Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


ЦИК разрешила голосовать на местных выборах по месту жительства

Центральная избирательная комиссия утвердила протокол, который позволяет избирателям изменить избирательный адрес безотносительно к регистрации места жительства.

«Теперь лица, проживающие не по месту регистрации, смогут реализовать свои избирательные права», — сообщает Суспільне со ссылкой на пресс-службу комиссии (далее — УКР.).

Відповідну постанову ухвалили на черговому засіданні Центрвиборчкому 18 травня і вона набуває чинності з 1 липня 2020 року.

За словами голови ЦВК Олега Діденка, цей порядок спрямований на реалізацію виборчих прав як внутрішньо переміщених осіб, так й інших виборців, які з певних причин вимушені проживати не за місцем своєї реєстрації. У ЦВК також наголосили, що можливість змінити виборчу адресу за місцем свого фактичного проживання безумовно збільшить кількість виборців, які зможуть взяти участь у голосуванні.

Як змінити виборчу адресу

Заяву щодо зміни виборчої адреси до Державного реєстру виборців (ДРВ) необхідно подати у паперовій або електронній формі з використанням кваліфікованого електронного підпису. Зазначено, що в паперовій формі її можна подати через уповноважену особу, що має на меті полегшити життя, зокрема, і людям з інвалідністю.

Вона може бути подана в будь-який час, утім не пізніше ніж на 5-й день з дня початку виборчого процесу. Окрім того, виборець може звернутися з новою заявою не раніше ніж через 180 днів після дати внесення останньої зміни виборчої адреси такого виборця.

До заяви необхідно додати копію документу, що підтверджує фактичне проживання виборця за вказаною ним адресою.

Заяву буде розглянуто органом ведення Реєстру впродовж п’ятнадцяти днів від дня її отримання. У разі виявлення недоліків виборцям надаватиметься можливість для їх усунення, що не вважатиметься подачею нової заяви.

 

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Изменения в Избирательный кодекс вступили в силу
Верховная Рада приняла изменения в Избирательный кодекс
Днепровский эксперт рассказал об избирательной кампании-2020
Выборы-2020: каким может быть бюллетень для больших громад
Залог на местных выборах вырос почти в 40 раз