Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Экономическая турбулентность волнует людей больше, чем коронавирус

Об этом свидетельствуют результаты опроса Барометр счастья в Украине, который уже третий год подряд проводит Европейская Бизнес Ассоциация. В этом году Интегральный показатель барометра составил 2,64 балла из 5-ти возможных и продолжает находиться в отрицательной плоскости. Индекс демонстрирует незначительную положительную динамику по сравнению с прошлым годом (2,61 баллов в предыдущем периоде) (далее — УКР.).

Вищі оцінки:

  • 3,36 балів – поточна робота
  • 3,28 балів – соціальне життя
  • 2,92 балів – загальний досвід життя в Україні
  • 2,61 балів – рівень доходів

Майже половина учасників опитування Барометр щастя в Україні задоволені своєю поточною роботою – 46%. При цьому 55% респондентів погоджуються, що їх рівень доходів є достатнім, натомість 45% вважають власний рівень доходів недостатнім для нормального життя. Водночас більшість опитаних зазначає, що вважають свій рівень доходів достатнім для однієї людини, проте за умови утримання дітей або літніх людей, або ж для здійснення великих покупок як-то машина чи квартира – він буде категорично недостатнім.

Переважна більшість, а саме 80% задовільно або ж позитивно оцінюють своє соціальне життя, хоча й скаржаться, що можливості дозвілля у регіонах набагато скромніші у порівнянні з великими містами, а також на брак часу для ведення повноцінного життя після роботи та фактичну відсутність work-life balance.

45% опитаних оцінили свій загальний досвід життя в Україні задовільно, 24% – позитивно, тоді як 31% не задоволені якістю життя в Україні. Найбільше людей турбує відчуття незахищеності та невпевненості в майбутньому, повільність змін, слабкість державних інституцій.

Нижчі оцінки:

  • 2,53 балів – система освіти
  • 2,38 балів – охорона здоров’я
  • 2,30 балів – дотримання прав
  • 2,18 балів – екологія
  • 2,17 балів – рівень безпеки

Оцінка системи освіти дещо погіршилася цього року та перемістилася з вищих у нижчі оцінки. Так, 50% повідомили про незадовільне ставлення до системи освіти в України. Ще 36% оцінюють її задовільно, і тільки 14% – позитивно. Серед основних нарікань – застарілі методики викладання, слабка технічна база, невідповідність реаліям сьогодення та потребам бізнесу.

Більшість опитаних, а саме 58% не задоволені станом системи охорони здоров’я, при цьому 42% оцінюють рівень медицини задовільно або ж позитивно. Водночас респонденти, які дали позитивну оцінку, здебільшого оцінювали свій досвід користування сервісами приватних медичних закладів.

Екологічні проблеми також викликають значне занепокоєння у українців. Тільки 28% оцінюють екологічну ситуацію в Україні задовільно, тоді як 67% респондентів вважають її негативною. Учасники опитування вказують на відсутність державної стратегії у цьому напрямку, нераціональне користування природними ресурсами, відсутність екологічного контролю, проблему зі сміттям.

Традиційно найгіршу оцінку отримав рівень безпеки в країні. Так, 67% респондентів не задоволені станом безпеки та почувають себе невпевнено щодо власного майбутнього. Здебільшого людей турбує політична та економічна невизначеність, війна на Сході України, неефективність правоохоронних органів. Ще 61% негативно оцінюють правове поле та регулювання в країні, зокрема щодо відсутності дискримінації та рівня демократичних свобод та рівня адміністративних послуг. Особливо багато нарікань стосовно адмінпослуг – користувачі чекають на осучаснення, діджиталізацію та підвищення якості державних сервісів.

Відповідаючи на додаткове питання, яке явище викликає у вас найбільший стрес, українці поставили на перше місце економічну ситуацію, на друге – політичну невизначеність, на третє – війну на Сході. Як бачимо, людей бентежить не стільки сама ситуація з коронавірусом, як її економічні наслідки.

Довідково:

Барометр щастя України – щорічне опитування, яке проводиться Європейською Бізнес Асоціацією з 2018 року.

У 2020 році 703 респонденти з інтернет-аудиторії оцінили власний рівень життя в Україні. Онлайн опитування надсилалося компаніям-членам Європейської Бізнес Асоціації, крім того, ми пропонували заповнити анкету користувачам соціальної мережі Фейсбук.

82% опитаних – це мешканці Києва. 63% респондентів – люди віком від 26-40 років. Більшість опитаних є офісними працівниками – 55%.

Всі дослідження Асоціації можна переглянути на сайті.

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: