Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Рейтинг прозрачности 100 крупнейших городов Украины 2019

В Рейтинге прозрачности 100 крупнейших городов Украины 2019 года впервые лидерами стали два города. Дрогобыч и Покров получили по 79,1 балла (далее – УКР.).

Цікаво, що Покров, який цьогоріч опинився на 1 місці, у Рейтингу 2017 року пас задніх на 91 сходинці зі 100. Змінилася трійка лідерів, порівнюючи з 2018 роком. Покров з 4 позиції перемістився на 1, а Тернопіль з 10 позиції піднявся на 3. Вони набрали достатньо балів, щоб витіснити конкурентів — Маріуполь та Вінницю — на 4 та 5 сходинки відповідно.

TI Україна вже третій рік презентує Рейтинг прозорості 100 найбільших міст України. Він показує, наскільки міська влада розкриває інформацію про свою діяльність громадянам та надає їм інструменти для впливу та участі.

Експерти щороку аналізують відкритість міст за показниками у 14 сферах, а також надають рекомендації та допомагають впроваджувати найкращі практики на місцях. За три роки середній показник прозорості міст України збільшився на 53%.

Попри позитивну динаміку, темпи підвищення прозорості міст знижуються. У 2018 рівень прозорості підвищився на 12%, а у 2019 році — на 6%, — зазначає виконавчий директор ТІ Україна Андрій Боровик.— Очевидно, що міськради швидше виконують ті рекомендації, які для них легші. А зміни в складніших сферах чиновники відкладають на потім. З огляду на близькі місцеві вибори, у 2020 році варто чекати помітнішого зростання”.

У 2019 році понад 50 балів у рейтингу отримали 36 міст. У 2018 таких було 27, а у 2017 — 6. Середній рівень прозорості міст цьогоріч склав 45,7 бала.

У першій десятці рейтингу у 2019 також відбулися зміни. До неї потрапили Кам’янське та Біла Церква, які витіснили Житомир та Кропивницький.

Загалом більшість міст з року в рік показують все кращі результати. Середній цьогорічний приріст становить 8,6 бала. Водночас 8 міст у 2019 додали до своїх попередніх показників понад 20 балів.

У 2019 році вперше більшість міст перетнули позначку «непрозорі» або «частково непрозорі». У 2018-му 86 міст були в цій категорії”, — Анастасія Мазурок, операційна директорка ТІ Україна.

Найбільший прогрес цьогоріч показав Покровcьк. Місто додало 67 позицій і перемістилося з 89 на 22 сходинку. Цікаво, що в попередньому році Покровськ навпаки впав з 74 місця на 89. Такому суттєвому злету цьогоріч місто завдячує створенню окремого розділу Прозоре місто на сайті Покровської міської ради, оприлюдненню потрібної інформації у машиночитному форматі, а також ухваленню та оприлюдненню низки регламентів та інших регулятивних документів.

Найпрозорішою сферою у 2019 стали Кадрові питання. Її прозорість цьогоріч становить 68%. 22 міста змогли отримати максимальну кількість балів у сфері кадрових питань, бо оприлюднили оголошення конкурсів, протоколи, біографії. У такий спосіб вони забезпечили можливість моніторингу прозорості конкурсу.

Другою за прозорістю стала сфера Доступ та участь з показником 66 %. Ця сфера має відносно високий показник вже другий рік поспіль. Відсоток виконаних рекомендацій у 2018 році серед 100 найбільших міст України становив 65%. У 2019 році 75 міст оприлюднили на сайті інформацію про бюджет участі (або громадський, партисипативний бюджет тощо) та правила участі. У такий спосіб вони значно розширили можливості залучення громадян і використання коштів.

Найменш прозорими сферами цьогоріч виявилися Житлова політика і Соціальні послуги з показниками 26 % і 25 % відповідно. Житлова політика лідирує серед найменш прозорих сфер третій рік поспіль. Закритість цієї сфери суттєво обмежує права громадян у доступі на інформацію. Цьогоріч 18 міст не набрали жодного балу у цій сфері. А це означає, що в цих містах важко дізнатися, як розподіляється житло, хто перебуває на обліку осіб, які потребують поліпшення житлових умов, та які приміщення перебувають у власності громади.

Нагадуємо, що ТІ Україна активно допомагає впроваджувати прозорість та підзвітність на місцях. Команда проєкту «Прозорі міста» відкрита до співпраці з регіональною владою і готова допомагати всім її представникам, надавати консультації та рекомендації.

З Рейтингом прозорості 199 найбільших міст України можна ознайомитися за посиланням.

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Днепр вошел в топ-5 самых прозрачных городов Украины
Днепр попал в ТОП-5 рейтинга прозрачности 100 городов Украины
Как Днепру удалось выйти на ведущие позиции в рейтинге прозрачности 100 крупнейших городов Украины
Днепр вошел в первую десятку рейтинга прозрачности власти — Transparency International Ukraine