Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Выборы-2020: каким может быть бюллетень для больших громад

В этом году местные выборы пройдут по новым правилам, которые закреплены в Избирательном кодексе Украины. Он вступил в силу 1 января 2020 года. В частности, украинцы будут выбирать депутатов областных советов, а также городских советов в городах с количеством избирателей от 90 тыс. человек по пропорциональной системе с открытыми списками. Это означает, что избиратели «больших громад» смогут проголосовать не только за партию, а и за конкретного кандидата от нее.

Изменение избирательных правил приведет и к изменениям в бюллетенях, которые граждане получат на избирательных участках. Движение ЧЕСТНО обратилось в Центральную избирательную комиссию и получило от нее предварительный макет бюллетеня для «больших громад» (далее – УКР.).

Вимоги до бюлетеня для виборів до облрад і міськрад великих міст викладені у ст. 243 Виборчого кодексу. Згідно з цією нормою, у бюлетені зазначать повні назви місцевих організацій партій з порядковими номерами, визначеними шляхом жеребкування.

Праворуч від назви кожного партійного осередку буде розміщено порожній квадрат для позначки голосу за партію, а під назвою – порядкові номери, прізвища та ініціали всіх кандидатів у депутати від цієї партії, включених до відповідного регіонального виборчого списку. У самому низу бюлетеня розмістять текст “Від організації партії, за яку я проголосував (проголосувала), підтримую кандидата у депутати”, а праворуч від нього – прямокутник зі знаком “№” та вільним полем, куди потрібно буде вписати номер кандидата.

Ось приблизно який вигляд матиме бюлетень у день голосування на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року у громадах, де виборців більш ніж 90 тисяч (якщо до того часу до виборчого законодавства не внесуть зміни).

Кожна партія може виставити до 12 кандидатів в залежності від округу і населеного пункту

З таким бюлетенем виборець зможе вчинити дві дії: 1) позначити партію, за яку він голосує, 2) написати порядковий номер вподобаного кандидата зі списку, котрий партія висунула в його окрузі.

Номер кандидата від обраної партії треба буде вписувати внизу бюлетеня

Детально ця процедура виписана в ч. 7 ст. 248 Виборчого кодексу. Зокрема, виборцю потрібно буде навпроти назви партії, за яку він голосує, зробити позначку “+” або іншу, а у прямокутнику в нижній частині бюлетеня – вписати порядковий номер кандидата, якого він підтримує. Якщо ж виборець проголосує за партію, але внизу впише неіснуючий номер кандидата чи іншу позначку, або не зазначить жодного номера чи позначки, вважатиметься, що виборець підтримує весь регіональний список кандидатів від партії без надання підтримки окремому кандидату з цього списку.

“Для того, щоб результати волевиявлення були коректно пораховані, варто змінити підхід до формування бюлетеня. Уявіть, що виборець напише цифру 1, а до неї допишуть 0 — вийде кандидат під номером 10. Дописати 1 — ніби виборець підтримує 11-го в списку. Можна число 3 легко перетворити на 8. Будуть суперечки між членами комісії, наприклад, це цифра 2 чи 7. Комісії, які підраховують голоси, мають фіксувати, а не трактувати волевиявлення. Це не питання до ЦВК, яка розробляла зразок бюлетеня за вимогами закону. Це питання до законотворців. Парламентарі ще можуть внести зміни до Виборчого кодексу, щоб спростити підрахунок і зробити його прозорим”, – зазначає координаторка Руху ЧЕСНО Віта Думанська.

Окрім того, виборці можуть не додивитися, що внизу бюлетеня є місце для вибору кандидатів від партії, яку вони обрали, й ті, кого партія сама розташувала вище у списку, матимуть перевагу та більше шансів пройти до ради. Таким чином, відкриті списки мають усі шанси перетворитися на старі закриті, які будуть затверджені партією та на які виборець не матиме жодного впливу.

 

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Изменения в Избирательный кодекс вступили в силу
Верховная Рада приняла изменения в Избирательный кодекс
ЦИК разрешила голосовать на местных выборах по месту жительства
Днепровский эксперт рассказал об избирательной кампании-2020
Залог на местных выборах вырос почти в 40 раз