Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Постоянство партийных ячеек Днепропетровской области

За полгода до местных выборов 10 из 12 партий имеют зарегистрированные областные ячейки на Днепропетровщине, и только 7 из них имеют свои офисы. Во время мониторинга представители ОПОРЫ смогли подтвердить соответствие адреса регистрации и руководства в ЕГР у 9 партийных ячеек. Стоит также отметить, что не все партии демонстрировали открытость к демократическим процессам по изучению их активностей для дальнейшего ознакомления избирателей (далее — УКР.).

Дніпропетровщина є впливовим регіоном в економічному і політичному житті України з найбільшою часткою виборців. Але, під час попередніх виборчих кампаній журналісти і спостерігачі часто не могли знайти обласні представництва партій вже не говорячи про міські чи районі, щоб отримати коментар. Тож, із наближенням місцевих виборах, які мають відбутися 25 жовтня 2020 року, Громадянська мережа ОПОРА дослідила сталість партійних осередків Дніпропетровської області.

У фокусі моніторингу були відповідність даних про керівників, засоби зв’язку, наявність партійних офісів та роботу громадських приймалень, а також, у період карантину спричиненого інфекцією COVID-19, можливість проведення дистанційної роботи з населенням. Об’єктами моніторингу стали партії: «Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя», Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», «Європейська Солідарність», «Голос», «Радикальна партія Олега Ляшка», «Сила і Честь», «Опозиційний блок», «Українська стратегія Гройсмана», «Партія Шарія», Всеукраїнське об’єднання «Свобода», Аграрна партія України.

Ці партії на останніх позачергових виборах народних депутатів України 2019 року отримали наступну підтримку виборців Дніпропетровської області:

Відповідно до даних в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 10 із 12 партій мають зареєстровані обласні осередки станом 1 квітня 2020 року. За півроку до місцевих виборів не було виявлено обласного осередку провладної партії «Слуга народу». Хоча на попередніх позачергових виборах народних депутатів партія посіла перше місце в Дніпропетровській області та в порівнянні з іншими областями отримала найбільшу підтримку саме від виборців Дніпропетровщини. Також по одномандатних можаритарних округах області в 16 із 17 перемогли висуванці партії «Слуга народу». Не вдалося встановити і наявність осередку партії «Сила і Честь». Під час перевірки інформації по областному осередку Аграрної партії України не було підтвердження відповідність контактних даних та адреси реєстрації. Обласна організація ВО «Свобода» має не співпадіння зазначеної адреси реєстрації партійного осередку і місця фактичного офісу партії. Даний факт не є порушенням законодавства, але впливає на зручність при пошуку офісу партії прихильниками.

Лише 7 обласних партійних організацій із 12 мають свої офіси. Частина партій поєднують партійні офіси обласної організації і міської організації Дніпра. Це – «Європейська Солідарність» і ВО «Свобода». На відміну від попередників партія ВО «Батьківщина» має окремі офіси обласної організації і міської Дніпра. Хочеться констатувати, що частина партій не готова була проводити свою діяльність в умовах карантину. Також не всі партії демонструвати відкритість до демократичних процесів із вивчення їх активностей для подальшого ознайомлення виборців. Це – «Партія Шарія», «Опозиційний блок»,  «Опозиційна платформа – За життя».

Адреси офісів обласних партійних осередків у Дніпропетровській області та їхні керівники станом на 1 квітня 2020 року:  

Під час перевірки даних  ЄДР представники ОПОРИ змогли підтвердити відповідність адреси реєстрації та зазначеного керівництва у 9 партійних осередків.

Карантин спричинив пошук нового формату роботи партійних осередків, їхньої активності та співпраці з прихильниками. Частина партій в своїй роботі під час карантину змінили пріоритети з роботи офісних приймалень на адресну комунікацію з виборцям із наданням продуктових наборів. Партія «Європейська Солідарність» повідомила, що перевила роботу приймальні громадян у дистанційний формат роботи з прихильниками через різні засоби зв’язку. ВО «Свобода» під час карантину не припиняла роботу своєї приймальні, яка працює без вихідних. Обласний осередок ВО «Батьківщина» прийом громадян призупинив у зв’язку з карантином, а міський осередок Дніпра проводив дистанційний прийом із правових питань. З інформації в соціальних мережах відомо що «Партія шарія» проводила активності в Zoom – співбесіди з прихильниками.

Партійне  керівництво осередків переважно поклало відповідальність щодо роботи з виборцями на місцевих депутатів. Результатом цього є мала кількість діючих партійних громадських приймалень, що провокує недовіру до партій не тільки серед виборців, а й серед місцевих депутатів. У бесідах місцеві депутати скаржаться на бездіяльність партійної депутатської вертикалі щодо рад для вирішення місцевих проблем. Через що висловлюють бажання залишити на місцевому рівні одномандатну мажоритарну систему.

За додатковою інформацією звертайтеся:
Вадим Головченко, координатор  спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Дніпропетровській області
тел.: 067 850 65 92

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Громадські організації проти проведення виборів в Україні під час війни
Ставлення українців до тих, хто залишився на тимчасово окупованих територіях, — результати дослідження ОПОРИ
Кількість українців та їх міграція за кордон через війну — дослідження Громадянської мережі ОПОРА
Найбільше українці довіряють «Єдиним новинам», хоча більшість отримують новини з соцмереж
Держава та медіа — яких правил гри хочуть українці?