — розповіла Юлія Яланська.

Як додав Владислав Мірошниченко, є багато спорів між ОСББ та міською радою щодо передачі приміщень, які мають статус допоміжних.

«Подібні ситуації виникають, коли виявляється, що деякі приміщення, які мають статус допоміжних, залишилися на балансі комунальних підприємств і не перейшли до ОСББ. Це підвали або цокольні поверхи, де проходять комунікації. Тож власник їх продає, але експлуатація цього приміщення неможлива. У такому випадку, якщо правильно подати заяву, то суд прийме рішення на користь ОСББ», — стверджує Владислав Мірошниченко.

Підсумовуючи, гості пресцентру зазначили, що ОСББ не слід боятися звертатися до суду. Адже, як показує практика асоціації ОСББ «Добробут», абсолютно можливо досягти справедливості.

 

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Почти 350 заявлений подали в этом году жители Днепра на участие в программе софинансирования
В Днепре обсудили стратегический план развития ОСМД и ЖСК в городе
В Днепре создали открытую карту ОСМД
В Днепре создают Стратегию развития ОСМД и ЖСК
Изменения в программе софинансирования ремонтов домов Днепра