Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Верховная Рада приняла изменения в Избирательный кодекс

Верховная Рада приняла в первом чтении законопроект №3485 «О внесении изменений в некоторые законы Украины относительно совершенствования избирательного законодательства», который вносит изменения в Избирательный кодекс. За соответствующее решение проголосовали 292 депутата. В законопроекте учтена и часть предложений Гражданской сети ОПОРА (далее — УКР.).

4 червня на своєму засіданні парламент підтримав проєкт Закону, що вносить зміни до виборчого законодавства. За проголосувало 292 народні обранці, проти — 6, утримались 54, не голосували 29. Якщо подивитись у розрізі фракцій і груп, то законодавчу ініціативу підтримали: «Слуга народу» — 219 голосів «за», 9 не голосували; «Європейська Солідарність» — 25 «за», 1 не голосував; ВО «Батьківщина» — 17 «за», 1 не голосував; «За майбутнє» — 9 «за», 3 утримались, 8 не голосували; «Довіра» — 16 за, 1 не голосував; а також за висловились 6 позафракційних депутатів.

Натомість не підтримали законопроєкт депутати фракцій «Опозиційна платформа — За життя» (6 проти, 26 утримались, 5 не голосували) та «Голос» (16 утримались, 2 не голосували), а також частина позафракційних депутатів (9 утримались, 2 не голосували).

Співавторка документа та заступниця голови Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Аліна Загоруйко зазначила, презентуючи законопроєкт: «Прийняття Виборчого кодексу України у грудні минулого року стало вагомим поступом до утвердження та поглиблення демократичних змін в Україні. Проте прийнятий документ має низку положень, які носять суперечливий характер і ускладнюють виборчий процес для всіх його суб’єктів. Тому авторським колективом пропонуються зміни, які розроблені з метою усунути низку дискусійних моментів та здійснити техніко-юридичний перегляд. Це дозволить спростити виборчий процес, уніфікувати норми Виборчого кодексу України та захистити виборчі права громадян. Мушу зазначити, що при розробці даного законопроєкту були враховані думки не тільки народних депутатів — представників нашої фракції “Слуги народу”, а також представників інших фракцій. І також цей законопроєкт відображає спільну позицію експертного та громадського середовища, хоча, звичайно, ми розуміємо, що є деякі окремі положення, які потребують доопрацювання».

За її словами, у законопроєкті відображені такі пропозиції:

  • встановлення моменту в часі, коли визначається вид виборчої системи, за якої будуть проводитись вибори із закріпленням норми про її незмінність;
  • впорядкування строків призначення різних видів місцевих виборів;
  • вдосконалення регламентації територіальної організації місцевих виборів;
  • усунення неузгодженостей у порядку формування складу ТВК;
  • розширення строків формування комісій із виведенням їх за межі виборчого процесу;
  • скорочення вимог щодо документів, які подаються до виборчих комісій для отримання статусу відповідного суб’єкта виборчого процесу;
  • конкретизація окремих положень, які стосуються висування та реєстрації кандидатів на місцевих виборах;
  • надання правової визначеності питанню одночасного висування кандидатів на відповідних місцевих виборах;
  • удосконалено механізм відмови в реєстрації кандидатам;
  • удосконалено порядок виготовлення та передачі бюлетенів, порядок транспортування виборчої документації;
  • врахування прогалин і неузгодженостей в частині підрахунку голосів виборців.

Окрім уточнень деяких положень Виборчого кодексу, наприклад, як розмежування застосування різних виборчих систем на рівні міст з кількістю зареєстрованих виборців 15 тисяч, законодавчі зміни також торкнуться ЗУ «Про Центральну виборчу комісію», ЗУ «Про Державний реєстр виборців», Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України.

Депутат Роман Лозинський зазначив, що фракція «Голосу» виступає за зменшення виборчого бар’єра з 25% до 5% для просування кандидата у списку, зменшення застави та можливість кандидування шляхом самовисування у містах, де менше 90 тисяч виборців.

Депутат фракції «Європейська Солідарність» Руслан Князевич додав, що низка змін є якіснішими, ніж у попередній редакції, і пропозиції, які напрацьовувала робоча група у попередньому скликанні, були враховані. Він наголосив, що цей законопроєкт призведе до здорожчання виборів, і запропонував подумати, як використовувати заставу для проведення та організації виборів. Депутат також розкритикував новації законопроєкту про можливість депутатських груп у парламенті брати участь у формуванні територіальних і дільничних комісій, підписавши угоду з місцевими організаціями партій.

За словами депутата «Слуги народу» Олександра Корнієнка, запроваджується новий підхід до відповідальності за підкуп виборців, який спільно напрацювали Міністерство внутрішніх справ, Національна поліція та Громадянська мережа ОПОРА.

Депутат «Опозиційної платформи – За життя» Олександр Пузанов зазначив, що законопроєкт дає занадто широкі повноваження Центральній виборчій комісії, тому фракція не буде підтримувати його.

Депутат парламентської групи «Довіра» Павло Бакунець сказав, що проєкт Закону дає можливість кожному балотуватись і бути обраним, однак група наполягає на зменшенні виборчої застави у 9 разів.

Депутат від ВО «Батьківщина» Іван Крулько відзначив, що законопроєкт потрібно приймати, але  доопрацьовувати до другого читання. Зокрема, закріпити перший номер у списку партії, а також не змушувати кандидатів у селах заповнювати декларації до того, як вони оберуться до ради.

Депутат Тарас Батенко, який представляє депутатську групу «За майбутнє», підтримав ідею пониження партизації суспільства до населених пунктів зі кількістю зареєстрованих виборців 15 тисяч, а також виступив за подальше пониження цієї межі аж до рівня селищних громад.

Нагадаємо, вчора Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував парламенту прийняти законопроєкт 3485.

 

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Изменения в Избирательный кодекс вступили в силу
ЦИК разрешила голосовать на местных выборах по месту жительства
Днепровский эксперт рассказал об избирательной кампании-2020
Выборы-2020: каким может быть бюллетень для больших громад
Залог на местных выборах вырос почти в 40 раз