Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Новое районное деление: в Киеве обсудили методологию моделирования

В Украине все чаще говорят о новом районном делении. 9 августа в Киеве состоялся семинар-тренинг по вопросам моделирования совершенствования административно-территориального устройства районного уровня в областях Украины (далее – УКР.).

Таким чином стартувала активна робота проекту «Підготовка та громадське обговорення обґрунтованої пропозиції нового районного (повітового) поділу всіх областей в рамках реформи місцевого самоврядування України», що реалізується завдяки фінансовій підтримці Уряду Великої Британії.

Мета проекту – підготувати пропозицію нового районного (повітового) поділу всіх областей України, представити їх Уряду в особі Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України для подальшої імплементації реформи місцевого самоврядування

На думку В’ячеслава Негоди, першого заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, потрібно максимально широко обговорювати проблематику реформування адміністративно-територіального устрою, зокрема субрегіонального рівня, за участю широкого кола експертів і регіональних еліт.

Сергій Шаршов, генеральний директор Директорату з питань розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою Мінрегіону, розповів про ситуацію з укрупненням місцевого самоврядування базового рівня шляхом добровільного об’єднання територіальних громад, зокрема з межах існуючих районів.

Він також представив зміст методичних рекомендацій щодо критеріїв формування адміністративно-територіальних одиниць субрегіонального (районного) рівня та результати такого моделювання кожної області.

На думку Ігоря Коліушка, голови Правління Центру політико-правовий реформ, чим більше діалогів і обговорень – тим краще. Він розповів учасникам семінару про критерії та методику моделювання майбутнього адміністративно-територіального устрою в рамках проекту в регіонах.

Маргарита Трипольська, голова правління Незалежного центру правових досліджень та ініціатив (Запоріжжя), розповіла про досвід визначення оптимальної моделі реформи адміністративно-територіального устрою на районному рівні у Запорізькій та Дніпропетровській області. Зокрема, на думку експертів, чисельність районів в Запорізькій області слід скоротити з 20-ти до 5-ти, а в Дніпропетровській області – з 22-х до 6-7-ми районів.

Крім Запорізької та Дніпропетровської областей, за сприяння Центру політико-правових реформ раніше також розроблено проекти районування Львівської, Тернопільської та Івано-франківської областей.

У решті 19 областей України круглі столи, на яких експерти презентують для обговорення власні пропозиції нового районного (повітового) поділу, відбудуться у вересні-грудні.

Джерело:

UPLAN

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Адмінпослуги та адмінпроцедура: підсумки квітня 2023
Адмінпослуги та адмінпроцедура: підсумки березня
«Особливість наших моніторингових досліджень — надання рекомендацій для покращення рівня сервісу ЦНАП», — Анна Колохіна, координаторка Мережі UPLAN у Дніпропетровській області
Експертка розповіла про поразки й перемоги на фронті адмінпослуг у жовтні
П’ять років Мережі UPLAN: головне — це люди, на яких все тримається